Pasaules pārtikas tirgus tendence ir multifunkcionāli produkti un funkcionāla pārtika, kas ne tikai spētu dot nepieciešamās uzturvielas un kalorijas, bet arī nodrošinātu organismu ar svarīgiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem, kā rezultātā nodrošinātu cilvēka organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamo enerģiju. Bioloģijas nozares viena no lielākajām šī brīža inovācijām ir augu cilmes šūnu iegūšana, kas ļauj audzēt augus laboratoriskos apstākļos un iegūt to cilmes šūnas, kam ir izteikti liela bioloģiskā aktivitāte. Projekta ietvaros tiek pētīta alternatīva augu cilmes šūnas iegūšanas tehnoloģija, radot pamatu jaunām iespējām pielietot augu cilmes šūnas pārtikas nozarē. Tiek izvirzīta jauna pieeja augu izcelsmes produktu ražošanai.
Inovatīva risinājuma radīšana, kas ļauj noskaidrot efektīvāko un ekonomiski lietderīgāko augu cilmes šūnu iegūšanas tehnoloģiju un augu cilmes šūnu izmantošanu dzeramajā ūdenī, radot labvēlīgu ietekmi uz cilvēka organismu, uz kā bāzes tiks izstrādāts absolūti inovatīvs augstas pievienotas vērtības produkts – augu cilmes šūnu saturošs dzeramais ūdens (funkcionālais dzēriens), kura izcelsme balstīta uz vietējām izejvielām.
Tika veikts:
Uz doto brīdi tiek veikti pētniecības darbi un aktīva darbība projekta sekmīgai realizācijai.
Informāciju sagatavoja:
SIA Nordic Food, valdes locekle Anita Pedāne
-Rīgas Stradiņa universitāte
-SIA Rasa Botanical
-SIA ILM
-Ūdrīšu pagasta zemnieku saimniecība “Kurmīši”