Projekta vadošais partneris – Dārzkopības institūts, partneri: Z/s “Bētras”, z/s “Jāņkalni” un IK Viesturs Berķis.
Projekta vadītāja – Dr. biol. Edīte Kaufmane
Projekta izpildītāji no DI – Dr.sc.ing. Dalija Segliņa, Dr.sc.ing. Karrina Juhņeviča-Radenkova, Dr.sc.ing. Inta Krasnova
No sadarbības partneru puses: Iveta Grosa, Māris Jansons, Viesturs Berķis.
Plānotās aktivitātes:
1. Z/s “Jāņkalni” un z/s “Bērtas” ražošanas apstākļos pārbaudīt DI izveidotos perspektīvos hibrīdus, salīdzinot ar šķirnēm, pielietojot izstrādātās tehnoloģijas un uzkrātās zināšanas;
2. DI un SIA “Jāņkalni” krūmcidoniju šķirņu stādījumos pārbaudīt perspektīvo hibrīdu pašauglības pakāpi un piemērotākos apputeksnētājus;
3. Lai mazinātu roku darbu, abās saimniecībās, izmantojot Z/s “Kalnēji” izveidoto agregātu krūmcidoniju stādīšanai ar agrotekstila ieklāšanu, ierīkot jaunu krūmcidoniju stādījumu no DI šķirnēm, perspektīvajiem hibrīdiem un apputeksnēšanas uzlabošanai – DI atlasītiem sēklaudžiem;
4. No DI krustojumos iegūtā sēklu materiāla, z/s “Bētas” kokaudzētavā izaudzēt stādus, ar tiem ierīkot izmēģinājumu un, sadarbībā ar DI zinātniekiem, veikt to pārbaudi ar mērķi uzlabot sēklaudžu kā stādmateriāla kvalitāti;
5. Izmantojot abās saimniecībās un DI izaudzētos augļus un, balstoties uz DI iestrādēm, izstrādāt rūpnieciski izmantojamas tehnoloģijas eksportspējīgu produktu ražošanai;
6. Īstenot tehnoloģiju pārneses pasākumus.
Plānotie rezultāti:
1. Radīta jauna krūmcidoniju šķirne, kas, projektu noslēdzot, tiks iesniegta reģistrācijai Latvijā un materiāls nodots AVS testa veikšanai Polijā;
2. Izstrādāta šīs šķirnes, kā arī vismaz 3 perspektīvo DI izdalīto hibrīdu audzēšanas tehnoloģija, t.sk. nepieciešamie apputeksnētāji u.c. agronomiskās prasības;
3. Izstrādāta rūpnieciskiem apjomiem mehanizēta stādījumu ierīkošanas tehnoloģija ar agrotekstila ieklāšanu, izmantojot sēklaudžu un šķirņu stādus, veikti ekonomiskie aprēķini;
4. Izstrādāta krūmcidoniju sulas koncentrāta kā dabiskā skābinātāja ieguves tehnoloģija zemākas kvalitātes augļu masveida izmantošanai, noteikti kvalitatīvie rādītāji, uzturvērtība, sagatavota tehniskā specifikācija;
5. Ražošanai rūpnieciskos apstākļos adaptēta mazcukura sukāžu ražošanas tehnoloģija;
6. Uzlabota sukāžu ražošanas tehnoloģija, paaugstinot to bioķīmisko un uzturvērtību ar dažādām piedevām;
7. Veikti inovatīvi testi jaunas tehnoloģijas izstrādei pektīnu klātbūtnes mazināšanai sīrupā, izmantojot fermentus.
Projekta īstenošanas laiks: 01.04.2020. - 31.05.2023.
Kopējās izmaksas 98 920 EUR, t.sk. 89 101 EUR publiskais finansējums.
Kontaktinformācija: DI vadošā pētniece Edīte Kaufmane, Epasts: edite.kaufmane@llu.lv
Informāciju sagatavoja:
DI vadošā pētniece
Edīte Kaufmane