Dvietē top īstais lauku saldējums

GalerijaPrint

Karstas vasaras dienas un atveldzējošs saldējums – kas var būt labāks par to? Tomēr kādu saldējumu labāk izvēlēties, ja ne īsti latvisku, mājās gatavotu – Dvietes īsto lauku saldējumu, ko piedāvā Stapkeviču ģimene Ilūkstes novada Dvietes pagastā.

Stapkeviču ģimene ar piena lopkopību nodarbojas jau kopš 1992. gada. Govis ganās Dvietes palienes bioloģiski vērtīgo zālāju pļavās, tādēļ pienam ir neatkārtojama garša. Govis netiek turētas sprostos, tādēļ tās ir “laimīgās govis”. Stapkeviču ģimenes saimniece Dace aizraujas ar daiļdārzniecību, tādēļ, kamēr tiek baudīts saldējums, ir iespēja apskatīt arī skaisto dārzu un Dvietes palieni.

Lai gan Daces dēls Atis Stapkevičs ir ieguvis IT speciālista profesiju, tomēr viņš ir nolēmis savu dzīvi saistīt ar laukiem, un, sākot ar 2014. gadu, ir uzsācis savu saimniecisko darbību. Patlaban Ata saimniecībā ir deviņas slaucamas govis.

Ideja rodas gadatirgū

Dace atceras, ka vienmēr ir bijusi vēlme nodarboties ar kādu papildnozari. Idejas par to, ko tieši darīt, radās pēc kāda gadatirgus apmeklēšanas, kur toreiz saldējumu tirgoja tikai viena sieviete. Saldējums bija gana sātīgs, bet ļoti salds. Tādēļ radās doma saldējumu pagatavot pašiem, radot tādu, kurš nav par treknu un nav par saldu. Turklāt būt unikāliem ar to, ka pilnīgi visas saldējuma sastāvdaļas ir pašu saimniecībā audzētas – pārbaudītas. Pēc idejas par saldējuma gatavošanu mājās sākās divus gadus ilgs darbs, lai ideju pārvērstu realitātē. Sākotnēji šķita, ka tas būs grūtāk, nekā patiesībā bija, bet, ja ir vēlme, tad darot visu var paveikt.

Top arī saldējuma namiņš

Saimniece stāsta: “Analizējot apkārtējo vidi, sapratām, ka nepieciešama sava kafejnīca jeb saldējuma namiņš, lai viesiem būtu vieta, kur nobaudīt mūsu saldējumu pie kafijas tases  pašceptā beļģu vafelē vai vafeļu konusā. Sekojot līdzi jaunākajām tendencēm, no šī gada saldējuma namiņā  ir iespēja nogaršot saldējumu arī burbuļvafelē.”

Ar LEADER projekta atbalstu saimniecībā tika uzbūvēts saldējuma namiņš, tika iegādāta saldētava un iekārta saldējuma gatavošanai. Saldējuma namiņš ir mājīgi iekārtots, ienākot tajā, smaržo pēc vafelēm un kafijas. Šī vieta kļūst arvien populārāka gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu vidū. Īstais lauku saldējums ir ļoti veselīgs, jo nesatur nekādas papildu piedevas, ir gatavots no veselīga lauku piena. Māju saldējums no rūpnieciskā atšķiras arī ar to, ka tas lēni kūst, tāpēc to var droši vest uz gadatirgiem.

Piedalās “Novada Garšas” pasākumos

Produkts savu pirmo sezonu uzsāka 2019. gada vasarā, kurā aktīvi piedalījās dažādos tirdziņos un pilsētas svētkos. 2019. gadā “Dvietes īstais lauku saldējums” bija nogaršojams Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā Latgales reģionālajā pasākumā “Novada Garša”, kas notika Krāslavā. Pasākumā par produktu bija tik liela interese, ka vajadzēja stāvēt rindā, lai būtu iespēja nobaudīt šo našķi. Pasākuma konkursā “Tautas garša” šis saldējums tika atzīts par labāko piena produktu kategorijā, ieguva apbalvojumu un ielūgumu piedalīties noslēguma pasākumā Hanzas peronā, Rīgā.

Pašlaik saimnieki piedāvā saldējumu ar desmit dažādām garšām, sākot no klasiskajām garšām kā plombīrs un šokolāde, dažādām ogām līdz pat saldējumam ar kaņepēm, cigoriņiem. Garšas mainās atkarībā no sezonālajiem produktiem – ogām, lai būtu iespēja piedāvāt pašu audzētu produkciju. Ziemassvētkos tiek piedāvāts saldējums ar piparkūku garšu, rudenī ar ķirbjiem, savukārt vasarā ar ogām. Saldējumam ar rozīnēm “Dvietes vīnodziņa” pieliek klāt vīnogas, kas ir izlolotas šeit pat Dvietē,  selekcionāra Paula Sukatnieka vīnogu dārzā “Apsītes”.

“Dvietes īstais lauku saldējums” ir ģimenes uzņēmums, tādēļ darba pietiek katram, un saimniecības attīstībā ir iesaistījusies visa Stapkeviču ģimene. Šeit ir apvienojušās un “plecu pie pleca” strādā divas saimniecības – z/s “Bundzenieki”, kur saimnieko Dace ar vīru Lauri, un “Ozolāji”, kur saimnieko dēls Atis ar sievu Alīnu. Savukārt meita Elīna palīdz ar produkta  gatavošanas un realizācijas, reklāmas un mārketinga jautājumiem. Tāpat arī Elīna, studējot Rīgas Stradiņa universitātē par uztura speciālisti, dod padomus, kā saldējumu padarīt veselīgāku.

Labprāt uzņem viesus

Saimnieki labprāt uzņem viesus, ģimenes ar bērniem un tūristu grupas līdz desmit cilvēkiem. Šeit ierodoties, var izbaudīt dabas skaistumu un mieru, dzirdēt saldējuma saimnieces Daces Stapkevičas stāstu par to, kā tapis saldējums, nodegustēt dažādās tā garšas. Vecākiem tiek piedāvāta mierīga atpūta, tikmēr bērni var rotaļāties uz batuta.

Stapkeviču ģimenes nākotnes plānos ir iegādāties šoka saldēšanas iekārtu, lielāku saldējuma gatavošanas mašīnu, kā arī izremontēt un labiekārtot telpu vienā no saimniecības mājām, kurā varētu uzņemt lielākas apmeklētāju grupas. Elīnas iecerēs ir šajā mājā uzsākt rīkot veselīga uztura meistarklases apmeklētājiem. 

Saimniecība ir atrodama jaunajā novadagarsa.lv katalogā, kur ikviens interesents var ieiet un apskatīt informāciju par saimniecību, tās atrašanās vietu, iegūt kontaktus, pēc iepriekšējas pieteikšanās apciemot saimniecību un nobaudīt saldējumu.

Paldies saimniecei Dacei par silto uzņemšanu, gardo rabarberu saldējumu burbuļvafelē un aromātisko kafiju!

Inna Kolomijčuka,
Daugavpils un Ilūkstes novada uzņēmējdarbības konsultante

Foto: no Stapkeviču ģimenes personīgā arhīva un autores foto

Foto galerija: 

Pievienot komentāru