Sākums
Aktualitātes
Ražas svētki Rīgā – koši, gardi, kvalitāti iepazīt ļaujoši

Ražas svētki Rīgā – koši, gardi, kvalitāti iepazīt ļaujoši

Ar krāšņiem Ražas svētkiem Rīgā noslēgusies “Novada Garšas” šī gada aktīvā sezona. Lietus, kas visas dienas garumā tā arī īsti nerimās, pulcēja ļaudis sausajās un omulīgajās Hanzas perona telpās, ļaujot izzināt dabiskās pļavas un mitrāju noslēpumus, noskaidrot dažādo pārtikas shēmu apzīmējumus un nozīmi uz pārtikas produktu iepakojumiem, bet pāri visam – ļaujot izgaršot, izsmaržot un arī iegādāties četru Latvijas novadu ražotāju lieliskos produktus.

Ikvienam pasākuma apmeklētajam bija lieliska iespēja savām acīm redzēt tos saimniekus, kuru ražoti produkti atzīti par ļoti labiem šī gada “Novada garšas” rīkotajā produktu kvalitātes konkursā. Tajā šoreiz piedzīvoti vairāki pozitīvi pārsteigumi – gandrīz katrā kategorijā kāds liofilizēts produkts, negaidīti liels zelta medaļu birums, kā arī ievērojams vērtēšanai iesniegto zivju un gaļas produktu skaits.

Kopumā 2025. gada produktu kvalitātes konkursā 88 ražotāji iesniedza 191 produktu, no kuriem 40 saņēma zelta, 56 – sudraba un 43 bronzas medaļas. Ražotāju produktus vērtēja 35 dažādu jomu eksperti – pārtikas tehnologi, šefpavāri, restorānu un dzērienu studiju īpašnieki, uzņēmēji, kvalitātes vadības eksperti – atzīstot, ka iesniegto produktu kvalitāte šogad bijusi ievērojami augstāka.

Ar produktu konkursa medaļu sadalījumu iepazīties var ŠEIT

Evita Straumīte, žūrijas komisijas vadītāja, LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas institūta asociētā profesore: “Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, vērtēšanai vairāk bija iesniegtas svaigas zivis un gaļa. Tās  bija piegādātas svaigas un arī vērtējums tādēļ labs. Ļoti labas kvalitātes produkti šoreiz bija iesūtīti arī piena grupā. Jauna tendence visās grupās – liofilizētie produkti. Secinājums – ja liofilizācijā izmantots labs produkts, arī rezultāts ir labs. Katrā ziņā varam sacīt – ražotāji, kas iesnieguši produktus atkārtoti, tiešām ņēmuši vērā žūrijas ieteikumus kvalitātes uzlabošanai.”

Tieši liofilizācijas dažādība bija tas, kas šogad pārsteidza žūrijas komisiju, jo – tādi bija teju katrā no 11 kategorijām: “ Liofilizēti produkti bija ne vien pie jau ierastajiem saldumiem kā medus kūka vai dažādas ogas un dārzeņi, bet arī pie gaļas un zivīm, piemēram, liofilizēts galerts, sama fileja vai liellopa gaļas uzkoda. Tas tikai parāda, ka ražotāji ir ļoti radoši un meklē arvien jaunas iespējas, kā produktus piedāvāt patērētājiem,” uzsver “Novada Garšas” projekta vadītāja Elīna Ozola.

Atgādināsim, ka šajā kvalitātes konkursā produktus varēja pieteikt 11 kategorijās piens un piena produkti (arī kazas un aitas piena); gaļa un gaļas pārstrādes produkti, zivis un zivju produkti, ogu, augļu, augu un dārzeņu produkti, graudaugu un pākšaugu pārstrādes produkti un maize, konditoreja (saldumi un miltu izstrādājumi), medus un tā produkti, bezalkoholiskie dzērieni, raudzēti alkoholiskie dzērieni (alus, vīns, sidrs u. c.), stiprie alkoholiskie dzērieni un citi.

Uzziņa: 2024. gada produktu kvalitātes konkursā vērtēja 170 produktus no 82 ražotājiem, 21 produkts ieguva zelta, 46 – sudraba, bet 36 – bronzas medaļas.

Plašāka informācija: e-pasts: info@novadagarsa.lv, tālrunis: 63050220.

Publicēts:
28. oktobris, 2025.
Nozare/joma:
Lauku attīstībaPārstrāde/mājražošana​Pārtikas sistēma
Dalīties

Citas aktualitātes

Pieteikšanās Lauku tīkls jaunumiem!
Uzzini pirmais par jaunumiem savā nozarē!
Adrese
Rīgas ielā 34, Ozolnieki,
Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Mediji
Arhīvs
Arhīvs
© 2025 Visas tiesības aizsargātas. Valsts lauku tīkls

Norises datums

Norises datums