Baktēriju daudzums koppienā ir piena kvalitātes rādītājs, kas atkarīgs no pareizas saimniekošanas.Atbilstoši normatīvajām prasībām maksimāli pieļaujamais baktēriju daudzums pienā ir 100 tūkst./ml. Šoreiz par to, kā kontrolēt baktēriju kopskaitu pienā.
Baktēriju kopskaits raksturo higiēnas ievērošanu kūtī, slaukšanas aprīkojuma tīrību, piena uzglabāšanu un dzesēšanu (temperatūra un laiks).
Higiēna
Veselas govs piens praktiski nesatur baktērijas, bet tas ir laba barotne baktērijām, kas atrodas apkārtējā vidē. Saimniecībās, kur tiek stingri ievērota higiēna, baktēriju kopskaits var būt daži tūkstoši mililitrā, bet saimniecībās, kur tīrība, dezinfekcija un dzesēšana nav sakārtota, baktēriju kopskaits var būt mērāms miljonos. Tīrības ievērošana ikdienā un slaukšanas iekārtu dezinfekcija ir viens no visbūtiskākajiem nosacījumiem piena bakterioloģiskajai tīrībai. Atbilstoši normatīvajām prasībām maksimāli pieļaujamais baktēriju daudzums pienā ir 100 tūkst./ml.
Kvalitatīva piena ieguve prasa ieguldījumus un vairāku prasību ieguldīšanu:
• Pirmsslaukšanas jeb vispārējā higiēna;
• Tesmeņa higiēna;
• Slaukšanas higiēna;
• Dzesētāja higiēna.
Pirmsslaukšanas higiēna
Ar pirmsslaukšanas higiēnu ir jāsaprot apstākļi un darbības kūtī, kas nodrošina govju tīrību un minimālu iespēju baktērijām nokļūt uz tesmeņa. Galvenie pasākumi:
Dairy Levy Update
Tesmeņa higiēnas novērtējums
1 balle Nav netīrumu |
2 balles Nedaudz netīrs, netīrs ir 2–10% no tesmeņa laukuma |
3 balles Viegli pārklāts ar netīrumiem, 10–30% no tesmeņa laukuma |
4 balles Tesmenis klāts ar mēsliem vai netīrumiem, >30% no tesmeņa laukuma |
Avots: Piena naudas programma, Madisonas universitāte
96
Ideālā gadījumā visu govju tesmeņi būtu vērtējami ar 1 un 2 ballēm. Saimniekošana ir uzskatāma par sliktu, ja vairāk par 20% govju tesmeņu ganāmpulkā ir vērtējami ar 3 vai 4 ballēm.
Slaukšanas higiēna
Būtiskākais ir ievērot pareizas slaukšanas noteikumus, ko vēl arvien diezgan daudzās saimniecībās Latvijā nedara:
Uzglabāšanas temperatūra un baktēriju skaits pienā
Piens pēc izslaukšanas 30 minūšu laikā ir jāatdzesē līdz aptuveni +4,5˚C. Slaukšanas higiēnas ievērošana kombinācijā ar strauju piena atdzesēšanu pēc slaukšanas zem 4˚C garantē labu piena kvalitāti.
Par labu piena higiēnas ievērošanu liecina:
Rādītāji, kas parāda uzglabāšanas temperatūras un ilguma nozīmi piena kvalitātes saglabāšanā apkopoti 1. tabulā.
1. tabula. Baktēriju kopskaita izmaiņas pienā atkarībā no uzglabāšanas laika un temperatūras (Avots: Īrijas piena kvalitātes rokasgrāmata)
Sākotnējais baktēriju kopskaits dzesētājā 5 tūkst./ml |
Baktēriju kopskaits uzglabāšanas beigās |
||
Uzglabāšanas laiks, dienās |
|||
Piena uzglabāšanas temperatūra, ˚C |
2 dienas |
3 dienas |
4 dienas |
2 |
5 |
15 |
50 |
4 |
10 |
30 |
100 |
6 |
30 |
100 |
1000 |
No tabulas redzams, ka, uzglabājot pienu divas dienas 4˚C temperatūrā, baktēriju kopskaits no 5 tūkst. palielināsies līdz 10 tūkst., bet, uzglabājot 6˚C temeratūrā, palielināsies līdz 30 tūkst. Tas notiek tāpēc, ka nākamajās slaukšanas reizēs periodiski paaugstinās piena temperatūra.
Baktēriju augšana (vairošanās) notiek ģeometriskā progresijā. Uzglabājot pienu 4˚C temperatūrā, baktēriju kopskaits dubultojas divās dienās.
2. tabula. Baktēriju kopskaita palielināšanās atkarībā no uzglabāšanas temperatūras un ilguma (Avots: Īrijas piena kvalitātes rokasgrāmata)
Piena uzglabāšanas temperatūra, ˚C |
Baktēriju palielinājuma koeficients pēc : |
|||
|
1 dienas |
2 dienām |
3 dienām |
4 dienām |
2 |
– |
1,7 |
3,0 |
5,0 |
4 |
– |
2,0 |
4,0 |
7,0 |
6 |
2,0 |
4,0 |
7,0 |
11,0 |
Ja pienam uzglabāšanas sākumā baktēriju kopskaits ir 20 tūkst, tad, uzglabājot 4˚C temperatūrā divas dienas, paredzamais baktēriju kopskaits būs 20x2,0=40 tūkst., bet, uzglabājot 6 ˚C temperatūrā, baktēriju kopskaits pēc divām dienām būs 20x 4,0=80 tūkst.
Slaukšanas iekārtu un dzesētāju tīrība
Vēl arvien praksē nākas saskarties ar to, ka saimnieki mēģina ekonomēt uz mazgāšanas līdzekļiem.
Kūtī ir jābūt termometram ūdens temperatūras kontrolei, uzsākot mazgāšanu, un mazgāšanas beigās. Tas nav jādara katru dienu, jo, ievērojot vienādu darba režīmu, temperatūra katru dienu būtiski nemainīsies. To ir svarīgi zināt, arī izvēloties mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus. Rekomendējamās temperatūras ir 75–80˚C pirms mazgāšanas un 43–49˚C mazgāšanas beigās. Nedēļā vismaz reizi jālieto skābais mazgāšanas līdzeklis.
Automātiskajās mazgāšanas sistēmās ik pa laikam jāpaseko, vai tiek paņemts nepieciešamais mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu daudzums.
Ja mazgāšanas sistēma nav automātiskā, tad:
Perfekta tīrība no tesmeņa līdz dzesētājam un zems somatisko šūnu skaits nodrošinās kvalitatīvu pienu. Atcerēsimies, ka labā dzesētājā ir iespējams saglabāt izslauktā piena kvalitāti, nevis to uzlabot.
Silvija Dreijere,
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja
Foto: Dainis Arbidāns
Saites
[1] https://www.laukutikls.lv/taxonomy/term/3
[2] https://www.laukutikls.lv/print/1230
[3] https://twitter.com/share