PVD skaidro, kā gatavot pareizu "Jāņu sieru"

Piedāvājam iepazīties ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) skaidrojumu par to, kas un kā jādara, lai arī turpmāk varētu ražot nu jau Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauto "Jāņu sieru".  

PVD informē:

Uzņēmumiem, kuri vēlas ražot Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauto "Jāņu sieru", jāpiesakās PVD

“Jāņu siers”, tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši, ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, tādējādi tos pasargājot no pakaļdarinājumiem un garantējot saražotā produkta kvalitāti.  

Šajā reģistrā iekļautie produkti ražojami pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas. Skatīt "Jāņu siera" aprakstu, sastāvdaļas un pagatavošanas procesu.

N.B.! “Jāņu sieru”, ievērojot tradicionālā “Jāņu siera” ražošanas tehnoloģiju un tradicionālo recepti, var ražot jebkurš ražotājs!

Uzņēmumiem, kuri vēlas ražot produktus, kas iekļauti Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā reģistrā, ir:

1. Jāsakārto tehnoloģiskie procesi uzņēmumā tā, lai varētu ražot produktu, lai tas atbilstu garantētajai tradicionālajai īpatnībai (tehnoloģiskais process, dokumentācija, recepte);

2. Jāreģistrējas PVD kā uzņēmumam, kas ražo produktu ar garantētu tradicionālo īpatnību.

3. PVD pārliecināsies, vai uzņēmums patiešām var garantēt, ka produkta ražošana un pats produkts atbilst prasībām. Ja pārbaude būs veiksmīga, uzņēmums saņems sertifikātu, kas viņam ļauj ražot Eiropas GTĪ reģistrā iekļautu produktu un uzņēmums turpmāk šo produktu varēs ražot ar attiecīgo nosaukumu.

4. Pēc sertifikāta saņemšanas uzņēmumam jāiesniedz iesniegums ražotāju grupai, kas produktu reģistrējusi GTĪ reģistrā, “Jāņu siera” gadījumā - biedrībai “Siera klubs”, par pievienošanos uzņēmumiem, kas ražo “Jāņu sieru”.

Kārtība, kādā tiek aizsargāti un uzraudzīti produkti, kas iekļauti Eiropas GTĪ reģistrā noteikta 22.12.2015. Ministru kabineta noteikumos Nr. 767 “Lauksaimniecības un pārtikas produktu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu, cilmes vietas nosaukumu un garantētu tradicionālo īpatnību reģistrācijas, aizsardzības un uzraudzības kārtība”

Par to, kā uzņēmums var pieteikties un ražot produktu, kas iekļauts Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā un kāda ir uzraudzības kārtība, skatīt iepriekš minēto noteikumu 28. – 35. punktā.

Ja uzņēmums ir pārliecināts, ka tā ražotais siers ar ķimenēm jau tagad tiek ražots atbilstoši GTĪ prasībām un viņš to vēlas saukt par “Jāņu sieru”, uzņēmums var vērsties dienestā un PVD ieplānos attiecīgu pārbaudi, lai pārliecinātos, ka tā patiešām ir.

Šobrīd pastiprināta uzņēmumu interese nav vērojama. Veicot pārbaudes svētku tirdziņos PVD, protams, pārbaudīs arī to, vai “Jāņu siera” nosaukums izmantots pamatoti un uzņēmumus, kuri šobrīd nav to uzņēmumu reģistrā, kam atļauts ražot produktu ar nosaukumu “Jāņu siers”, PVD brīdinās, pieprasīs pārmarķēt produktu un aicinās reģistrēties.

Papildus informācija par pārtikas kvalitātes shēmām.

 

Pievienot komentāru