Meteņi Vecumnieku novadā!

Datums: 
15. Februāris, 2019 līdz 16. Februāris, 2019
Vieta: 
Vecumnieki
Nozare: 

Meteņi Vecumnieku novadā!

Īstais Zemgales BUDĒLIS, kurš dzīvo Vecumnieku novadā, aicina visus kopīgi sagaidīt pavasari, aktīvi iesaistoties Meteņu svinībās.

Šogad jau piekto reizi svinēsim Meteņus pasākumu ciklā - “Meteņi Vecumnieku novadā”. Svētku ietvaros piedzīvosim muzikantu meistarklases, danču vakaru Vecumnieku tautas namā, maskoto tēlu izdarības novada lauku sētās, Zemgales budēļu un citu maskoto tēlu gājienu uz Vecumnieku Jauno ezeru un tradicionālās Meteņu svinības ezera krastā.

Viens no šī pasākumu cikla svarīgākajiem uzdevumiem ir informēt sabiedrību par maskošanās tradīcijas vēsturi un no jauna iedzīvināt budēļa tēlu Zemgales novados. Tradicionāli Budēlis – tēvainis ir Meteņu centrālais tēls, vīrišķās enerģijas piepildīta maska, kurai raksturīga no rudzu vārpām veidota konusveida cepure, otrādi vilkts aitādas kažoks, aizsegta seja, skaļa, “budinoša” uzvedība, ar kuras palīdzību tas modina dabu, un dažādi vīrišķo auglību simbolizējoši atribūti. Šī tēla izcelsme meklējama tieši Zemgales tradīcijā, tāpēc “Meteņi Vecumnieku novadā” organizatori katru gadu aicina Budēļus pulcēties vienkopus un pierādīt, ka īstais Zemgales BUDĒLIS dzīvo Vecumnieku novadā.

Aicinām Zemgales patriotus, kolektīvus, amatiermāksliniekus, sevišķi staltos Zemgales vīrus un viņu ģimenes iesaistīties Meteņu svinībās. Tā ir patiesi aizraujoša pieredze, kas ļauj ne tikai jautri un aktīvi pavadīt savu laiku, bet arī atklāt savu dziļāko būtību, kas sakņota mūsu senču izpratnē par pasaules kārtību.

Sīkāka informācija par iespēju piedalīties “Meteņi Vecumnieku novadā” aktivitātēs pieejama pa tālr. 29451787 (Vita), 29472990 (Irita) vai rakstot uz e-pastu vecumniekutn@vecumnieki.lv

Kontaktinformācija: 
tālr. 29451787 (Vita), 29472990 (Irita) vai rakstot uz e-pastu vecumniekutn@vecumnieki.lv
Pielikums: 
PielikumsIzmērs
meteni.docx423.02 KB
Reģions filtram: