Gan kaķiem, gan cilvēkiem tīkams produkts

Datums: 
31. Augusts, 2021
Reģions: 

2020. gadā Daugavpils novada Grantu konkursā tika atbalstītas divas uzņēmējdarbības idejas. Viena no tām bija Natālijas Lebedjokas ideja par kaķu mēbeļu (nagu asināmo – zviļņu) ražošanu no kartona (ArtKato).

Natālija stāsta, ka ideja radusies tādēļ, ka viņai pašai mājās ir kaķene, kurai jau ir tuvu desmit gadiem. Kad mājas mīlule bija vēl maza, Natālija tai pirka nagu asināmos stabiņus, kas ir apšūti ar džuta virvītēm. Tādējādi tika risināta mēbeļu bojāšanas problēma. Stabiņus nācās mainīt ik pēc diviem – trim gadiem, jo kaķenei asinot nagus, tie ātri izlietojās.

Pirmo reizi ideju par kartona nagu asināmo saimniece noskatīja interneta dzīlēs. Tie izskatījās interesantāk nekā ierastie nagu asināmie – stabiņi, bet kvalitāte kliboja. Ar draudzeni radās doma, ka nagu asināmajiem varētu veidot kādas interesantākas formas ar stilīgām fasādēm, lai produkts iederētos interjerā.

“Kad ir skaista forma un skaista fasāde, tad tie iederēsies jebkurā interjerā, salīdzinot ar tradicionālajiem stabiņiem, kas ne visiem patīk,” skaidro Natālija. Pēc viņas vārdiem kartons izrādījās daudz sarežģītāks materiāls nekā sākotnēji likās. Daudz laika aizņēma pareizās produkta veidošanas tehnoloģijas izstrāde. Piemēram, ja kartons ir pārāk sauss, tad to ir grūti salīmēt kopā, un iecerētā forma arī nesanāk. Tika eksperimentēts arī ar līmi, lai vienlaicīgi nodrošināt gan kartona gabalu turēšanos kopā, gan to, lai līme nebūtu redzama. Līdz galam pareizā tehnoloģija tika izstrādāta tikai dažus mēnešus iepriekš, un lūk produkts ir gatavs.

Vienā reizē ražošanai tiek sagatavoti seši gabali zviļņu. Ar formu palīdzību, kurās ietilpst naži un gumijas, izgriež nepieciešamos gabalus. Lai forma turētos konstrukcijai ir jāļauj pilnībā izžūst, kas aizņem trīs – četras dienas. Pēc izņemšanas no formas, produktam vēl ir jānožūst līdz galam apmēram pāris dienas. Tādējādi sešu zviļņu ražošanas process izstiepjas līdz vienai nedēļai. Izgatavošanas tehnoloģiju uzlabošanas process neapstājas – tieši vizītes dienā, skaidro Natālija, viņai prātā iešāvās ideja, kā procesu varētu paātrināt, atsakoties no līmes izmantošanas.

Vienam modelim nepieciešami 45 kartona gabali. Ražošanas procesā materiāls tiek izmantots maksimāli lietderīgi. Tehnoloģija ir izveidota tā, lai no viena kartona gabala sanāktu izgrieznes trim dažādām mēbelēm. Procesa beigās veidojas minimāls atkritumu daudzums. Produktam izmantojamais kartons ir ekoloģiski tīrs un drošs mājdzīvniekiem, kuri lietošanas procesā mēdz tās grauzt.

Patlaban tiek meklētas iespējas sadarboties ar vietējiem zooveikaliem, bet primāri pārdošana tiek plānota caur mājaslapu. Tās izveide ir iekavējusies, jo līdz pēdējam nebija pārliecības par ražošanas kapacitāti. Ja pēkšņi rastos liels pieprasījums, sākotnējā posmā to būtu grūti nodrošināt.

Produkts iepatikās pašas saimnieces kaķenei, kurai tas kļuva par iemīļoto vietu gulēšanai, jo kartons ir silts materiāls. Nagu asināmais – zvilnis ir drošs un izturīgs. Lielākā izmērā atveidotā konstrukcija varētu izturēt pieaugušā cilvēka svaru. Natālija atzīst, ka nākotnē varētu iesākt arī citu produktu ražošanu – ir idejas par kaķu trauku, un arī cita veida produktu izgatavošanu.

Produkts top Kalkūnes pagastā “Lielakmeņos”, kur atrodas vecāku māja. Šeit lielākoties saimnieko viņas tēvs, bet Natālija darbojas kā kvalitātes inženiere uzņēmumā Daugavpilī. Pamatdarbā iegūtās iemaņas – spēja risināt problēmas, runāt, sarunāt, izdomāt, noderēja arī savas biznesa idejas virzībā.

Kopumā 2020. gadā Daugavpils novada grantu konkursā uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai tika saņemti 11 pieteikumi. Grantu konkursa budžets sastādīja 8000 eiro, kur viens grants varēja saņemt ne vairāk kā 4000 eiro. Pieteikumi tika vērtēti divās kārtās. Natālijas Lebedjokas projekta īstenošanai nepieciešamā summa sastādīja 3880 eiro. Pieprasītais grants sasniedza 90% no projekta kopējām izmaksām jeb 3492 eiro.

ArtKato produktus var apskatīt:

instagram.com/kato_catfurniture
mājas lapā artkato.lv
e – pasts: artkatosia@gmail.com

Autors: Dainis Bitiņš
Foto: Dainis Bitiņš; Natālija Lebedjoka

Kontaktinformācija: 
e – pasts: artkatosia@gmail.com
Reģions filtram: