Meistaru dienas Baldonē

Datums: 
31. Marts, 2017 līdz 2. Aprīlis, 2017

Tracionālajam Latvijas mēroga pasākumam "Satiec savu meistaru" pieteicās un tika apstiprināti Baldones meistari no pirts "Lejasmārtiņi" un dabīgās kosmētikas ražošanas uzņēmuma "Kazas laukos", bet, lai bagātinātu pasākumu piedāvājumu Baldonē, pirts un dabīgas kosmētikas meistari vienojās kopīgā programmā, lai aicinātu noskaidrot vairāk par tradicionāliem veidiem kā lutināt un rūpēties par sevi un saviem ģimenes locekļiem. 1 un 2. aprīlī notiks darbnīcas un tiks kurinātas pirtis, bet 2. martā, svētdien, Mercendarbes muižā notiks īsti pirts svētki ģimenē ar dejām, darbnīcām, stāstījumiem, bufeti un tirdziņu! Laipni lūgti iepazīties ar, programmu!

Programma:

KazasLaukos

Iemācies vārīt ziepes!

Meistarklases norises laiks:

31. marts, piektdienā, plkst. 15.00 – 18.00

1. aprīlis, sestdienā, plkst. 12.00 – 15.00

Iepriekšējā pieteikšanās, zvanot, 26463601 (Rita)

Pasākuma norises adrese: Baldones novads, Baldones pagasts, mājas ''Lauki''

Rita piedāvā meistarklasi ziepju vārīšanā, aicinot viesus uz savām mājām. Latviešu tradīcijās jau izsenis ir bijis vārīt ziepes tieši no kazas piena. Ne velti! Mūsdienās mēs zinām, ka kazai ir vērtīgākais piens, tas ir bagātākais kalcija, vitamīna B6, kālija, niacīna, antioksidantu un selēna avots. Meistarklasē Jums būs iespēja izprast un piedalīties dabisku, Latvisku ziepju pagatavošanā. Ritas meistarklase vienlaicīgi ir arī daļa no visas Latvijas “Satiec savu meistaru” pasākumu kopuma.

Rita Pranča ir māksliniece, kā arī zaļi domājoša personība, kas savu dzīves stilu un domāšanu apliecina ar eko-kosmētikas ražošanu. Brīvajos brīžos Rita ar savu vīru Andreju nododas gleznošanai abu mājās, kura vienlaicīgi kļuvusi par viņu studiju-galeriju. Šī galerija būs pozitīvs pārsteigums ikvienam! Ritas mājās ir iespējams iegādāties ziepes, ķermeņa kopšanas līdzekļus un kopā ar vīru gleznotās gleznas, iedzert tēju un parunāt par zaļu dzīvi!

Pirtiņa “Lejasmārtiņi”

Pirts darbnīca “Zaķīši pirtiņā”. Kā iet pirtī visai ģimenei?

Apmeklētājiem pieejamie laiki:

1. aprīlis, sestdienā, plkst. 10:00 -12:00 ; 12:30 - 14:30 un 15:00 - 17:00.

Iepriekšējā pieteikšanās, zvanot, 29242757 (Inese)

Pasākuma norises adrese: Baldones novads, Baldones pagasts, mājas “Lejasmārtiņi”

“Meistaru dienu Baldonē” un pasākuma “Satiec savu meistaru” ietvaros aicinām ģimenes ar bērniem uz “Lejasmārtiņu” pirti, lai iepazītu pirtiņu kā ģimenes saliedējošu pasākumu un kopā būšanu. Katram līdzi jāņem dvielis, kurā ietīties, čības un pirts cepure. Gaidīsim ģimenes ar bērniem, iepriekš piesakoties pa telefonu. Katrai ģimenei būs atvēlētas divas stundas.

Pirtiņā “Lejasmārtiņi” saimnieko Inese un Juris, sertificēti pirtnieki, kas savas zināšanas turpina pilnveidot uzņemot pirtiņā jaunus pirtsmīļus un domājot kā  pārsteigt tos, kuri ir bijuši “Lejamārtiņu” pirtiņā agrāk. Abi pirtnieki ir pārliecināti, ka pirts ir kas vairāk par patīkamu relaksāciju. Pirts pēriens atjauno zudušo enerģiju, harmonizē fizisko un garīgo “es”, liek pastiprināti domāt par attiecību kopšanu. Inese un Juris vēlas iedrošināt visus, kuriem nav tā labākā pieredze pirts lietās vai kuriem nepatīk karstums. Jūs iemīlēsiet pirti, sapratīsiet kā var palutināt sevi un uzturēt labu veselību

Baldones Draugu pirts

Izbaudi pirtiņu un sasveicinies ar Pirts gariņu ar pirtniekiem Armandu un Helēnu!

1.  aprīlī, sestdienā, plkst. 14.00 – 18.00

Iepriekšējā pieteikšanās, zvanot, 29467218 (Armands)

Pasākuma norises adrese: Baldones draugu pirtī, Baldone, Ķeguma prospekts 28

Pirtnieki Armands un Helēna piedāvā aiziet pirtiņā, izbaudīt tēju un sarunas par un ap pirti ik vienu interesentu! Pirtī iešanas process ietvers sildīšanos, pirts slotu sagatavošanu pēršanai, ķermeņa skrubēšanu, skalošanos, pēršanos, mērcēšanos baļļā, ķermeņa, ādas pabarošana ar medu un/vai ar augiem. Papildus pirtnieki piedāvās sarunas par pirts slotām, to veidiem, formām, praktisko baudījumu, siešanu, par pirtī iešanas tradīcijām un principiem. Noslēgumā pateikšanās Pirts Gariņam par jauko pirts dienu.

Līdzi: viss priekš pirts (pirts cepurīte, ja ir, čības, halāts, dvielis, pirts kostīms utt.) Vēlams divas slotiņas – praktiskai pirts baudīšanai, to sagatavošanai; ziedojums Pirts Gariņam un/vai pirts saimniecei (var būt arī lietas, kas saistītas ar pirtiņu, piemēram, slotiņa, medus, zāļu tējas, vai kas cits, ko sirds vēlas dāvāt); kāds viegls našķis (auglis, dārzenis, siers), ko sirds kāro pirtiņā, jo pasākums būs vairākas stundas!

Armands - pirtnieks no dabas, izprotot gaisa, uguns, ūdens un zemes spēku saistību ar mīlestību. Pirtī sācis iet, kā daudzi no mums jau agrā  bērnībā, sabiedriskās pirtiņas apmeklējot ar saviem vecākiem. Jau toreiz pirtī iet ļoti paticis. Vecāki deva sākumu izpratnei par pirts tradīciju vērtību Latviešu kultūrā, kā arī pirts nozīmi ķermeņa un gara spēka atjaunošanai.  Laikā, kad mācījies augstskolā un vēlāk dzīvē turpinājis krāt pieredzi, pirti izbaudījis pats un iemācījis tajā pareizi iet arī citiem. 2014. gadā saprata, ka ir gatavs savas zināšanas pierādīt un kļūt par sertificētu pirtnieku, mācoties “Pirts skolā”. Savas amata prasmes turpina pilnveidot pie pirts meistariem “Gaismas pirtī” un labprāt dalās ar savām zināšanām un prasmēs.

Helēna par galveno dzīvē uzskata pašpietiekamu personību līdzsvarotās un laimīgās attiecībās. Attiecībās ar sevi pašu, ar citiem, ar dabu un pašu Dzīvi. Tādēļ atrodas uz izziņas un meklējumu ceļa kopš 1999.gada caur studijām praktiskajā psiholoģijā, ekspresīvo mākslu terapijā, kā arī šamanisko praksi un pirtnieces profesiju.

Pirts svētki ģimenēm Mercendarbes muižā

2. aprīlis, svētdienā, plkst. 12.00 - 16.00

Mācies lutināt sevi un piedalies!

Bez iepriekšējas pieteikšanās

Pasākuma norises adrese: Baldones novads, Mercendarbes muižā

Programmā meistarklases un pieredzes apmaiņa!

Inese un Juris (pirts "Lejasmārtiņi" pirtnieki)

Mercendarbes muižā aicinām izzināt vairāk par ģimenes pirti, pirtīžas rituālu zīdaiņiem. Iepazīstināsim interesantus, ka pirts ir vieta, kur var sakārtot savas domas, stiprināt veselību un pievērsties savam ķermenim un garam. Uzzināsiet par slotu siešanu un skrubīšu gatavošanu. Katram būs iespēja pasmaržot, iepazīt augu pulverus, ko izmatot skrubītī un kā pagatavot skrubīti mājas pirtiņai.

Armands (pirtnieks)

Pirtnieki stāstīs par savu pieredzi un dalīsies zināšanās par to kā gūt baudījumu un enerģiju ejot pirtī. Armands stāstīs un rādīs par pirtnieka un/vai pirtsmīļa pirts baudīšanu.

Uzzināsiet par pirtī iešanas posmiem: sākumu - ierašanās pirtiņā, pirtī iešana - sildīšanās-pēršanās-tvaika vadība, slotas to sagatavošana, izmantošana, pielietošana un/vai novietošana, kā arī citi jautājumi. Īpašs uzsvars tiks likts uz sildīšanos. Tiks sniegti padomi par to, kā pareizi sildīties, kurā mirklī skrubēties, kad un kā pērties. Varēsiet noskaidrot arī par ķermeņa un ādas pabarošanu pēc pirts, kādus līdzekļus izmantot un kad to ir nepieciešams darīt, kā arī kā noslēgt pirts apmeklējumu. Darbnīcas gaitā iespēja izbaudīt sauso pērienu!

Marta (Silmachy Remedies)

Silmachy remedies ir dabīgas, rokām gatavotas kosmētikas zīmols, kas izveidojies Baldonē, mežu un pļavu ieskautajās "Silmaču" mājās. Meistaru dienās vēlamies būt tuvāk atjaunojošajam un dziedinošajam pirts rituālam, tādējādi piedāvāsim meistarklasi kopjoša ķermeņa losjona izgatavošanā."

Zīmola radītāji ir Marta Trofimova - diplomēta farmaceite, Silmachy remedies produkcijas un receptūras veidotāja un izgatavotāja, un Ingus Šulcs - vīrišķā tēla, bārdas un ūsu pazinējs un entuziasts, produkcijas iedvesmotājs. Kosmētikas produkts ir dabīgs, bez pievienotiem agresīviem ķīmiskiem konservantiem, stabilizatoriem un biezinātājiem, gatavošanā izmantojot EcoCert sertificētas un atzītas izejvielas

Rita (Kazas Laukos)

Kazas Laukos Meistaru dienās piedāvā iepazīties ar leģendāro dūņu no Baldones pielietošanu ķermeņa kopšanas procedūrās. Kopā pagatavosim ķermeņa skrubjus ar dūņām un citām dabīgām izejvielām. Kazas Laukos produkciju būs iespējams iegādāties par īpašām cenām.

Pasākumā kārtīgi izdejosimies, jo kustības radīts prieks arī ir sevis lutināšana!

  • Pasākuma apmeklētāji tiks iesaistīti Latvju dančos ar dzīvo mūziku
  • Būs iespēja izbaudīt kokļu ansambļa "Dzītari" daiļo skanējumu
  • Pasākumu uzjundīs hip-hop grupa "Be one"

Pasākumā būs bufete ar kafiju, tēju un uzkodām, kā arī varēs iegādāties vietējo amatnieku produkciju!

Pirts “Mežvītoli”

Atvērtās durvis pirtiņā

2. aprīlis, svētdienā, plkst. 16.00 - 18.00

Iepriekšējā pieteikšanās zvanot: 26173998 (Jolanta)

Pasākuma norises adrese: “Mežvītoli”, Baldones novads (blakus Mercendarbes muižai)

Saimniece Jolanta pēc “Pirts svētkiem Mercendarbes muižā” aicina ciemos! Jolanta būs priecīga pastāstīt gan par savu pirtiņu, gan par savu pieredzi pirts iešanā, uzcienās ar tēju. Par godu Meistaru dienām un Pirts svētkiem, tiem, kas vēlēsies pirtiņu rezervēt, būs iespēja saņemt atlaidi! 

Programmā aprakstītie pasākumi ir bez maksas.

Papildus informācija rakstot: turisms@baldone.lv

Informācija pieejama: www.baldone.lv

Ņemot vērā, ka pasākumi saistīti ar pirtī iešanu un ģimeniskām vērtībām, alkohola lietošana pasākumā netiek atbalstīta. 

Kontaktinformācija: 
turisms@baldone.lv
Reģions filtram: