“Sievas” un “Vīra bučas” Lapmežciemā

GalerijaPrint

SIA “Liedags” atrodas Engures novada Lapmežciema pagastā un nodarbojas ar zivju produktu ražošanu un pārstrādi.

Šobrīd SIA “Liedags” sortimentā ir aptuveni 30 produkti, kurus var iegādāties gandrīz visos Latvijas tirdzniecības tīklos – “Rimi”, “Maxima”, “Elvi”, “Top”, “Sky” un “Stockmann”. Pazīstamākie no produktiem ir “Sievas buča”, “Vīra buča”, siļķes dažādās marinādēs – “Selga”, “Lapmežciema gaumē”, “Ragaciema gaumē” un “Birģelis”. Jaunākais uzņēmuma produkts, kas radīts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, ir “Siļķe mājas gaumē” bez pievienotiem konservantiem un garšas pastiprinātajiem.

SIA “Liedags” nodarbina apmēram 45 darbiniekus, kas, ieguldot pamatā savu roku darbu, nodrošina nemainīgi augstu produktu kvalitāti.

Uzņēmums tika reģistrēts Uzņēmuma reģistrā 1993. gada 3. jūnijā, tātad nākošgad svinēs apaļu jubileju – 25 gadus! Ražošanu uzņēmums uzsāka preservu cehā Lapmežciemā, ko dibinātāji par pajām atdalīja no zvejnieku paju sabiedrības “Selga”. Šajās telpās iepriekš atradās valsts uzņēmums “Latvijas zivju rūpniecības inženieru centrs Liedags”, no kura arī pārņemts skaistais nosaukums “Liedags”.

Jau no paša sākuma par pamatdarbības veidu uzņēmums izvēlējās zivju preservu ražošanu, ko sekmīgi SIA “Liedags” turpina arī tagad. Šo gadu laikā ir ražoti produkti gan no zušiem, gan lašiem, kalmāriem, garnelēm, skumbrijām, jūras kāpostiem u. c. Tomēr galvenokārt visos laikos izejvielas ir bijušas reņģes, brētliņas un siļķes. 

Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā uzņēmums bija spiests pamest telpas Lapmežciemā, jo tās neatbilda jaunajām ražošanas prasībām. Vairākus gadus SIA “Liedags” nomāja ražošanas telpas Ķemeros, līdz 2014. gadā, izmantojot ES fondu atbalstu un SEB bankas piešķirto kredītu, uzņēmums iegādājās mehāniskās darbnīcas Lapmežciemā. Šobrīd ražotne atbilst visaugstākajām prasībām, par ko liecina ne tikai Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta novērtējums, bet arī Eiropas komisijas pārstāvju atzinība pēc vizītes uzņēmumā.

Uzņēmums vairākkārt izmantojis Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalstu, lai ne tikai labiekārtotu ražotni, bet arī iegādātos vairākas iekārtas ražošanas modernizēšanai – termotuneli, fritēzes, vārīšanas katlu, konveijerus, autoiekrāvēju, automobili produktu pārvadāšanai u. c.

SIA “Liedags” plāno turpināt vienmērīgu izaugsmi, papildinot produktu klāstu un labiekārtojot ražotni. Kā jebkurā saimniecībā, ražošanas procesu ir iespējams uzlabot, tehniskās iekārtas ir nepieciešams atjaunot, telpas remontēt. Darbs būs vienmēr. Papildus uzņēmums plāno aktīvāk pievērsties ārvalstu tirgiem, jo tikai salīdzinoši neliela daļa produkcijas tiek eksportēta.

Inga Reiniņa, Engures novada zivju lauku attīstības konsultante 

Foto galerija: 

Komentāri

Nopirku veikala brētliņu filejas eļļā 150 gr izbojatu?tas ir normali?jus pardodat zivus kas izbojats?

Labdien man ir jautajums vai jums vel vajag stradnieki jo seźu bez darba vai var pieteikties pie jums

Pievienot komentāru