Saulgrieži Jūrkalnē

Datums: 
21. Jūnijs, 2018
Nozare: 

21. jūnijā plkst. 19 Jūrkalnes Ugunspļavā sāksies tradicionālās vasaras saulgriežu svinības kopā ar Ventspils un citu novadu folkloras kopām. Šajā pasākumā svētku burvību tvert palīdz senlatviešu rituāli un dziesmas.

Kopš 2010. gada Jūrkalne ir galvenā vasaras saulgriežu svinību vieta Ventspils novadā, to labprāt apmeklē ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī viesi no tālienes. Šoreiz vasaras saulgrieži Jūrkalnē būs arī folkloras festivāla "Baltica 2018" viens no noslēguma pasākumiem, tādēļ pagastā gavilēs 34 folkloras kopu dziedātāji, atklājot tēmu "Jāņi. Ziedēšana".
Folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi Jūrkalnē ieradīsies plkst. 16 un kopā ar citiem līgotājiem dosies uz stāvkrastu, lai ietu rotaļās. Pēc tam notiks vainagu pīšana un rotāšanās Ugunspļavā. Pie bibliotēkas skanēs stāsti un tautasdziesmas par tautastērpiem, bet suitu satikšanās vietā varēs uzzināt, kādi ir Jāņu ēdieni.
Plkst. 19 Ugunspļavā sāksies folkloras kopu koncerts, plkst. 21.15 paredzēta lielā ugunskura iedegšana, no plkst. 21.30 līdz 22.30 folkloras kopas sadziedāsies pie jūras, pavadot saulīti jūrā. Plkst. 22.34 no stāvkrasta jūrā laidīs ugunsriteni. Plkst. 23.20 dedzinās pūdeli, bet pusnaktī griezīs ugunsratu. Pēc tam līdz rīta gaismai notiks danči un skanēs dziesmas.
Aicinām arī jūs pievienoties vasaras vakara mistērijai, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Šie dabas svētki ir laiks, kad smelties mūsu senču zināšanas, izjust savu piederību dabai, kā arī gūt spēkus un enerģiju visai vasarai un gadam.

Kontaktinformācija: 
Jūrkalnes Tautas nams
Reģions filtram: