Šobrīd pārtikas produktu tirgos patērētāji ļoti daudz skatās un domā par produktu veselīgumu. Tāpat tiek identificēts, ka ar vien vairāk cilvēku ir dažādas alerģijas uz pārtikas produktiem (piemēram, glutēnu, auzām, kviešiem, un citām vielām). Tāpēc ar vien vairāk parādās pieprasījums pēc augu bāzes bioloģiskas izcelsmes produktiem.
Projekta ietvaros plānots izstrādāt Latvijā unikālus augu izcelsmes bezglutēna burgerus kā arī augu pastētes un speciālos bezglutēna miltus un miltu maisījumus.
Veikt Latvijā selekcionēto un audzēto bioloģisko bezglutēna augu (kvinoja, griķi, amarants, kamelina, soja, linsēklas, ķirbis un ķirbja sēklas, griķi, zirņi u.c.) izvērtēšanu to mērķtiecīgai saglabāšanai gan izmantošanai augu burgera, pastētes un bezglutēna miltu produktos, gan identificēt iespējas bioloģisko bezglutēna augu izmantošanai plašāk citos pārtikas produktos.
Novākšanas laiks un tā ietekme uz pārstrādi augu burgera, pastētes un bezglutēna miltu produktos (pilnveidot augu gatavības noteikšanas metodes, optimizēt to vākšanas laikus un noskaidrot augu nogatavošanās procesu ietekmi apstrādei kvalitatīvas produkcijas sagatavošanai un saglabāšanai).
Pētījums aptvers 4-8 bioloģiskus bezglutēna augu veidus par ko partneri vienosies uzsākot projektu (piemēram, kvinoja, griķi, amarants, kamelina vai citi bezglutēna augi).
Izstrādāt augu burgerus, pastētes un speciālo miltu maisījumu receptes noteiktām mērķa grupām (bezglutēna, diabēta profilaksei, vegānu u.c.) izmantojot glutēnu nesaturošus augus (griķi, kvinoja, kaņepes, zirņi, pupas, soja, kamelina u.c.) un dārzeņus. Paredzams izstrādāt receptūru 4 augu burgera veidiem, 4 augu pastētes veidiem un 4-6 receptes speciālo bezglutēna miltu maisījumu receptes.
Izstrādāt 2-4 augu burgeru receptes ar paaugstinātu proteīna un/vai škiedrvielu saturu. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tam kā neitralizēt zirņu un/vai pupu proteīna garšas īpašības, bet izcelt pievienoto augu un dārzeņu garšas nianses.
Informāciju sagatavoja:
Projekta koordinators SIA GROW BITE Gatis Ozoliņš, gatis.ozolins@prosvego.com