Seminārs par karpām pārsteidz ar daudzveidīgām idejām

GalerijaPrint

Karpa Latvijā ir ļoti zināma un plaši pieejama zivs. Cilvēki to bieži izvēlas pagatavot un likt galdā gadumijas svētkos, retāk šo zivi gatavo maltītei ikdienā. Lai mainītu stereotipus un maldīgu priekšstatu par karpu un iedvesmotu jaunām idejām, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Talsu nodaļa sadarbībā ar PIKC Rīgas Valsts tehnikuma Laidzes struktūrvienības skolotājām organizēja izglītojošu semināru “Karpa savā dažādībā”.

Seminārs norisinājās divās daļās. Pirmā tika veltīta mārketinga nozīmei uzņēmējdarbībā, atgādinot būtiskākos nosacījumus un veidus, kā mājražotājiem un uzņēmējiem piesaistīt esošo un potenciālo klientu uzmanību. Iesaistot dalībniekus diskusijā un viedokļu apmaiņā, lektore Olga Blumbaha ar piemēriem un interesantiem stāstiem no dzīves izskaidroja mārketinga pamatprincipus visiem viegli uztveramā veidā.

Izglītojošā semināra otrajā daļā iepazinām karpu. Dalībniekiem tika sniegta daudzpusīga informācija, – sākot ar karpas pirmapstrādi, stāstījumu un demonstrējumu par galda klājuma īpatnībām un zivju ēšanas knifiem, beidzot ar karpu ēdienu receptēm un degustāciju. Semināra apmeklētājus pārsteidza plašais sagatavoto karpu ēdienu klāsts: cepta karpa sarkanā marinādē, cepta karpa alus mīklā, zivju lodītes, karpas galerts, pildīta karpa, cepta marinēta karpa, krāsnī cepta karpa, kanapē ar karpas musu, aukstās mērces pie zivju ēdieniem. Visi ēdieni tika ļoti atzinīgi novērtēti. Piedāvājam lasītājiem mājās pagatavot ceptu karpu alus mīklā.

Cepta karpa alus mīklā

Nepieciešama karpas fileja bez ādas. Marinādei: eļļa, citrons, sāls, cukurs, pipari. Mīklai: alus, ola, milti, sāls, eļļa.

Karpas fileju sagriež garenos gabaliņos, iemarinē. Tad zivju gabaliņus iemērc mīklā un cep lielā tauku daudzumā. Pasniedz ar aukstām mērcēm.

Mērcēm var izmantot majonēzi, krējumu, jogurtu. Var papildināt ar sinepēm, tomātu mērci, ķiplokiem, zaļumiem, mārrutkiem, marinētiem gurķiem, vārītām bietēm, vārītām olām un tml. Sajauc vēlamās mērces sastāvdaļas, pievieno piedevas pēc vēlēšanās. Pievieno garšvielas.

Labu apetīti!

Lai seminārā gūtu arī praktiskas iemaņas, vienam no dalībniekiem bija iespēja veikt karpas filēšanu un ādas novilkšanu. Skolotājas pavadībā šis uzdevums tika veiksmīgi paveikts. Ļoti noderīgi bija uzzināt un apskatīt arī zivju pirmapstrādei paredzētos instrumentus, kas atvieglo darba procesu.

Zivju ēdienu tapšanā, galdu noformēšanā un semināra dalībnieku apkalpošanā iesaistījās Laidzes struktūrvienības izglītības programmas “Ēdināšanas pakalpojumi” audzēkņi profesionālo mācību priekšmetu skolotāju Astrīdas Timas, Diānas Barkānes un Inas Krūzes pavadībā. Izsakām lielu pateicību par ieguldīto darbu, veiksmīgu sadarbību un kopīgi radītu patīkamu atmosfēru semināra laikā.

Semināra mērķis tika pilnībā sasniegts, jo daudzi pēc semināra atzina, ka pasākums ir mainījis viņu viedokli par karpu un devis jaunas ierosmes savas mājražošanas dažādošanai. Dalībnieki arī turpmāk labprāt apmeklētu līdzīgus seminārus par citu vietējo produktu daudzveidīgo pielietojumu.

Seminārs “Karpa savā dažādībā” tika organizēts Zivsaimniecības sadarbības tīkla aktivitāšu ietvaros.

Ilze Ventiņa,

LLKC Talsu nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru