

Šogad jūnijā tika izsludināts mazo un vidējo tūrisma uzņēmumu sadarbības projekta konkurss kulinārajā tūrismā ar mērķi padarīt to darbību videi draudzīgāku, digitāli attīstītāku un pielāgotu mūsdienu izaicinājumiem. Konkurss vienlaikus notika Spānijā, Itālijā, Slovēnijā, Beļģijā un Latvijā. Konkursā kopumā tika pieteikti 104 projekti, no kuriem finansējumu saņēma 40. Latvijā no 16 pieteiktajiem projektiem tika atbalstīti astoņi projekti. Viens no tiem ir viesu nama “Mīlmaņi” projekts.
Viesu namā “Mīlmaņi”, atdzīvinot vēsturiskās Rankas mājturības skolas receptes, tiks izstrādāti jauni recepšu varianti, kuros gaļa daļēji vai pilnībā aizstāta ar vietējiem augu izcelsmes produktiem, saglabājot tradicionālo ēdienu izskatu, garšu un sātīgumu. Tiks izveidoti arī praktiski palīgrīki – kalkulators, ar kura palīdzību varēs aprēķināt ietaupījumu, aizstājot gaļu ar dažādiem augu izcelsmes produktiem, kā arī ēdiena sastāvdaļu iepirkšanas plānotājs.
No 17. līdz 20. novembrim Briselē (Beļģija) norisinājās projekta “TASTE” pieredzes apmaiņas programma, kurā pulcējās projekta partneri, grantu konkursa uzvarētāji un ieinteresētās puses. Briseles daudzveidīgā un rosīgā pilsētvide deva iespēju tuvāk iepazīt ilgtspējīgas pārtikas, viesmīlības un inovāciju piemērus. Programma ietvēra gan teorētisko daļu, gan praktisku iepazīšanos ar uzņēmumiem un iniciatīvām, kas ikdienā ievieš ilgtspējīgus un inovatīvus risinājumus.
Stāsta Inga: ”Tikšanās Briselē ar Latvijas partneriem un iepazīstoties ar viņu pieredzi, darbojoties lauku vidē, jau bija liels ieguvums. Esot blakus Arendoles muižai vai zirgu sētai “Klajumi”, izjutu patiesu lepnumu par mūsu lauku tūrisma uzņēmējiem. “TASTE” projektā iegūtā informācija mums noteikti palīdzēs radīt papildu pievienoto vērtību sniegtajiem ēdināšanas un tūrisma pakalpojumiem. Mēs iepazināmies un izmēģinājām jaunus digitālos rīkus, kas nākotnē ļaus gan ekonomēt resursus, gan aptvert plašāku tūristu auditoriju.”
Programmas Briselē centrālais pasākums Challenge Day norisinājās 18. novembrī, tajā piedalījās 40 “TASTE” grantu konkursa uzvarētāji no Spānijas, Beļģijas, Latvijas, Slovēnijas un Itālijas. Pasākums bija veltīts ilgtspējas, noturības un digitalizācijas tēmām pārtikas un tūrisma nozarēs. Uzņēmējiem tika sniegta noderīga informācija veiksmīgai projektu īstenošanai, kā arī par iespēju piedalīties “TASTE” otrajā kārtā un pretendēt uz papildu 10 000 eiro idejas attīstīšanai. Dalībnieki iepazina labās prakses piemērus no Beļģijas, Dānijas, Latvijas un Slovēnijas, veidoja jaunas sadarbības un kopīgi pilnveidoja savu projektu ieceres. Dienas noslēgumā dalībnieki tikās neformālās vakariņās restorānā Serra, kas pazīstams ar vietējiem un sezonāliem produktiem.
Uzņēmēji apmeklēja arī RABAD Day – vienu no nozīmīgākajiem Briseles ilgtspējīgas pārtikas nozares pasākumiem. Rīta daļā dalībnieki piedalījās konferencē, kur nozares praktiķi un eksperti sniedza pārskatu par jaunākajām tendencēm, ilgtspēju, digitalizāciju un viesmīlības nozares attīstību Briselē un Eiropā. Pēc konferences dalībnieki varēja iepazīt vietējos ražotājus, pārstrādātājus, izplatītājus un ēdināšanas uzņēmumus, kas strādā ar atbildīgu produktu izcelsmi un ilgtspējīgām praksēm, kā arī nodegustēt to piedāvājumu.
Vienā no attēliem redzama “Mīlmaņu” saimniece Inga Dikmane ar kāpostu rokās. Viņa saka: “Kāposts vienmēr simbolizējis dzīvību, auglību, pieticību, stabilitāti, pietiekamību un spēju izdzīvot. Briselē svinīgajās vakariņās goda vietā tika celti puķkāposti. Kāposts turpmāk būs mans veiksmes talismans.”
“TASTE” (Transformative Approaches for Sustainable Food in Tourism) ir Eiropas Savienības atbalstīts projekts, kas palīdz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pārtikas tūrismā attīstīt ilgtspējīgas, digitālas un noturīgas pieejas. Projektā piedalās partneri no sešām valstīm – Spānijas, Beļģijas, Itālijas, Vācijas, Latvijas un Slovēnijas.
Projekts Nr.101181596 “Pārmaiņu pieejas ilgtspējīgai pārtikai tūrismā” tiek īstenots ar Eiropas Savienības Vienotās tirgus programmas 2021.-2027. gadam finansiālu atbalstu.



