Smiltenes un Valkas novadu skolēni novērtē dažādību laukos

GalerijaPrint

Šogad LLKC Valkas konsultāciju birojam bija jānoorganizē trīs tikšanās un trīs pieredzes braucieni, lai skolēni no mums uzzinātu, kas notiek laukos šodien un ar ko viņi varētu nodarboties, ja izlemtu šeit pat pēc skolu beigšanas.

Tā kā VLT aktivitāte „Lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares popularizēšana vispārizglītojošajās skolās” notiek jau vairākus gadus, vēlējāmies pirmkārt doties uz tām skolām, kurās vēl nav būts. Izvēle bija par labu Smiltenes novada Variņu un Palsmanes pamatskolām, kurās vispirms organizējām informatīvo dienu. Tajās bez semināra daļas ar prezentāciju par iespējām laukos ar savu pieredzi aitu un krūmmelleņu audzēšanā dalījās z/s “Zilāpi” saimniece un Smiltenes novada lauku attīstības konsultante Laima Āboltiņa. Viņa arī pastāstīja, kā pati, kad vēl mācījusies Smiltenes tehnikumā par pārtikas tehnologu, pasniedzējam teikusi, ka nekad laukos nestrādās, bet nu ir priecīga, ka kļūdījusies. Tikšanās reizei kaut kā pietrūktu, ja mēs necenstos uzzināt, ko tad bērni zina par to, kas notiek viņu pagastos. Tāpēc, uzdodot konkursa jautājumus, izspēlējam balviņas. Pēc pasākuma Palsmanes skolā notika ļoti jauka tikšanās arī Palsmanes internātskolā, kuras pedagogi, uzzinot, ka braucam uz pamatskolu, mūs uzaicināja arī pie viņiem. Lai gan šajā skolā mācās bērni, kuriem mācības nepadodas tik viegli, tomēr interese par stāstīto bija liela un, ļoti iespējams, ka tieši šie bērni savu nākotni saistīs ar laukiem.

Sadarbība ar skolām būtu nepilnīga, ja nebūtu iespēja vest skolēnus pieredzes braucienos. Maršruts tika izstrādāts, ņemot vērā skolotāju vēlmi doties ciemos pie Smiltenes novada uzņēmējiem. Izvēle apstājās pie ļoti atšķirīgām saimniecībām.

Braucam uz Blomes pagasta z/s “Dimanti”, kura ir viena no lielākajām piensaimniecībām, kurā govis slauc roboti. Saimnieki, Stricku ģimene, lai pārdzīvotu krīzi, ir paralēli attīstījuši piena pārstrādi un ražo dažādu veidu biezpienus, sierus un jogurtus. To visu skolēni degustē un par gardāko tiek atzīts pilnpiena biezpiens.

Smiltenes pagastā ir daudz labu lauku saimniecību, bet viszināmākā noteikti ir z/s “Rožkalni” un tās saimnieki Līvija un Ivars Ādamsoni, kuri ne tikai saimnieko modernā graudkopības saimniecībā, bet arī iekopj košumdārzu, par ko šogad konkursā “Skaistākā lauku saimniecība” saņēma atzinību kā sakoptākā graudkopības saimniecība. Arī skolēni novērtē darba kultūru, kāda ir “Rožkalnos”. Sakopta apkārtne, un katrai tehnikas vienībai ir sava vieta. Bērni bez stāstījuma par saimniecību saņem arī atļauju iekāpt milzīgajos kombainos un ļoti jaudīgajos traktoros, ļoti iespējams, ka tieši tas varētu kādu no puišiem pievērst domai saistīt dzīvi ar lauksaimniecību.

Tad, kad ražošanu laukos esam apskatījuši, dodamies uz lauku tūrisma saimniecību “Kalbakas”, kura tuvākā un tālākā apkārtnē ir pazīstama ar dažādu nometņu un svētku pasākumu organizēšanu. “Kalbaku” mājās vieni no visbiežākajiem viesiem ir skolēni, un tieši tāpēc saimnieki Līga un Ints Augas radījuši stāstu “piena ceļš”, kuru skolēni uzklausa un izdzīvo, jo ir jāmaļ piens, un no iegūtā krējuma katrs sakuļ savu sviesta pikucīti. To pēc tam ievieto mazā trauciņā ar saimniecības logo un var ņemt līdzi uz mājām. Kā punkts uz “i” ir sagatavotā pankūku mīkla un iespēja katram bērnam pašam izcept savu pankūku, un lielā darbošanās turpinās.

No Valkas novada šogad izvēlamies Vijciema pamatskolu, jo šajā skolā darbojas visaktīvākais Mazpulks. Vispirms ar Vijciema skolas bērniem dodamies braucienā uz Raunas novadu, kur apmeklējam trīs uzņēmējus.

Pirmā pieturas vieta ir “Raunas ceplis”, tajā top visā Latvijā atpazīstami māla trauki. Ceplī skolēni tiek iepazīstināti ar ražošanu, sākot no mālu ieguves un sagatavošanas. Saimnieka Edmunda Ciņa stāstītais un jautātais bērniem liek atcerēties skolā dabaszinībās mācīto. Vērojam arī, kā top izstrādājumi, tajā dienā gatavo krūzītes un dekoratīvos šķīvjus, mums noteikti ir jāredz arī, kāda izskatās moderna trauku apdedzināšanas krāsns. Brīdi vēlāk Raunā apmeklējam “Raunas siera un makaronu ražotni”, kura darbojas jau desmit gadu un ražo sieru ar sierāboliņa piedevu. To saimnieks pats vasarā izaudzē, vēl ražotnē top makaroni ar dažādām garšām. Pārsteigumu sagādā saimnieks Ilmārs Ceriņš, ļaujot katram skolēnam izvēlēties makaronu paku, un to uzdāvina.

Tikpat jauka un atsaucīga ir nākamā saimniece Lāsma Riekstiņa, kuras ģimenes bizness ir stādu un puķu audzēšana. Ciemojamies jaunajā modernajā siltumnīcā, kurā jau nākamajam pavasarim ir iestādītas atraitnītes. Lāsma bērniem rāda darbarīkus, ar kādiem strādā dārzkopībā, un kā ar tiem piestiprināt augus pie balsta, ļaujot padarboties arī bērniem. Prieks, ka “Kaliņu” saimniecībā ir skaisti arī lietainā rudens dienā, kāda mums izgadījusies apmeklējumam.

Vēl reizi ar Vijciema skolēniem tiekamies pēc valsts svētkiem, sākam ar mazu informatīvo pasākumu, bet tad notiek radošā darbnīca, kurā bērni veido dekupāžas. Nekas nav tik vienkārši, dekupāžai noderīgās salvetes ir sameklētas par tēmu, tās ir ar dārzeņiem, garšaugiem un dažas – ar puķēm. Ļaujam bērniem izvēlēties salvetes, bet tad katram ir jāpastāsta par to, kas ir redzams uz izvēlētās bildes. Radošās darbnīcas vadītāja Sniedze pēc profesijas ir agronome, un tā stāstījums par katru augu tiek papildināts pat ar nosaukumiem latīniski. Sagādāti gan koka virtuves dēlīši, gan dažāda lieluma puķu podi, uz kuriem veidot dekupāžu, un ķeramies pie darba. Trīs stundas radošā darbā paiet nemanot, un ne tikai bērni, bet arī mēs esam pārsteigtas par patiesi labajiem darbiem, ar kuriem bērni iepriecinās savas ģimenes.

Ja kaut daži no satiktajiem skolēniem nākotnē izvēlēsies savu dzīvi saistīt ar darbu un dzīvošanu laukos, mēs būsim priecīgi, cerot, ka tas ir arī mūsu nopelns.

Valda Empele,

LLKC Valkas konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru