Projekts „Inovatīvu, funkcionālu pārtikas un lopbarības produktu izstrāde bezatlikuma tehnoloģijā” ” tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. –2020. gadam pasākuma “Sadarbība” 16.2. apakšpasākuma “Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei” ietvaros.
Projekta sadarbības partneri:
LPKS Baltijas ogu kompānija,
SIA Very Berry, SIA Foodtastic!,
SIA Farmācijas laboratorija “FITOSAN” ,
zemnieku saimniecība “Abullāči2”
un ārstniecisko augu audzētāja Zeltīte Kaviere.
Projekts uzsākts 2017.gada nogalē - 2018.gada 20.decembrim
Projekta kopējās izmaksas ir 93 790 euro
Projektam ir četri galvenie mērķi:
1. Izstrādāt 5 dažādus funkcionālos dzērienus, kas būtu ražoti no dabīgām, kvalitatīvām un Latvijā audzētām izejvielām, apvienojot augstākminētos projekta partnerus.
2.Izstrādāt veselīgu našķu komplektu, kas būtu piemērots lietošanai uzturā trīs gadījumos - 1) no rīta, lai iegūtu enerģiju, ko sniegs sastāvā esošie ogļhidrāti; 2) dienas laikā, lai iegūtu sāta sajūtu un spēku, ko nodrošinās sastāvā esošās olbaltumvielas; 3) vakarā, kad nav ieteicams uzņemt pārmērīgi lielu enerģijas daudzumu, piemērotākā uztura izvēle ir mazkaloriju produkti, kam atbilst trešā našķa sastāvs. Našķu sastāvā paredzēts pievienot tikai dabīgas izejvielas, kam ir pamatota vērtīga ietekme uz veselību.
3. Veicināt bezatlikuma tehnoloģiju ogu-augļu pārstrādē, izstrādājot jaunus dzīvnieku barību maisījumus ar paaugstinātu bioloģisko vērtību.
4. Veicināt veselības augu pieprasītāko un jaunu sugu un šķirņu audzēšanu. Atrast praktiski lietojamas energoefektīvas metodes veselības augu audzēšanai un sagatavošanai. Veicināt Latvijas savvaļas augu izmantošanu funkcionālo dzērienu un ēdienu ražošanā.
Projekta īstenošana un rezultāti:
Izvērsta informācija par pētījuma rezultātiem un izstrādātajām receptēm pieejama mājas lapā www.bok.lv
Sagatavoja Valdis Ieviņš
LPKS Baltijas ogu kompānijas izpilddirektors