

Šajā tikšanās reizē mūsu kolēģe no Kuldīgas biroja Linda Dūdiņa-Hoiere pastāstīja par “Novada Garša” katalogu un dalījās pieredzē par sadarbību ar Kuldīgas novada pārtikas ražotājiem, īstenojot LAD atbalsta pasākumu “Sadarbība pārtikas īso piegāžu ķēžu darbības veicināšanai un piedāvājuma nodrošināšanai”.
Savukārt Dienvidkurzemes novada iepirkumu speciālistes Linda Leja un Inese Purkalne atklāja, ar kādiem šķēršļiem, neskaidrībām un pretrunām sastopas ikdienas darbā pārtikas iepirkumos. Viena no neatrisinātām lietām ir apkopotas informācijas un tiešā kontakta trūkums ar novadā esošajiem primārās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem un pārtikas pārstrādes uzņēmumiem. Otra lieta – MK noteikumi un pārējā nomenklatūra, kuru pašvaldības darbinieki ir spiesti ievērot, bet šie noteikumi nebūt neveicina vietējo ražojumu virzību iepirkumos.
Spraigu diskusiju laikā dalībnieki izteica savu viedokli par primāri risināmiem jautājumiem. Skaidrs ir viens – sadarboties ir ieinteresēti visi, bet šobrīd esošā cenu politika ir vērsta uz ievesto produktu apriti tirgū, tādējādi būtiski samazinot vietējo produktu noietu. Tātad saknē ir jāmaina visa tagadējā sistēma. Liela nozīme ir mūsu kā pircēju vai arī valsts iestāžu un uzņēmēju ikdienas ieradumiem, t. i., kur tiek veiktas iegādes – lielveikalos vai arī tieši no lauku saimniecībām, mājražotājiem.
Tikšanās ir kā pamats turpmākai sarunai, kuru noteikti turpināsim gan starp saimniecībām un pašvaldību, gan starp pašām saimniecībām. Tas, kas sākas jau ar šo brīdi, ir mūsu katra ieradums jeb ieraduma maiņa – iegādāties vietējo pārtiku pēc iespējas tieši no saimniecībām un mājražotājiem, arī tajos brīžos, kad cena ir augstāka.



