Lai īstenotu sapņus, ir jārīkojas

GalerijaPrint

Pirms mājražošanas uzsākšanas, apmēram pirms trim gadiem, Signe Erdmane Talsos strādāja par pirmsskolas izglītības iestādes skolotāju un nezināja ne par tādiem makarūniem, ne par to, kā šie smalkie franču cepumi izmainīs viņas ikdienu.

Jau trīs gadus Signe vairs nestrādā algotu darbu un pati veic saimniecisko darbību. Šobrīd makarūni pieejami desmit garšu variācijās un dažādās formās atkarībā no klientu vēlmēm un svētkiem. Nupat kā noticis liels pavērsiens, jo ir īstenojies sapnis par savas vietas izveidi Talsos. Šī iecere Signē mājoja jau no paša sākuma, uzsākot makarūnu cepšanu mājās. Piedāvājumi bijuši arī strādāt Rīgā, vienā no vadošajiem meistarklašu vadīšanas centriem, taču Signe vēlējusies dot savu artavu Talsiem. Arī Talsu novads novērtē Signes darbošanos, par ko liecina šogad saņemtais Talsu novada pašvaldības apbalvojums “Gada mājražotājs 2019”.

Kāpēc tieši makarūni?

Signe stāsta: “Man patika Ziemassvētku laikā tuviniekiem pasniegt dāvanās paštaisītus gardumus, piemēram, trifeles vai marcipānus. Vienu gadu māsa ieminējās, lai pamēģinu franču makarūnus, ka ir tādi cepumi, kurus esot grūti uzcept. Gadu vēlāk pamēģināju, un pirmās reizes sanāca ļoti labi. Cilvēki sāka interesēties, vai var arī iegādāties, un tad radās problēmas. Gatavojot pēc klientu pasūtījuma – nekas vairs nesanāca un sākās lielā cīņa.”

Neapstāties pie pirmajām neveiksmēm

“Kad pirmie makarūnu pasūtījumi bija pieņemti, vairs negāja tik gludi kā tad, kad gatavoju makarūnus savam un savu tuvinieku priekam. Cepumi neizdevās – augšiņa sasprēgāja vai vidus neizcepās, tik daudz makarūnu porciju nācās izmest! Parasti ātri atmetu lietas, ko neizdodas izpildīt, taču ar makarūniem bija citādi. Varbūt arī nedaudz spīta pēc, jo bija daži, kas nenoticēja, ka kaut kas tāds var izdoties un ar makarūnu gatavošanu varu gūt peļņu. Arī tas, ka varēšu pati organizēt savu laiku un nav jāstrādā konkrēts darba laiks, bija viens no iemesliem, kāpēc negribēju padoties.”

Nosaukuma “Ceļojošais franču makarūns” rašanās

“Katru nedēļu makarūni tiek piegādāti uz Rīgu, Tukumu un Jūrmalu ar piegādi līdz durvīm. Pasūtījumam ar vēlamajām garšām un veidiem iespējams pieteikties Facebook lapā. Makarūniem patīk ceļot, tāpēc pēc nepieciešamības tos iespējams saņemt arī Ventspilī, Kuldīgā vai citviet Latvijā. Labprāt strādāju arī ar korporatīvajiem klientiem, kuriem izpildu specializētus pasūtījumus atbilstoši logo un tematikai.”

Makarūnu darbnīca Talsu vecpilsētā

“2018. gada nogalē piedalījos “Laukiem būt!” mācībās, kuru laikā izstrādāju biznesa ideju par savas meistarklašu vietas izveidi. Drīz pēc tam tika atrastas telpas un uzsākti remontdarbi telpu iekārtošanai. Tā kā esmu jaunais uzņēmējs un finanšu līdzekļi ir ierobežoti, telpu remontdarbi ievilkās ilgāk, kā plānots, taču par rezultātu esmu gandarīta. Tikko kā izveidotajā makarūnu darbnīcā Talsu vecpilsētā viesi varēs produktīvi pavadīt laiku, ar pievienoto vērtību – apgūt franču makarūnu gatavošanas procesu un nobaudīt tos. Telpās iespējams uzņemt viesus, tūristu grupas līdz 40 cilvēkiem, un  uzzināt gan par franču makarūnu gatavošanas procesu, gan ceļu,  kā līdz tiem esmu nonākusi.”

Kas jauns vēl gaidāms?

“Klasiskais franču makarūnu veids ir apgūts, un esmu gatava ar savām zināšanām dalīties arī ar citiem, vadot meistarklases. Šobrīd strādāju pie iespējas piedāvāt franču makarūnus arī vegāniem. Proti, neizmantojot ne olu baltumus, ne piena produktus.”

Katrīna Kļimovska,
LLKC Talsu nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

Foto: no Signes Erdmanes personīgā arhīva

FOTO

makaruni_1 - Signe Erdmane, SIA “Ceļojošais franču makarūns” īpašniece

makaruni_2 – Signes ceptie franču makarūni jeb mandeļu bezē

Foto galerija: 

Pievienot komentāru