Piena šķirņu buļļi ir jānobaro 12–16 mēnešu laikā, lai liemeņa svars būtu 240–340 kg un vērtējums “O” vai labāks, tauku vērtējums 2 līdz 4. Ir vairāki veidi kā šos bullēnus nobarot.
Lai melnraibie buļļi adekvāti un kvalitatīvi nobarotos, dzīvsvara pieaugumam ir jābūt virs 1 kg dienā un jāsasniedz dzīvsvars 550 kg vai liemeņa svars 300 kg. Kaujot šādus dzīvniekus ar ~545 kg dzīvsvaru, liemeņa tauku vērtējums būs nedaudz virs 3 un kvalitātes klase 50% – “R” un 50% – “O”.
Viens no efektīvākajiem veidiem ir ziemas bullīšus vasaras periodā ganīt labās ganībās, un līdz ar to tie ir jau labi attīstījušies, un beigu nobarošanas periods ir relatīvi īsāks.
Rudenī, kad ir sasniegts dzīvsvars 305 kg, ad libitum (neierobežoti) izbaro vidējas kvalitātes skābbarību un 3 vai 6 kg spēkbarību (graudus) uz dzīvnieku dienā, vai arī ad libitum spēkbarību un tikai nedaudz, limitēti – rupjo barību.
Izbarojot spēkbarību 6 kg dienā, skābbarību vidēji apēdīs 3,8 kg, pārrēķinot sausnā. Tātad kopējā barības vajadzība, lai nobarotu no 300 kg līdz 550 kg dzīvsvarā, ir 1,3 t spēkbarības un 4,2 t skābbarības sausnas.
Ja dzīvsvars pārsniedz 550 kg, tad, neskatoties uz ēdināšanu, dzīvsvara pieaugumi sāk samazināties, bet barības uzņemšanas spēja palielinās, rezultātā samazinās barības izmantošanās efektivitāte. Bet tomēr vislabākais liemeņa vērtējums “R” ir sasniedzams uz 18 mēnešu vecumu, kad dzīvsvars ir virs 600 kg un liemenis vairāk par 340 kg.
Dzīvsvara pieaugums šajā gadījumā būs 1,2–1,25 kg dienā, un nobarošanās ilgums būs 250–280 dienas. Spēkbarības vajadzība nobarošanas periodam ir 1,2–1,3 tonnas.
Piena periodu nobarojamiem bullīšiem plāno ~12 nedēļas. Šajā laikā dzīvsvars jāsasniedz viēji 110 kg.
Spēkbarības sastāvs. Ieteicamais sastāvs ir: mieži 85%, soja 13% un minerālvielas 2%. Ja izmantojam rapšu raušus, tad: mieži 77%, rapšu rauši 21%, minerālvielas 2%. Anglijā zemnieki buļļu nobarošanai izmanto tikai miežus un minerālvielas.
Sagatavoja Silvija Dreijere,
LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja
Saites
[1] https://www.laukutikls.lv/taxonomy/term/3
[2] https://www.laukutikls.lv/print/5722
[3] https://twitter.com/share