Skolēni Karjeras nedēļā iepazīst vietējos uzņēmumus

Gulbenes novadā aktīvi noritēja Karjeras nedēļa, kurā piedalījās skolēni no visa novada. Jauniešiem tika dota iespēja iepazīt dažādas profesijas, piedaloties dažādos konkursos, tematiskajās stundās, orientējoties pa pagasta uzņēmumiem, uzņemot ciemos dažādu profesiju pārstāvjus, dodoties ekskursijās un piedaloties citās aktivitātēs.

 Stāmerienas pamatskolas skolēni šogad īpaši aktīvi darbojās Karjeras nedēļā un lielu uzmanību pievērsa lauku teritorijās strādājošiem uzņēmumiem.

Īpaši saistošas bija ekskursijas, kurās skolēni ieguva ļoti daudz vērtīgu atziņu. Mūsu novads var lepoties ar Latvijā ļoti atpazīstamiem uzņēmumiem, bet ir interesanti izzināt, kādā veidā top viens vai otrs ražojums.

Viens no ekskursijas mērķiem bija SIA “Skrīveru saldumi” konfekšu “Gotiņa” ražotne Lizumā. Gotiņām te ir sena vēsture, un mūsu novadā šīs konfektes garšo vislabāk. Lizumā pienu konfekšu ražošanai iepērk no Lizuma pagasta bioloģiskās saimniecības “Augstkalni”, kurā saimnieko Inese Berga. Pircēji tieši tāpēc iecienījuši “Gotiņas”, jo tās gatavotas tikai no dabiskām izejvielām – piena, piena pulvera, iebiezinātā piena, cukura, glikozes sīrupa, taukvielām un dažādām piedevām. Ne krāsvielu, ne e-vielu “Gotiņās” nav. Katram skolēnam tika dota iespēja pamēģināt ietīt savu konfekti, nogaršot pavisam svaigas “Gotiņas”, ar apbrīnu vērot, cik ātri tās ietin, jo vienam darbiniekam izdodas “ietērpt” 60–70 kg konfekšu dienā.  Šī aktivitāte radīja tikai pozitīvas emocijas, visiem tas bija kaut kas jauns, aizraujošs un arī pamācošs, jo jauniešiem lika saprast, ka labi jāmācās arī tāds ne visai tīkams mācību priekšmets kā ķīmija, lai kļūtu par labu pārtikas tehnologu un ražotu garšīgus produktus.

Ļoti jauks un sirsnīgs izvērtās Galgauskas bioloģiskās zemnieku saimniecības “Purmalas” apmeklējums. Šeit skolēni varēja izbaudīt lauku dzīvi no saknēm līdz augļiem, jo tik vispusīgu saimniekošanu var redzēt reti kurā saimniecībā, un tik sirsnīgus, labestīgus un jaukus saimniekus satikt ir divkāršs prieks. “Purmalās” visu dara paši saviem spēkiem, jo darbojas visa ģimene: vecāki Līksma un Māris, trīs meitas – Vita, Līga un Santa. Saimniecībā ir slaucamās govis, gaļas liellopi, putni, cūkas un kazas. Daļu piena pārdod kooperatīvam “Māršava”, daļu pārstrādā sierā, sviestā, biezpienā, krējumā, bet tā nebūt nav visa daudzveidīgā “Purmalu” ražotā produkcija, šeit top izcili garšīga maize, pīrāgi, plātsmaizes, tortes. Mājražošanas prasmes un receptes ir pārņemtas no vecmāmiņas. “Purmalu” produkcija ir tāda, kuru gaida tirgos visā Vidzemē, bet reizi nedēļā produkcija ceļo uz Rīgu, kur saimnieki ir iesaistījušies tiešās pirkšanas kustībā. Šeit valda apbrīnojama viesmīlība un uzticēšanās, jo skolēni ne tikai cienājās ar izcili gardo produkciju, bet arī paši sasēja saldo sieru ar kanēli, saimnieku uzraudzībā izbaudot visu gatavošanas procesu, piedalījās pīrāgu cepšanā un krāsns kurināšanā. Jaunieši atzinīgi novērtēja to, cik vērtīga un veselīga ir pašu gatavota produkcija no pašražotiem produktiem, cik grūts, bet interesants ir process, lai tiktu pie šiem burvīgajiem gardumiem.

 

Aiva Rēdere,

Gulbenes novada lauku attīstības konsultante

Pievienot komentāru