Līdz ar globālā pieprasījuma kāpumu ES būs jāpalielina gaļas eksports no 4,35 miljt. t 2017. gadā līdz 4,7 milj. t 2030. gadā. Neskatoties uz prognozēto globālo patēriņa pieaugumu, Eiropas gaļas patēriņš labākajā gadījumā paliks stabils – 2017. gadā patēriņš uz vienu iedzīvotāju bija vidēji 68,5 kg, bet 2030. gadā – 68,4 kg. Paredzams, ka svaigas gaļas patēriņš samazināsies, ko varētu kompensēt pārstrādātas gaļas izmantošana pārtikā. EK ziņojumā ir prognozēts, ka 90% no ES saražotās gaļas produkcijas līdz 2030. gadam turpinās izmantot ES patērētāji. Ražošanas apjomi palielināsies līdz aptuveni 47,5 milj. tonnu, no kurām 44,1 milj. t tiks patērēts Eiropas tirgū.
Neskatoties uz to, ka aitu un kazu gaļas patēriņš pēdējos gados pastāvīgi ir samazinājies, paredzams, ka līdz 2030. gadam ražošana un patēriņš nedaudz pieaugs. Produkcijas ražošanas apjomi sasniegs 997 000 tonnu 2030. gadā salīdzinājumā ar 957 000 tonnām 2017. gadā. Patēriņš Eiropā palielināsies līdz 1,16 milj. t 2030. gadā (patlaban 1,1 milj. t). Šāds pieaugums tiek skaidrots ar faktu, ka jēra un kazas gaļa ražošana kļūs ienesīgāka, turklāt daudzas ES valstis sniegs atbalstu šai nozarei.
Tulkojums: Gaļas patēriņš ES uz vienu cilvēku pēc gaļas veida, kg
Paskaidrojums: Zilais – cūkgaļa, sarkanais – putnu gaļa, zaļais – liellopu/vēršu gaļa, violetais – aitas/kazas gaļa
Informāciju sagatavoja Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru