Saldus mājražotāji gatavo svētku kūku

GalerijaPrint

Valsts svētku nedēļā Saldus konsultāciju birojā bija sanākuši mājražotāji, kuriem interesē miltu konditoreja. Dalībnieku publika bija gana raiba – gan esoši mājražotāji, gan tikai topošie. Pārstāvētās nodarbes arī bija daudz un dažādas, bet visas saistītas ar miltu pārstrādi – maizes cepēji, konditori, dažādu miltu ieguvēji, ievārījuma gatavotāji, vistu audzētāji (olu ieguve) un lauku tūrisma attīstītāji, kuru vēlme ir papildināt  piedāvājumu ar kādu gardu našķi.

Ar interesentiem pirmajā dienas daļā strādāja Daiga Kunkulberga, kura ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore un pētniece. Daiga ir eksperte miltu konditorejā, taču, tāpat kā mūsu dalībnieki, – turpina nepārtraukti mācīties un apgūt ko jaunu. Piemēram, lektore Daiga bija patīkami pārsteigta par Zirņu pagasta z/s  “Bebri” (seminārā piedalījās saimniecības īpašnieki), kurā bioloģiski tiek audzēti graudaugi un pākšaugi, pārstrādes procesā iegūstot daudzveidīgu produkciju, tajā skaitā miltus.

Semināra laikā tika runāts par pamatlietām miltu konditorejā – higiēnas prasībām ražošanas procesā, reglamentējošajiem dokumentiem, produktu marķējumu un uzturvērtības aprēķinu. Daiga uzsvēra arī to, cik nozīmīgi ir pielāgoties pircēju vēlmēm, ražojot konditorejas izstrādājumus. Šobrīd ļoti aktuāli ir konditorejas izstrādājumi bez E vielām, pieaugot pieprasījumam pēc konditorejas izstrādājumiem, kas ražoti no kvalitatīvām un ekoloģiskām izejvielām. Runājot par tradicionāliem izstrādājumiem, tiem vienmēr ir sava tirgus niša. Galvenais ir garša un pievienotais stāsts. Mūsdienās pieaug arī interese par veselīgu dzīvesveidu, tāpēc no konditoriem patērētāji sagaida veselīgas alternatīvas ierastiem izstrādājumiem.

Šī brīža aktualitātes konditorejā ir kruasāna un donuta krustojums CRONUT un kruasāna un mafina krustojums CRUFFIN.

Pēc iegūtajām teorētiskām zināšanām laiks ir darboties praktiski. No Kuldīgas puses bija ieradusies mājražotāja Sniedze Zaļkalne, kuras aizraušanās ir kūku un konditorejas izstrādājumu gatavošana. Oficiāli kā mājražotāja Sniedze darbojas jau divus gadus. Dalībnieki pirms meistarklases bija ļoti ieinteresēti dzirdēt Sniedzes stāstu par to, kā viņa sākusi gatavot konditorejas izstrādājumus un kā viņai veicies ar mājražotāja statusa iegūšanu. Jautājumi tika saistīti ar iekārtām, receptūru, tehnoloģiskajām kartēm, grāmatvedību, realizācijas kanāliem, mārketingu un attīstības iespējām.

Dalībnieki meistarklasē izmantoja ne tikai RED VELVET kūkas biskvītus un krēmu, bet viņiem bija iespēja arī skaisti noformēt karam savu mini kūciņu ar Latvijas valsts karodziņiem, makrūniem, sublimētām ogām, svaigām ogām un citām sastāvdaļām. Gan Sniedze, gan dalībnieki atzina, ka šis noformējums ir ļoti svarīgs, – mūsdienās klienti novērtē ne tikai labu garšu, bet arī kopējo noformējumu.

LLKC Saldus birojs aicina ikvienu atzīmēt Latvijas valsts simtgadi ar svētku kūku! Lai visiem skaisti svētki!

Aktivitāte “Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programma” notika Valsts Lauku tīkla pasākumu ietvaros.

Signe Bumbiere,

LLKC Saldus konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru