“Ādažu Meistara alus” debitē Carnikavas Zvejnieksvētkos

GalerijaPrint

Carnikavas ikgadējos Zvejnieksvētkos jau ierasti apmeklētāji bija aicināti ielūkoties arī tradicionālajā svētku gadatirgū. Tajā savu produkciju tirgoja vietējie uzņēmēji, kā arī amata brāļi no tuvākām un tālākām vietām. Uzmanību piesaistīja tuvākie kaimiņi,  “Ādažu Meistara alus” līdzīpašnieki, kuri pirmo reizi piedalījās zvejnieku pasākumā un tāpēc tika aicināti uz sarunu.

Ervīns Ratnieks bija vairāk aizņemts ar svētku dalībnieku apkalpošanu, tāpēc otrais īpašnieks, Mareks Joniškāns, dalījās informācijā par uzņēmumu, laipni atbildot uz uzdotajiem jautājumiem.

– Sakiet, lūdzu, kā radās ideja darbībai, kas pamudināja, ierosināja produkcijas izvēli?

– Ideja radās pēc lauku īpašuma iegādes Vecpiebalgas pagastā, kur kādreiz atradusies Gatartas muiža ar alus darītavu, taču pēc 2. pasaules kara tā vairs produkciju neražo. Tagad, ieejot  Google, varam redzēt pirmskara alus etiķetes no Gatartas alus. Tā, atgriežoties mājās, Ādažos, radās ideja par savu alus ražotni. Meklēju domubiedru un arī atradu. Nopirku iekārtu Vācijā, sākām brīvajā laikā no pamatdarba eksperimentēt savas mājas garāžā, kur mācoties pavadījām gandrīz divus gadus.

– Vai nerodas paralēles ar kāda biznesa uzsākšanu Amerikā?

– Jā, jā, līdzīgi sanāk. Mums arī visa filozofija sākās garāžā, recepšu gatavošana, viss!

– Kādu finansējumu izmantojāt, uzsākot uzņēmējdarbību?

– Tie bija personīgie līdzekļi. Tagad jau piesaistam atbalsta pasākumus.

– Kādas bija  grūtības un izaicinājumi, uzsākot darbību?

– Ņemot vērā, ka sākām “no nulles”, daudz gatavotās produkcijas litru neieraudzīja pircējus, bet tika izlieti kanalizācijā, jo nesanāca pietiekoši labs brūvējums. Sapratām, ka tā nevarēs, algojām skolotāju, kas mācījies Vācijā un kurš mums iedeva zināšanas par pareizu alus vārīšanu un pārliešanu, kā arī raudzēšanu, pēcgaršām, smaržām un visu. Šodien par sevi varam ar pārliecību teikt, ka esam zinoši, pieredzējuši un spēcīgi aldari!

Kāds ir pašreizējais produkcijas klāsts?

– Ražojam piecas šķirnes: rožu alu, gaišo alu, grauzdēto alu, alu ar citrusaugļu aromātu, IPA alu, kur izmantoti Amarillo un Cascade apiņi, kas veido neaizmirstami patīkamu un noturīgu rūgtu pēcgaršu.

– Kur var nopirkt jūsu produkciju, iegūt informāciju par to?

– Lielveikalos Rimi un SKY, Spirits&Vine, dažos TOP veikalos. Informācija atrodama mājaslapā https://adazualus.lv/

– Ko plānojat nākotnē?

– Pateicoties Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumam, radās iespēja  iegādāties septiņas jaunas alus fermentēšanas tvertnes, glikola dzesētāju, pudeļu pildīšanas iekārtu, mazgāšanas iekārtu, etiķešu līmēšanas iekārtu. Patreiz notiek iekārtu montāža, lai pēc kādām trim nedēļām varētu palielināt kapacitāti līdz septiņām tonnām alus mēnesī. Lielāki apjomi pagaidām  netiek plānoti, lai nezaudētu atgriezenisko saiti no patērētāja un nezustu kvalitāte.

Jānis Kravalis,

LLKC Siguldas nodaļas  lauku attīstības/zivsaimniecības konsultants

Foto galerija: 

Pievienot komentāru