Vajag tikai uzdrošināties

Santa Melece Alūksnes novadā ar mājražošanu sāka nodarboties 2011. gadā, veicot augu izcelsmes produktu pārstrādi mājas apstākļos. Izmantotā produkcija ir augi un cukurs, bet gatavā produkcija – zāļu tējas un augu sīrupi.

Santa atzīst, ka ar mājražošanas reģistrēšana problēmas nav sagādājusi, tikai sākotnēji katram pašam jābūt skaidrai nojausmai par to, ko ražot un kur produkciju realizēt. Ja cilvēks pats izrāda interesi par veiksmīgu sadarbību ar reģistrācijas un kontrolējošām iestādēm, viss notiek veiksmīgi, tikai aktīvi jājautā, ja radušās neskaidrības, jāseko jaunumiem iestāžu mājaslapās.

 Ražošana

– Kādu tehnoloģisko ražošanas procesu un izejvielas izmantojat?

 Santa Melece: – Tējām, protams, nepieciešama augu ievākšana, kaltēšana un fasēšana. Ražojot sīrupus, vispirms augi jāsasmalcina, jāvāra sīrups un pēc tam jāfasē. Izejvielas tiek ievāktas gan dabā, savvaļā, gan audzētas dārzā. Jāpērk cukurs, citroni un ingvers.

 – Kā apguvāt šīs prasmes un zināšanas?

 – Pašmācības ceļā. Taču jaunas idejas esmu guvusi, apmeklējot Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotās apmācības un pieredzes apmaiņas braucienus.

 – Kas sastāda ražoto produktu receptūru un procesa aprakstus?

 – Ražoto produktu receptūru, procesa aprakstus un citu informāciju meklēju speciālajā literatūrā, bet pielāgoju to savām iecerēm.

 – Cik daudz laika tiek patērēts produkta saražošanai?

 – Sīrupu gatavošana aizņem no trim stundām līdz četrām diennaktīm. Tēju ražošana prasa apmēram trīs nedēļas.

 – Vai tā ir jūsu pamatnodarbošanās?

 – Nē, nav pamatprofesija, jo to iespējams apvienot ar darbu. Esmu pedagogs, strādāju Ilzenes pamatskolā, Alūksnes novadā.

 – Kā izdodas izpildīt dažādu kontrolējošo institūciju prasības?

 – Ja strādā godprātīgi, tad nerodas nekādas problēmas ar minētajām institūcijām.

 – Kā tiek uzglabāta saražotā produkcija?

 – Tējas tiek turētas sausā vietā, bet sīrupi – istabas temperatūrā.

 Uzskaite

– Kas jāņem vērā grāmatvedības un ražošanas uzskaitē, nodarbojoties ar mājražošanu?

 – Jāuzglabā kvītis, čeki, jāveic to reģistrācija. Jāveic ieraksti izejvielu un sastāvdaļu izsekojamības žurnālā, paškontroles sistēmas procedūras un ieraksti ieņēmumu un izdevumu žurnālā. Jāatskaitās Valsts ieņēmumu dienestam par izlietotajām kvītīm. Jāiesniedz deklarācija par aizvadīto gadu.

 – Kādi pieraksti jāveic, lai nodrošinātu produkta izsekojamību un citas pārtīkas drošības prasības?

 – Jāveic produktu paraugu vērošana, nosakot derīguma termiņu.

 Noieta tirgus un pārdošana

 – Kā reklamējat savu produkciju?

 – Ir izveidots savs logo, bet reklamēšana pagaidām notiek ar paziņu starpniecību. Netiek izmantots individuāli veidots iepakojums, iegādājos to interneta veikalos, kur pieejams plašs piedāvājumu klāsts.

 – Kur tiek realizēta saražotā produkcija?

 – Lielākoties tirgos, kur nogādāju preces ar personīgo auto. Vienreiz gadā braucu arī uz tirgu Rīgā, dažkārt uz Limbažiem. Protams, pastāv iespēja tējas un sīrupus iegādāties tieši saimniecībā. Taču šajā gadījumā izdevīgāk realizēt produkciju ir izbraukumā, un tas nesagādā arī nekādus apgrūtinājumus. Par gaidāmajiem tirdziņiem informāciju iegūstu, sekojot dažādiem avotiem.

 Attīstība

 – Ar cik lieliem ieguldījumiem jārēķinās, lai uzsāktu mājražošanu? Vai izmantojāt kredītlīdzekļus?

 – Uzsākt varēju ar aptuveni 200 latu lieliem ieguldījumiem, jo nebija nepieciešams telpu remonts, tāpēc arī neizmantoju kredītlīdzekļus vai citas atbalsta programmas.

 – Vai plānojat attīstīt ražošanu?

 – Domāju turpināt strādāt tāpat, nepalielinot ražošanas apjomu, jo tad būtu nepieciešami papildspēki.

 – Ko jūs ieteiktu jaunajiem, topošajiem mājražotājiem?

 – Dažkārt cilvēks baidās no nezināmā, bet ne – no šķietami neizdarāmā. Vajag tikai uzdrošināties, un viss izdosies! Ja tas iespējams, vajadzētu kooperēties realizācijas jomā.

 

Sarmīte Svilāne,

LLKC Alūksnes nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

 Dace Millere,

LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste

Pievienot komentāru