Madliena | 23.jūlijs Madlienas dienas svētku pīrāgs

Datums: 
23. Jūlijs, 2020
Nozare: 

2020. gada 23. jūlijā, kad vārda dienu svin Magdas, Magdalēnas un Madlēnas, madlienieši un pagasta viesi plkst. 19.00 tiks mīļi gaidīti pie kultūras nama uz kopīgu “Madlienas dienas svētku pīrāga” gatavošanu.

Galvenā šefpavāra – režisora, dramaturga un aktiera Kārļa Anitena vadībā visi sanākušie, izstājoties laukumā, ievērojot visus drošības pasākumus, veidos uzrakstu MADLIENA, kurš tiks filmēts ar drona palīdzību. Kamēr “pīrāgs cepsies”, pasākuma dalībniekiem būs iespēja baudīt Kārļa Anitena labākos skečus (stand-up). Vakara noslēgumā – tēja un našķi piknikā pie kultūras nama. Lai iecerētais „pīrāgs” izdotos, tā pagatavošanai ir nepieciešamas dažas būtiskas sastāvdaļas – vismaz 43 drosminieki, kuri veidos galvenos punktus katrā burtā, labs noskaņojums, sedziņa, uz kuras apsēsties, kā arī lietussargs, lai nelītu.

Madlienas dienas atzīmēšanas tradīcija aizsākās 2008. gadā, kad 22. jūlijā notika pirmās svinības. No agra rīta līdz vēlam vakaram Madlienā norisinājās dažādi pasākumi, kuru rīkošanu uzņēmās Madlienas Kultūras nams, iesaistot Madlienas pagasta iestādes un aktīvākos iedzīvotājus. Madlienieši bija apņēmības pilni arī turpmāk ievērot vēsturisko datumu, pierādot citiem un sev, ka lustēties var ne tikai nedēļas nogalē, bet arī citās nedēļas dienās, jo jau Latviešu konversācijas vārdnīcā /25024. sleja/ rakstīts: „Madlienas diena ir 22.7. Latviešu tautas ticējumos tā ir viena no t.s. pērkona dienām, tāpat kā Pētera, 7 gulētāju un 7 brāļu dienas. Šais dienās nevar mest sienu kaudzē, nedz arī bāzt šķūnī, citādi tajā iesper zibens.”

Gadu gaitā Madlienas dienas atzīmēšanas tradīcija „īstajā” dienā gan ir pielāgojusies arvien straujākajam dzīves ritējumam, pārceļot svētku svinēšanu uz tuvāko brīvdienu. Tomēr šogad ne bez pandēmijas ietekmes nolemts atgriezties pie pasākuma pirmidejas – svinēšanas „īstajā” dienā. Tā kā vēsturiskajos rakstos minēts, ka pēkondienā nevar mest sienu kaudzē, bet nekas nav minēts, vai drīkst cept pīrāgus, drošs paliek nedrošs – tiekamies 23. jūlijā plkst. 19.00 pie Madlienas Kultūras nama! Visi laipni aicināti!

Pasākuma laikā tiks ievēroti visi valstī noteiktie pulcēšanās ierobežojumi.

Papildu informāciju var iegūt, rakstot uz e-pastu kn.madliena@ogresnovads.lv vai zvanot uz tālruni 65039166.

Kontaktinformācija: 
Ilze Sprance: kn.madliena@ogresnovads.lv vai zvanot uz tālruni 65039166
Reģions filtram: