“Kūku lāde” – ģimenes spēks un konditorejas māksla

Pirmā iepazīšanās ar Kristīni Einasi man saistās ar mācībām “Laukiem būt!” 2018. gadā un viņas cepto kūku to noslēgumā ar atbilstošu uzrakstu “Laukiem būt!” Plašāku atpazīstamību Kristīne ieguva jau 2015. gadā, piedaloties Latvijas Televīzijas šovā “Kūku kari”. Tieši tur viņa uzmirdzēja ar kūku “Kurzemnieces pūra lāde” – ne tikai garšas, bet arī vizuālās izteiksmes meistardarbu, kas atspoguļoja latviskās tradīcijas un radošumu.

Kristīne ir pazīstama ar savu radošumu, lakonisko un patieso pieeju darbam, kurā viņa iedziļinās katrā pasūtījuma detaļā un niansē, nebaidās eksperimentēt, bieži vien pilnībā pārveidojot esošās receptes. Viņas konditores ceļš sākās ar mammas ierādīto arodu, turpinājās algotā darbā, un nu jau vairākus gadus viņa kopā ar ģimeni darbojas kā mājražotāja.

Ceptuves izveide

Darbs pie “Kūku lādes” ceptuves izveides tika uzsākts pēc ģimenes atgriešanās Latvijā no Anglijas. Ceptuve atrodas Liepājas pusē, Vērgales pagastā, vecvecmammas mājā, kur soli pa solim kopā ar ģimeni tika iekārtotas telpas konditorejas darbam. Tas bija loģisks un pārdomāts turpmākais solis, lai varētu nodrošināt visus pasūtījumus un paplašinātu savu darbību. Kā simbolisks atgādinājums ceptuves skurstenī tika ierakstīts “Atvērām! 2021”.

Ceptuves nosaukums “Kūku lāde” radās kā turpinājums kūkas nosaukumam “Kurzemnieces pūra lāde”, simbolizējot dārgumus, kas glabājas lādes iekšienē. Pūrā ir Kristīnes vecmāmiņas kulinārijas piezīmju klade, kurā glabājas receptes, kas ik pa laikam pārtop mūsdienīgos gardumos.

“Kūku lādes” patiesais dārgums ir ģimene un spēja citam citu papildināt un atbalstīt. Ceptuves darbā ir iesaistīta Kristīnes mamma Iveta, kura ir mācīta pavāre, krustmamma Inta un vīrs Arnis, kurš rūpējās par interjera un tehniskām lietām, ceptuves jaunā veikla darbību, sociāliem tīkliem un tirgošanos.

Iveta atzīst, ka ceptuvē garlaicīgi nemēdz būt, un īpaši spilgtas un sirsnīgas ir atmiņas par Andra Reizenberga viesošanos gan jaunajā veikalā, gan arī ceptuvē, veidojot sižetus sociālajos tīklos par vietējiem ražotājiem. Ja neesi redzējis, tad noteikti varu ieteikt – ieskaties!

Jaunais veikaliņš Kapsēdē un piedāvājums

Apzinoties, ka ceptuvei ir nepieciešama kāda noteikta pastāvīga tirdzniecības vieta, ilgāku laiku tika meklētas un izvērtētas atbilstošas telpas gan Liepājā, gan ārpus tās. Arnis uzsver, ka, izvēloties atrašanās vietu, ir svarīgas gan iespējamās izmaksas, gan arī pieejamība un iespēja novietot automašīnu.

Tā šogad tieši 8. martā, Sieviešu dienā, Kapsēdē “Jūras krastos”, “Kings” degvielas uzpildes stacijā (Liepājas–Pāvilostas–Ventspils šosejas malā) savas durvis klientiem pirmo reizi vēra “Kūku lādes” konditoreja–kafejnīca ar mājīgu ģimenes veidotu interjeru. Šī vieta izvēlēta apzināti, jo te iegriežas benzīntanka klienti un ļoti ērti var apstāties garāmbraucēji. Tas nav tikai jauns posms darbībā, bet arī iespēja paplašināt sortimentu un nodrošināt darbu dienās, kad nav pasūtījumu.

Šobrīd konditoreja–kafejnīca atvērta apmeklētājiem no otrdienas līdz sestdienai un tajā tiek piedāvāta kafija, tēja, sulas un svaigā produkcija. “Kūku lāde” piedāvā plašu izstrādājumu klāstu: saldie konditorejas izstrādājumi (kūkas, dažādas smalkmaizītes, bezē, “cielaviņas”, zaķauši, saldās bumbiņas, groziņi, ķirbīšu kūciņas, kārtainie ābolu radziņi u. c. gardumi);  dažādi sāļie izstrādājumi (garās picas, speķarauši, sāļie kliņģeri ar šķiņķa un siera pildījumu u. c.); ierauga maize ar sēkliņām, kā arī deserti, salāti un zupas.

Piedāvājums tiek papildināts un piemērots katrai sezonai vai svētkiem. Kristīne saka, ka katru dienu viņai ir jauna ideja, ko ir vēlme izmēģināt. Viņa labprāt izmanto pašu audzētos vai ievāktos lauku labumus, un ik gadu dodas lasīt purva dzērvenes. Zemenes audzē paši, un šogad pirmo reizi tās mēģināja audzēt maisos. Pārējās izejvielas pēc iespējas cenšas iegādāties no vietējām lauku saimniecībām.

Produkciju var iegādāties “Kūku lādes” konditorejā–kafejnīcā, veikt individuālus pasūtījumus, un arī ik pa laikam vietējos tirdziņos, īpaši Ziemassvētku laikā, kad piedāvājumā ir dažādas piparkūkas un citi gardumi. Jau otro gadu Kristīne un Arnis ieplānojuši iespēju piedalīties Baltijas lielākajā Ziemassvētku tirdziņā Ķīpsalā (Rīgā), kas notiks no 12. līdz 14. decembrim.

Iedvesma un atslodzes brīži

Konditoreja ir ne tikai Kristīnes ģimenes nodarbošanās, bet arī radošuma izpausme. Patiesā vērtība un iedvesma jūtama tad, kad tiek īstenota kāda jauna ideja. Pamatoti un godam pelnīti 2023. gadā Dienvidkurzemes novada pašvaldība viņu godināja kā “Jauno uzņēmēju 2023”. Kristīne uzsver, ka ļoti svarīga ir iespēja izrauties no ceptuves, doties ceļojumā vai vienkārši padarīt darbus dārzā – tie ir nenovērtējami atslodzes brīži.

Mūsdienās neapstrīdama ir sociālo tīklu nozīme, kur reti kurš neizmanto iespēju “laikot”, “šērot” to, kas patīk – tas ir svarīgi. Tomēr tajā pašā laikā bieži aizmirstam, ka īstais atbalsts mazajiem mājražotājiem nav tikai virtuāls. Tas ir reāls pirkums, izvēle par labu vietējam ražotājam, kurš ar savām rokām un sirdi rada to, kas nonāk uz mūsu galda vai dāvanā kādam citam. Katrs iegādātais kliņģeris, kūciņa vai maize ir ne tikai gardums, bet arī ieguldījums cilvēka darbā, ģimenes uzņēmumos un vietējā ekonomikā.

 

“Kūku lādes” recepte “Sarkanbaltais prieks Latvijas svētkiem”

Sastāvdaļas. 120 g sviesta, 300 g cukura, 2 olas, 300 g kefīra, 260 g kviešu miltu, 8 g sodas, 10 g citrona sulas, 10 g tumšā kakao, sarkana pārtikas krāsviela. Krēmam – 200 g maskarpones krēmsiera, 100 g saldā krējuma, 100 g pūdercukura, vanilīns. Pildījumam var izmantot jebkuru marmelādi – ķiršu, aveņu, zemeņu.

Pagatavošana. Sviestu, cukuru, vanilīnu sajauc ar mikseri, pievieno olas un puto, kamēr cukurs gandrīz izkusis. Kefīru samaisa ar sarkano krāsvielu, pievieno sodu un citrona sulu. Miltus sajauc ar kakao. Sviesta masai pakāpeniski pievieno miltu un kefīra maisījumu, sajauc viendabīgu masu, liek kēksu formiņās un cep 180 grādos aptuveni 15–20 minūtes. Kad kēksiņi gatavi un atdzesēti, ar tūtu pilda marmelādi un virsū uzspiež saputotu krēma cepurīti, dekorē ar Latvijas sezonas ogām un karodziņu!

Publicēts:
17. novembris, 2025.
Nozare/joma:
Lauku attīstība
Autors:

Aleksejs Kačanovs,
LLKC Liepājas konsultāciju biroja vadītājs

Foto: “Kūku lādes” publicitātes foto; Agrita Maniņa, laikraksts “Kurzemes vārds”

Dalīties

Citas aktualitātes

Pieteikšanās Lauku tīkls jaunumiem!
Uzzini pirmais par jaunumiem savā nozarē!
Adrese
Rīgas ielā 34, Ozolnieki,
Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Mediji
Arhīvs
Arhīvs
© 2025 Visas tiesības aizsargātas. Valsts lauku tīkls

Norises datums

Norises datums