Vīns ar saknēm Tērvetē

GalerijaPrint

Sandris Laizāns vīna ražošanai pievērsies vairāk nekā pirms deviņiem gadiem, un sākotnēji tas izpaudies kā hobijs. 2014. gadā vīna darīšanai tika nokārtotas visas formalitātes, un tā Laizānu ģimenei kļuva par oficiālu nodarbi un aizrautību ar vīna radīšanu. Pēc vīndara uzskata, vīnu var darināt no jebkā, tikai jautājums, vai tas, pārvērsts vīnā, ir baudāms. Sandris pievienojas uzskatam, ka vislabākie pārtikas produkti ikvienam ir tie, kas audzēti attiecīgajā reģionā, kurā dzīvojam, respektīvi, arī gatavoti uz vietas.

Par savu mērķi Tērvetes vīnu darināšanas komanda uzskata radīt labu vīna garšu, veidojot un attīstot Latvijas vīnu kultūru – tātad, ražojot kvalitatīvus Latvijas ogu un augļu vīnus. Sandris piebilst: “Esam gandarīti, ka varam savā dzimtajā pusē nodarboties ar sirdij tuvo vīna darīšanu. Tai vienmēr seko dažādi izaicinājumi, grūtības un pārsteigumi, bet tas neremdē vēlmi tiekties pēc labākā. Tieši pretēji, tas liek mums strādāt ar vēl lielāku degsmi. Un, protams, mūsu mīļo klientu labās atsauksmes un uzslavas spēj pacelt spārnos, lai atkal ikdienas darbos mēs censtos radīt labāko vīnu – ja ne pasaulē, tad Latvijā noteikti!”

Vīna darināšanu uzsākot, Sandra rokās nonāca ērkšķogu vīna  recepte. Tas viņu tā aizrāva, ka sākotnējie vīni tika darināti tieši no šīs Latvijas ogas – tapa gan ērkšķogu baltvīns, gan sārtais, gan dzirkstošais sausais. Ja arī vīndarim pašam šķita, ka tieši šo vīnu vien tikai gatavos savā turpmākajā mūžā, jo ērkšķogas ķīmiskais sastāvs ir ļoti līdzīgs vīnogai un varētu stādīt ērkšķogu plantācijas, tad, iepazīstinot klientus ar savu vīnu un stāstu, patērētāji lika Sandra domas mainīt. Izrādās, Latvijas klients ir pieradis baudīt saldākus vīnus, turklāt pieprasot lielāku vīnu dažādību, līdz pat eksotiskiem, piemēram, biešu vīniem. Sandris pārāk mīl Latviju ar tās ogām un augļiem, tāpēc izvēlas tradicionālus garšu salikumus, vienlaicīgi ļoti piestrādājot pie tā, lai katra oga un katrs auglis šajā dzērienā tik tiešām pēc tā arī garšotu. Sandris savos vīnos atklāj Latvijai raksturīgās ogu garšas īpašības un aromātus. Īpaši tiek uzsvērta konkrētas ogas garšas tīrība un raksturs, kādu tā izpauž vīnā.

Vīna darītavā „Tērvetes vīni”, atkarībā no sezonas klientiem ir iespējams nogaršot pussausos un pussaldos ērkšķogu, aveņu–ķiršu, cidoniju, ābolu, cidoniju–ābolu, aveņu–ābolu, upeņu, rabarberu, ķiršu un aveņu vīnus.  Lai pagarinātu sezonu vīna lietošanai, 2016. gadā tika uzsākts gatavot karstvīnu, kuru atsaucīgi novērtēja ne tikai klienti. Par karstvīnu tika iegūta 2. vieta eksotisko vīnu grupā  2016. gada Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā. Piedāvājumā nogaršošanai un iegādei iekļauti arī ogu un augļu brandvīni “Dumpis”, kura nosaukumam arī ir savs stāsts. Ar šo vārdu Sandrim cieša līdzās pastāvēšana bijusi jau kopš bērnības – viņa vecvectēvs dzīvojis netālajās “Dumpju” mājās, un tā arī dēvēts par Dumpju tēvu.

Viesiem tikšanās laikā tiek piedāvāta vīna darītavas apskate un vīna degustācijas ar omulīgām sarunām par vīna tapšanu jaukā lauku ainavā Tērvetes upes krastā. Īpašs piedāvājums izstrādāts kāzu viesiem un jaunlaulātajiem. Visus šos gadus vīna darītava ir atstājusi ģimeni bez citas iemīļotas nodarbes – pirts prieku baudīšanas, jo viss process, kas saistīts ar vīna darināšanu, līdz vīna baudīšanai sliktos laika apstākļos norisinās ģimenes mājas bijušajā pirtī, kuras telpas ir pielāgotas vīna darīšanai. Plānojot paplašināt savu darbošanos vīna darināšanas jomā, tiek apgūti projekti, iegādājoties dažādas vīna darīšanas iekārtas, kā arī plānojot būvēt vīna darītavu.

Viens no īstenotajiem projektiem – lapene – tūrisma sezonā ļauj uzņemt viesus gan vasaras karstajās dienās, gan lietainākās  pēcpusdienās, dodot ērtu pajumti ikvienam, kurš ierodas iepazīt vīna darītavu un pašu vīnu gan no tuvākas, gan tālākas apkaimes.

Sandris Laizāns Tērvetē ir ieinteresēts ne tikai sava biznesa vadīšanā, organizēšanā, realizēšanā un savas kuplās ģimenes bērnu audzināšanā. Sandris aktīvi piedalās arī novada sabiedriskajā dzīvē. Jau piecus gadus kopš biedrības “Tērvetes mājražotāji un amatnieki” dibināšanas aktīvi darbojas tās valdē. Biedrība vienmēr piedalās pašvaldības organizētajos pasākumos, īsteno dažādus projektus, aicinot savās rindās darboties mazajiem mājražotājiem un amatniekiem. Biedrība ir kā platforma mazajam uzņēmējam, jo tā ar savām aktivitātēm ir parādījusi sabiedrībai, ka Tērvetes novadā uzņēmīgi ļaudis māk gan maizi cept, gan vīnu darināt, gan dažādus dārzeņus, augļus un ogas audzēt, pēc tam pārstrādājot,  piedāvāt gan novada iedzīvotājiem, gan viesiem. Ar Sandra ierosinātu ideju un iniciatīvu tika realizēts trīspusējs sadarbības projekts starp AS “Latvijas valsts meži” dabas parku Tērvetē, Tērvetes novada pašvaldību un biedrību. Šīs noslēgtās sadarbības rezultātā 2017. gadā izveidota tirdzniecības vieta Tērvetes novada mazajiem pārtikas produktu ražotājiem pie dabas parka ieejas. Šo populāro atpūtas vietu Tērvetē iecienījuši turpat 200 tūkstošu apmeklētāju gadā, radot lielisku iespēju vietējiem ražotājiem piedāvāt savu produkciju. Sezonas laikā šajā tirdzniecības vietā apmeklētāji var iegādāties Tērvetes vīnu produkciju, dažādus kārumus, sezonas ogas un augļus.

Domājot par savas uzņēmējdarbības attīstību un tās ilgtspēju, Sandris daudz izglītojas. Izveidojusies laba sadarbība ar Austrijas vīndariem, un pēdējo divu gadu laikā viņš brauc un gūst pieredzi vīna darīšanā Austrijā. Šīs valsts vīna darīšanas iepazīšana likusi mainīt domas gan par ābolu, gan par vīnogu vīniem. Ja sākotnēji doma par šo populāro vīnu darināšanu tika noraidīta, tad šogad vīna darītavas viesiem jau ir iespēja nobaudīt un iegādāties ābolu vīnu, savukārt par vīnogu vīnu tiek ļoti domāts, un pie tā piestrādāts.

Laizānu ģimenes dārzā aptuveni 3 ha platībā aug ābeles, cidonijas, rabarberi, avenes. Pateicoties Austrijas vīndaru ietekmei blakus senākiem, Latvijas ainavai tik ierastiem stādījumiem šovasar kopā ar dzīvesbiedri Daci un vecākajiem bērniem Annu un Haraldu Sandris iestādīja ap 0,6 ha vīnogulāju. Nākotnē tiek vērsts skats arī uz Latvijas vīnogu vīniem, lai spētu saviem viesiem piedāvāt Austrijas pieredzi Latvijas vīndara izpildījumā. Jāpiebilst, ka  abi – Dace un Sandris – ir beiguši Bulduru Dārzkopības vidusskolu, tā kā viņiem ir zināšanas vīna izejvielu audzēšanas jomā.

Saknes dzen ne vien Sandris, kam senču stāsts ir ierakstīts kopējā lielajā stāstā šajā vietā, bet nu jau arī Sandra un viņa ģimenes stādītie augi dārzā Tērvetes novadā. Ikviens tiek laipni aicināts nobaudīt Latvijas garšu Tērvetē!

Monta Mantrova,
Tērvetes novada lauku attīstības konsultante

Foto: no Sandra Laizāna personīgā arhīva

Foto galerija: 

Pievienot komentāru