Dagdā ar stāstiem godinās bitenieka amatu

Datums: 
20. Jūlijs, 2018
Reģions: 
Vieta: 
Andrupenes lauku sēta
Nozare: 

Latgales stāstnieku festivāls „Omotu stuosti par bitinīkim” šogad piedāvās iespēju iepazīt vienu no senākajiem amatiem – bitenieka amatu –, kas vēl aizvien ir praktizēts un pieprasīts arī mūsdienās. Gaidāmajā festivālā būs sastopami stāstnieki no dažādiem Latvijas novadiem un Spānijas, būs iespēja dzirdēt atšķirīgus dialektus, skanīgas dziesmas, jautrus un saldus stāstus no stāstniekiem, biteniekiem, vietējām un viesu folkloras kopām.
20. jūlijā plkst. 14:00 muzejā „Andrupenes lauku sēta” festivāls tiks atklāts ar diviem priekšlasījumiem – par tradicionālo prasmju fotonegatīviem, kas 20.gs. sākumā uzņemti Dagdas apkārtnē un „Senī omoti Dagdā. Bitinīka stuosts”. Savukārt plkst. 16:30 visi aicināti uz Kroma kolnu, kur stāstīs par bitenieku amatu senatnē, un pie ugunskura tiks ritināti Latvijas novadu stāsti. Pirmā festivāla diena noslēgsies ar pasākumu „Vokorā, kod bitis guļ...” – vakarēšanu, anekdošu un jautro stāstu vakaru muzejā „Andrupenes lauku sēta”.
21. jūlija rītā bērni ar vecākiem aicināti apmeklēt Dagdas novada Tautas bibliotēku, kur stāsti tiks stāstīti bērniem. Otrās dienas pārējās aktivitātes norisināsies Jaundomes muižā, ieskandinot Jaundomes muižas svētkus. Plkst. 16:00 interesenti aicināti uz stāstu pēcpusdienu ar novada biteniekiem „Man bej vīna taida bite, kai pārnuo gūtiņeņa” un plkst. 19:00 festivāla noslēguma un Jaundomes muižas svētku lielajā sarīkojumā „Biteit’ motūs!”, kurā piedalīsies gan pašmāju, gan viesu kolektīvi un stāstnieki.
Dagdas novadā bitenieka amats ir viens no populārākajiem praktizētajiem tradicionālajiem amatiem. Bitenieka darbs ar bitēm nav viegls, jo prasa rūpīgu un harmonisku sadarbību ar bitēm, savukārt darba rezultāts ir salds un vērtīgs produkts, kas, tāpat kā stāsti, priecē un uzlabo ikviena veselību. Dalība publiskajos festivāla pasākumos ir bezmaksas!
Festivālu „Omotu stuosti par bitinīkim” organizē Latvijas Stāstnieku asociācija, Dagdas novada Folkloras centrs, biedrība „Aprika”, Latviešu folkloras krātuve, kultūras un mākslas biedrība „Teira Latgolys muoksla”, atbalsta Dagdas novads, Jaundomes muiža, muzejs „Andrupenes lauku sēta”, biedrība „Kroma kolna bruoliste”, vietējās folkloras kopas, bitenieki, amatnieki un citi labvēļi.

Kontaktinformācija: 
Evija Maļkeviča Latvijas stāstnieku asociācija stāstnieki@gmail.com +371 26187266
Pielikums: 
PielikumsIzmērs
df26ca97db.jpg161.44 KB
Reģions filtram: