ĶIrbju tirgus

Datums: 
30. Septembris, 2020 līdz 9. Oktobris, 2020
Reģions: 

Ķirbju tirgus Ventspilī 10.oktobrī - ikkatrs aicināts piedalīties - gan kā dalībnieks, izrādot savu izloloto oranžo ogu, gan kā skatītājs, vērtētājs un pircējs, gan kā vienkārši zinātkāri ziņkārīgs vērotājs.
Zināms, ka civilizācijai ķirbji bijuši zināmi jau apmēram piecus līdz trīs gadu tūkstošus pirms mūsu ēras. Ķirbju dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerika. Ap mūsu ēras 1500 gadu ķirbji ievesti Indijā un Eiropā. Vēstures liecības stāsta, ka, pateicoties jūrasbraucējam Kristoforam Kolumbam, no Amerikas ķirbis atceļoja uz Eiropu ar nosaukumu – indiāņu ābols.
“Ja runājam par uzturvērtību un milzīgo šķirņu dažādību – ir ķirbji, kurus noteikti varam saukt par superogām! Tiem ir augsts beta karotīnu saturs, bagātīgs E vitamīnu daudzums, ļoti daudz minerālvielu, piemēram, kālijs un kalcijs,” slavējot rudens ogu, saka Dalija Segliņa, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

Ķirbji ir ļoti vērtīgi – auglī ir daudz karotīna, C, B1 un B2, A, E un PP vitamīna, kā arī kālijs, fosfors, silīcijs, magnijs, varš un pektīnvielas. Tās cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos un mazina osteohondrozes sekas, kā arī veicina kaulu lūzumu dzīšanu. Ķirbju sastāvu veido 90% ūdens, un tāpēc tas ir ļoti diētisks. Ķirbju sula uzlabo vispārējo organisma stāvokli, tāpēc ieteicama bērnu uzturā, kā arī īpaši pēc slimošanas. Vērtīgas ir visas ķirbja daļas, ieskaitot mīkstumu, sēklas, ziedus un stīgas. Ķirbju sula ir viena no vērtīgākajām dārzeņu sulām, jo tajā ir visas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam. Visi šie elementi ir ideāli sabalansēti un ir priekšnoteikums pareizai vielmaiņas procesu norisei. Ķirbju sula baro šūnas, tā spēj atjaunot saistaudus, kaulaudus un skrimšļaudus. Ķirbjos esošais karotīns ir ļoti nepieciešams stiprai imūnsistēmai. Sula nodrošina neorganisko sāļu un liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, ārstē aptaukošanos, cukura diabētu, mazina vielmaiņas, sirdsdarbības, bezmiega traucējumus, samazina holesterīna daudzumu asinīs un normalizē gremošanas traktu, kā arī atjauno aknu audus. Ķirbju sula ir spēcīgākais dabiskais ierocis cīņā pret ultravioletā saules starojuma kaitīgo ietekmi. Kā zināms, tieši šis starojums ir viens no galvenajiem ādas novecošanās faktoriem. Lai gan šķiet neticami, karotīns ķirbjos ir daudz augstvērtīgāks nekā burkānos.

Ķirbju sēklas satur līdz 50% eļļas. Ķirbju sēklu eļļa ir augstvērtīga un to iesaka onkoloģisko slimību profilaksei. To iesaka lietot arī locītavu un gļotādu stāvokļa uzlabošanai. Ķirbju sēklas un eļļa ir lielisks akcents dažādām lapu salātu variācijām. Ķirbju sēklas satur kukurbitacīnu un selēnu, kas iznīdē dažādus vēdera parazītus. Ķirbja mizā ir vielas, kas stiprina matus, nagus un zobus. Ķirbja mīkstums ir izmantojams ādas kopšanā, jo ir piesātināts ar bioloģiski aktīvām vielām un attīrītu augstvērtīgu ūdeni.

Par to visu varēsim pārliecināties 10.oktobrī apmeklējot Ventspils tirgu! Visi laipni aicināti!

Kontaktinformācija: 
Ventspils tirgus administrācija
Reģions filtram: