Vairāk ziņo par piesārņojumu pārtikā

Pērn dalībvalstis Eiropas Komisijai ir ziņojušas par 3699 dažāda veida riskiem pārtikā un dzīvnieku barībā, tas minēts Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) septembrī izdotajā 2018. gada pārskata ziņojumā.

Izdevumā norādīts, ka 1118 ziņojumi tika klasificēti kā “trauksmes signāli”, tas ir, dalībvalstu atbildīgās iestādes ziņoja par pārtikas piesārņojumu, kas var radīt apdraudējumu  cilvēku veselībai, tādēļ attiecīgo produktu izņemšanai no tirgus bija nepieciešama operatīva rīcība. Visvairāk ziņojumu nākuši no Vācijas (363) un Austrijas (334). EFSA uzsver, ka tas liecina par aktīvu pārtikas uzraudzības dienestu darbu šajās valstīs un arī sabiedrības iesaisti. No Latvijas saņemts viens ziņojums. Pārskatā minēts, ka visbiežāk tiek ziņots par par neatbilstībām diētiskajā pārtikā un uztura bagātinātājos (139), kā arī gaļā un gaļas produktos (134, neietverot putnu gaļu un olas), bet 81 ziņojums iesniegts par augļiem un dārzeņiem. Vairāk kā trešdaļa neatbilstošo produktu atklāti robežkontroles punktos, vēl trešdaļa neatbilstību fiksēta, pārbaudot produktus tirdzniecības vietās. Par apmēram 700 piesārņotās pārtikas gadījumiem ziņojušas pārtikas ražošanas un tirdzniecības kompānijas, īstenojot iekšējās paškontroles sistēmas pasākumus. EFSA ziņojumā īpaši uzsvērts, ka visbiežāk fiksēti ir aflatoksīni riekstos, kā arī dzīvsudraba piesārņojums zivīs. Tāpat pērn ievērojams skaits paziņojumu bija saistīti ar Listeria monocytogenes uzliesmojumu, kas konstatēta saldētā kukurūzā.

Pēc AG-Press materiāliem ziņas sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja

COPA/COGECA kategorija: 

Pievienot komentāru

Plain text

  • HTML tagi nav atļauti.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.