Latvijas lauksaimniecības resursu ilgstspejīga izmantošana inovatīvu tehnoloģiju un funkcionālu pārtikas produktu, ar paaugstinātu uzturvētību izstrādei

Projekta vadošais partneris: SIA „RicBerry”

Projektā iesaistītie partneri:

-Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU),

-LPKS “Augļu nams”,

-pašnodarbinātā  Maija Kondratjuka,

-bioloģiskā  z/s “Rogas”

Projekta īstenošanas laiks no 2018. – 2020.gada 30.jūlijam.

Projekta mērķis ir izstrādāt jaunas bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas dažādu augļu un ogu pārstrādē, un uz to bāzes izstrādāt inovatīvus un funkcionālus pārtikas produktus, ar paaugstinātu bioloģisko vērtību, tai skaitā bioloģisko produkciju. Pēdējo gadu laikā tiek aktīvi meklētas dabīgas izejvielas, kuru sastāvā ir bioloģiski aktīvas vielas, kas pozitīvi ietekmētu cilvēku veselību, tādējādi aizstājot mākslīgi sintezētos ķīmiskos savienojumus. Projekta ietvaros veikta cenu aptauja, un atkārtots nomas priekšmeta (Freeze Drying kaltēšanas iekārta) iepirkums caur IUB. Apkopoti rezultāti, izvēlēts piegādātājs. Uzsākts pētniecības pirmais posms, izejvielu atlase, aktivitāšu plānošana un priekšdarbi.

Mūsu sadarbības mērķis radīt tandēmu – starp primāro  ražotāju un pārstrādātāju, pētot saikni no izejvielas radīšanas brīža (kas ietver noteicošos komponentus kā vietas lokalizācija,  audzēšanā pielietoto metožu un/vai līdzekļu izmantošana, augsnes, laika apstākļu un citu faktoru ietekmi uz izejvielu) , kas ir svarīgi ne tikai stabilai  izejvielas kvalitātes nodrošināšanai ilgtermiņā, bet ir noteicoši, kādas kvalitātes ( šķiedrvielas, pektīni, vitamīni, minerālvielas un tml. bioloģiski aktīvi komponenti) var nodrošināt izejviela, un līdz ar to - pārstrādes rezultātā radītie inovatīvie produkti.

Projekta ietvaros meklēsim efektīvākās metodes, eksperimentējot ar dažādām inovatīvām pārstrādes iespējām, pētīsim attiecīgo izejvielu ķīmisko sastāvu, pētīsim bioloģiski aktīvo vielu klātbūtni dažāda veida augļos un ogās, kurus ēdot (pēc to pārstrādes, jau kā gatavu gala produktu), mēs uzņemtu veselu virkni veselībai vērtīgu un vajadzīgu uzturvielu – šķiedrvielas, antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas, kas pozitīvi ietekmētu mūsu veselību ikdienā. Jaunās tehnoloģijas ir balstītas uz jaunu produktu radīšanu, kuru sastāvā un pārstrādē tiks izmantotas tikai dabīgas izejvielas, un kuros netiks izmantots un/vai  pievienots cukurs, vai jebkurš cits saldinātājs, tas būs absolūti dabīgs, veselīgs produkts, ar augstu uzturvērtību, un dabīgi saglabātiem vitamīniem, kas noderīgi un nepieciešami ikdienas lietošanā, un būs lieliski aizstājējprodukti uztura bagātinātājiem, kā arī lielisks pārtikas produkts, kas palīdzēs cilvēkiem ikdienā saņemt kādu organismam nepieciešamu un vērtīgu vielu.

Jo dažreiz organismam vajag pavisam nedaudz, lai uzturētu savu enerģētisko un garīgo labsajūtu!

 

Informāciju sagatavoja Ieva Viļuma

Sia RicBerry, projekta vadošais partneris