Bioloģiskā saimniecība kļūst par stabilu ienākumu avotu

Zemnieku saimniecības "Laucnieki" īpašniecei Mārītei Brensonei piešķirts novada pašvaldības pateicības raksts, tā novērtējot piltenieces ieguldījumu lauksaimniecības attīstībā un Piltenes vārda popularizēšanā.

Mārītes vīrs Juris stāsta, ka kādreiz māja, kurā dzīvesbiedri izaudzinājusi četrus bērnus, piederējusi viņa vectēvam Kristam. Skarbajos gados viņš izsūtīts, kolhozu laikos "Mazlaucniekos" iemitināja vairākas ģimenes, bet deviņdesmito gadu sākumā Juris atgriezās vectēva mājās un sāka iekopt dārzu. Brensoni ir izauguši Cēsīs, Piltenē viņi ieradās 1991. gadā. Pirmie desmit gadi bija grūti – palaikam gribējās aizbraukt uz Vidzemi, bet pamazām ģimene iesakņojās mūspusē. Darbu lauku sētā bija daudz. Lai būtu patīkami uzturēties mājā un tās apkārtnē, Brensoni strādāja daudzas stundas, un rezultāts ir iepriecinošs. Tagad, izrādot "Mazlaucniekos", dzīvesbiedri var lepoties ar skaistu sētu. "Sākumā mūsu bioloģiskā saimniecība bija kā hobijs, bet nu tas ir stabils ienākumu avots, tādēļ pēdējo divu gadu laikā esam atteikušies no citiem darbiem, visu laiku veltot saimniecībai, kurā ir ekoloģiski tīra vide," stāsta Mārīte. Pēc izglītības viņa ir dārzkopības meistare, mācību laikā tika akcentēts, ka var strādāt, neizmantojot ķīmiju, – arī tādēļ zemnieci interesē bioloģiskais saimniekošanas veids.

"Esam visu iekārtojuši tā, lai mums praktiski visu gadu būtu ienākumi. Piemēram, Jāņu laikā ražu dod avenes, kazenes, upenes, tad var novākt ziemas avenes. Pārdodam arī ābolus, plūmes, ķiplokus, sīpolus, burkānus, bietes, kāpostus, gurķus, tomātus, dilles, lokus, skābenes, kartupeļus, kumelītes un liepziedus. Audzējam vistas un trušus. Pagājušais gads bija veiksmīgs, bijām apmierināti ar peļņu," atklāj pilteniece. Viņa nodarbojas ar tiešo tirdzniecību, ir pircēji, kuri ierodas "Mazlaucniekos", reizi nedēļā Brensoni dodas uz Jelgavu, kur izveidojies stabils klientu loks. Viņi par pilteniekiem uzzinājuši saimniecības mājaslapā, pasūtījumi tiek veikti internetā, bet pēc tam Mārīte un Juris brauc uz Zemgali un pārdod prasīto. Ir cilvēki, kuri saprot un novērtē bioloģiskajā saimniecībā iegūto produkciju, bet citiem nešķiet tik būtiski, kā izaudzēts kartupelis vai avenes. To varēja manīt arī tad, ka ģimene pārdeva izaudzēto Ventspils tirgū. Nu tur gadu nav būts, jo veiksmīgi vedas sadarbība ar jelgavniekiem.

Zemnieki ir iegādājušies pārvietojamu kiosku, tādēļ divas reizes nedēļā sastopami Piltenē. "Ļoti patīkami, ka vietējie pircēji atbalsta mūs. Ja cilvēkiem ir interese, labprāt pastāstu, kā saimniekojam," atzīst Mārīte, piebilstot, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, bet dzīvesbiedri vēlas strādāt kvalitatīvi, tādēļ neforsē. "Tas labākais, kas ir, strādājot savā saimniecībā, ir tas, ka redzi darba augļus. Esi neatkarīgs, un tas man patīk," norāda Juris. Viņam un Mārītei ir četri bērni: Kaspars, Dagnija, Klāvs un Kristīne, kuri reizēm saka, lai vecāki brauc atpūsties – viņi pieskatīšot saimniecību. Meitām un dēliem nav svešs darba tikums, jo viņi vienmēr ir palīdzējuši tētim un māmiņai. Saimniecības attīstībai Brensoni ir izmantojuši Eiropas Savienības finansējumu, iegādājoties kartupeļu kombainu, pļāvēju nelīdzenu virsmu apstrādei un frēzi, ir uzcelts žogs un nopirkta kartupeļu sēkla.

Ja pircēji vēlas, dzīvesbiedri izrāda viņiem saimniecību un izstāsta, kā ikdienā strādā, lai izaudzētu bioloģisko produkciju.

"Piltenes Mūzikas skolā notika nometne, un tās dalībnieki ieradās pie mums, uzdodot ļoti daudz jautājumu. Tas bija patīkami. Nedaudz atbalstām vietējos pasākumus, piemēram, kad Piltenē notika skrējiens, iedevām ogas," saka Mārīte. Ja gribas atpūsties, viņa ar vīru labprāt apskata Latvijas skaistākās vietas. Kad ziemā veiksmīgi bija iztirgota "Laucniekos" izaudzētā produkcija, Mārīte nedaudz pastrādāja Anglijā un Īrijā un novāca sēņu ražu. "Jā, tur var veiksmīgi nopelnīt, bet, atgriežoties mājās, vienmēr secinu, – Latvija ir visskaistākā, un te ir vislabāk. Gribētos, lai mūsu tautieši to spēku, ko iztērē citā valstī, veltītu mūsu zemei – tad būtu lielāka izaugsme. Jā, latviešiem ir tieksme baidīties, vai izdosies iecerētais, arī mums ir pazīstamas šīs izjūtas, bet jāprot tik pāri neveiksmēm un atrast savu īsto vietu. Mums tas izdevies," secina Mārīte.      

 

Marlena Zvaigzne

Marlenas Zvaigznes foto

 

 

Komentāri

lOTI JAUKI, KA SHIEM CILVEKIEM VISS NOTIEK...UN mARITE PATI IR LOTI JAUKS SIRSNIGS CILVEKS.lAI VEICAS!

Pievienot komentāru