Latvijā cūkkopībā lielākoties tiek izmantota graudaugu barība un tā receptēs sastāda 60 līdz 70% no visa barības apjoma un dažreiz pat vairāk. Taču cūku barības dārgākā sastāvdaļa ir olbaltumvielu saturoša barība. Visbiežāk kā galvenais olbaltumvielu avots tiek izmantota ģenētiski modificētā soja, jo tai ir augsts olbaltumvielu saturs, taču tā līdzīgi kā citi olbaltumvielu avoti satur slāpekli un, izvadoties no organisma, piesārņo apkārtējo vidi.
Sadarbības partneri: MZI Latvijas Lauksaimniecības universitāte, SIA "Korkalns".
Projekta īstenošanas laiks: sākās 2020.gada 1.aprīlī un beigsies 2021.gada 30.septembrī
Viens no galvenajiem veiksmīgas cūkkopības ietekmējošiem faktoriem ir kvalitatīvas un ekonomiski izdevīgas lopbarības sagatavošana un izēdināšana, projektā paredzēts izstrādāt barības receptūras nobarojamām cūkām, lai iegūtu labu un garšīgu cūkgaļu, cenšoties samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, kas veidojas, ja cūkas baro nepilnvērtīgi un nesabalansēti.
Turklāt īpaši svarīgs aspekts ir barībā esošais slāpeklis, kura izmantojamība ir atšķirīga no dažādiem barības līdzekļiem. Neizmantotais slāpeklis cūku organismā izdalās vidē ar cūku mēsliem, tādā veidā pārmērīgi piesāŗņojot apkārtējo vidi. Katrā valstī ir citi klimata apstākļi, kas ietekmē barības vielu saturu barības līdzekļos, tādēļ nepieciešams izvērtēt vietējos apstākļos izaudzēto lopbarību un no tās saražotos kombinētās barības maisījumus cūkām, kas sagatavoti pēc iepriekš izstrādātām receptēm. Turklāt jāņem vērā fakts, ka barības receptēs var izmantot arī vietēji audzētos pākšaugus: pupas, zirņus, lupīnu, vietēji audzētās sojas pupiņu pārstrādes produktus.
Projekta īstenošanas izmaksas: 95095.13 eiro.
Projekta koordinatore: Dr.agr.Lilija Degola, lilija.degola@llu.lv
Informāciju sagatavoja: Ilze Vīķe