Pākšaugu izmantošanas potenciāls alternatīvu piena produktu ražošanai

Potential use of legumes in production of dairy products alternatives
Kontaktpersona:
Jana Lakstiņa
jana@baltais.lv
Projekta norises laiks:
01/09/2022
-
30/06/2025
Finansējums:
387 300 EUR, no kurām atbalsts 348 569,99 EUR

Projekta mērķis

Ir analizējot Latvijas pākšaugu pieejamību, ražību, kvalitāti (ķīmisko sastāvu, uzturvērtību, piesārņojumu) un tehnoloģiskās īpašības, izstrādāt uz to bāzes dažādus piena produktu analogus, kas apmierinātu patērētāju pieprasījumu pēc alternatīviem produktiem ar sabalansētu uzturvērtību.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Izstrādāt tehnoloģiju (ar olbaltumvielām bagāti augu valsts izcelsmes produkti – 1.dzēriens, 2.jogurts, 3.svaigais siers, 4.nešķīstošā frakcija (blakusprodukts) citu produktu ražošanai), kas ļaus nodrošināt jaunu produktu attīstību, paplašinot produktu klāstu un nodrošinot patērētājus ar iztrūkstošo produktu grupu, kas tiktu ražota Latvijā. Paredzams, ka tiks samazināta negatīvā ietekme uz apkārtējo vidi; kā arī pozitīvi ietekmējot augsnes un produkcijas kvalitāti, kā arī saimniecību un pārtikas uzņēmumu finanšu rādītājus.

Projekta partneri

Projekta vadošais partneris:
-AS "Tukuma Piens"
Projekta partneri:

-MZI Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte
-APP “Agroresursu un ekonomikas institūts”
-Z/S “Zutiņi-1”
-Z/S “KOTIŅI”
-SIA “Saldus AGRO”
-Biedrība “Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija”

Pievienotie faili
Pieteikšanās Lauku tīkls jaunumiem!
Uzzini pirmais par jaunumiem savā nozarē!
Adrese
Rīgas ielā 34, Ozolnieki,
Ozolnieku pagasts,
Jelgavas novads,
LV-3018, Latvija
Mediji
Arhīvs
Arhīvs
© 2025 Visas tiesības aizsargātas. Valsts lauku tīkls

Norises datums

Norises datums