Pļaujas svētki

Datums: 
7. Septembris, 2019
Vieta: 
Ausekļu dzirnavas
Nozare: 

Ausekļu dzirnavu muzejs 7. septembrī aicina interesentus izjust Zemgales sētas sadzīvi un rudens lauku darbus.

Tuvojas rudens - ražas novākšanas laiks, un, demonstrējumu laukā pavasarī iesētā labība un iestādītie kartupeļi ir nobrieduši. Kopīgiem spēkiem labību liksim zirga vezumā un vedīsim to izkult, kartupeļus sašķirot un kukurūzu sasmalcināt.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt rudens lauku darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no visas Latvijas, izmantojot savus un muzeja darba rīkus, ļaus ielūkoties daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos, kā arī piedāvās iespēju izzināt senču gudrības un tikumus, atklājot sava aroda noslēpumus. Varēs iemēģināt roku māla trauku izgatavošanā, metāla izstrādājumu veidošanā, koka priekšmetu veidošanā, linu apstrādē un citos darbos. Entuziasti no Baldones rādīs meistarklasi labības pļaušanā ar izkaptīm.

Pļaujas svētkos, kā ierasts, Tvaika dampja Ruston Proctor spēks tiks pielietots kuļmašīnas IMANTA darbināšanā. Dzirnavās ar ūdens spēku tiks malti graudi, gatavotas grūbas un putraimi.

Brīvdabas muzejā kopš iepriekšējiem „Pļaujas svētkiem” ir pārvesta un atjaunota guļbaļķu ēka ar senu vēsturi – Maizes māja, tajā mājvietu radusi, ar malku kurināma, maizes krāsns.

Demonstrējumu laukā un Ausekļu dzirnavu sētā, izzinot un mācoties seno arodu prasmes, vienlaicīgi varēs baudīt kultūras programmu, kuru atveduši līdzi tuvāku un tālāku novadu mākslinieki. Dejot prieku rādīs Vecumnieku novada deju kolektīvs un eksotisko deju grupa “Amira Nur” no Iecavas. Svētkus kuplinās atraktīvu Latgales jauniešu kapela “Augusti” no Līvāniem.

Īpašie viesi šlāgergrupa “Tēva nams” no Limbažiem svētku noslēgumā aicinās uz koncertu pie Trīnes klētiņas

Restaurētu seno automašīnu Moskvič M-401 salidojums!

Iestiprināšanās no lielā putras katla, ar malku kurinātā maizes krāsnī ceptiem pīrāgiem un saimnieču gatavotiem našķiem. Laivošana, izbraukumi zirga mugurā un atrakcijas bērniem! Amatniecības darinājumu svētku tirdziņš!

Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku un citus interesentus 7. septembrī būt svētku dalībnieku pulkā (pieteikties pa tālr. 29197412, 26396878).

SVĒTKU PROGRAMMA:

v Plkst. 11 – svinīga svētku atklāšana un karoga pacelšana;

v No plkst. 11:30 visas dienas garumā – seno lauksaimniecības un mājsaimniecības darbarīku, tehnikas un arodu demonstrējumi;

vPlkst. 11:30 – 12:30 – demonstrējumu lauks (labības pļaušana, kūlīšu siešana, kartupeļu rakšana, zemes aršana);

v Ausekļu dzirnavu sētā:

Plkst. 12:30 – labības kulšana ar spriguļiem,

12:50 – labības tīrīšana, zirņu šķirošana,

13:00 – labības kulšana - Tvaika dampja spēku darbinās kuļmašīnu “Imanta”,

13:00 – svētku maltīte no lielā putras katla,

13:30 – kartupeļu un graudu šķirošana,

14:00 – graudu malšana, grūbu un putraimu veidošana ūdens dzirnavās,

14:30 – kukurūzas smalcināšana,

15:00 – Loterija,

16:00 – 18:00 spēlē šlāgergrupa “Tēva nams”

v Starp tehnikas demonstrējumiem – varēs ielūkoties, izzināt un iemēģināt roku dažādu jomu amatnieku arodos.

v Svētku laikā seno automobiļu Moskvič M-401 salidojums.

v Maizes mājas iesvētīšana un atklāšana.

Ieejas maksa svētkos: bērni (7 – 18 g.) – 2,00 eiro; pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām – 4,00 eiro; pieaugušie – 5,00 eiro; Latvijas Goda ģimene (viens pieaugušais, viens un vairāk bērni) – 6,50 eiro; Latvijas Goda ģimene (divi pieaugušie, viens un vairāk bērni) – 11,00 eiro, uzrādot derīgu 3+ karti.

Atbalsta: Vecumnieku novada dome; Kanoenoma.lv, Z/S “Silavēji.

Kontaktinformācija: 
+ 371 26396878; +371 29197412; ausekludzirnavas@inbox.lv
Reģions filtram: