Bioloģiskai saimniekošanai ir nākotne!

Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrā (PIUAC) trīs dienas tika organizētas arodapmācības pārtikas ražošanas nozares speciālistiem.

Apmācības tika rīkotas ar Eiropas lauksaimniecības fonda un Dobeles novada pašvaldības finansiālu atbalstu, un tās notika 13. un 30. maijā un 13. jūnijā. Tika izraudzīta tēma „Bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ražošana”. Apmācību mērķis bija iepazīstināt lauksaimniecībā strādājošos speciālistus ar metodēm, jaunākajām zinātniskajām atziņām un to praktisko pielietošanu zemnieku saimniecībās, lai izaudzētu bioloģiskos pārtikas produktus. Visas trīs apmācību dienas risinājās spraigi un interesanti. Klausītāju atsaucība bija necerēti liela. Mācībās piedalījās 25 zemnieku saimniecību un piemājas saimniecību  īpašnieki un pārstāvji. Speciālisti bija ieradušies ne tikai no Dobeles novada, bet arī no Tērvetes, Auces, Talsu, Kocēnu novadiem un Liepājas.

Pirmajās divās apmācību dienās notika teorētiskās mācības, kuru laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātes vadošie mācību spēki – Elita Aplociņa un Dzidra Kreišmane iepazīstināja lauksaimniecības nozarē strādājošos ar likumdošanu bioloģiskajā lauksaimniecībā, sertifikācijas prasībām lauksaimniecības produkcijas ražošanai saimniecībā, vispārējām tiesiskām un normatīvām prasībām pārtikas mājražotājiem, kā arī augkopības un lopkopības produkcijas kvalitātes nodrošināšanas iespējām un problēmām bioloģiskajā lauksaimniecībā. Semināru laikā aktīvi tika diskutēts, minēti interesanti piemēri par to, kā saimnieko „bioloģiskie” zemnieki.

Pēdējā, trešajā dienā, visi devās uz Dobeles novada Penkules pagasta zemnieku saimniecību „Vizbuļi”, lai redzētu, kā Laima Hercberga saimnieko savā bioloģiskajā saimniecībā. Saimniece mūs pārsteidza ar „zaļo” augu un dārzeņu kokteili, kas patiešām bija ļoti garšīgs un neparasts. Pēc saimnieces piedāvātā pārsteiguma mēs sākām iepazīties ar saimniecību, kurā tiek audzēti dārzeņi, garšaugi un mājdzīvnieki dabiskā vidē. Saimniece rādīja, stāstīja un dalījās pieredzē par audzētajiem kāpostiem, burkāniem, kāļiem, sīpoliem, zemenēm. Ielūkojāmies arī siltumnīcās. Visur tiek izmantotas bioloģiskās audzēšanas metodes gan kaitēkļu apkarošanā, gan ražības nodrošināšanā. Laima Hercberga uzsvēra, ka, bioloģiski saimniekojot ļoti bagāts nekļūsi, bet cilvēks tādējādi kļūst draudzīgs gan dabai, gan sev pašam. Tā cilvēkam ir iespēja dzīvot, apstrādāt zemi, audzēt ražu saskaņā ar dabas ritmu, neaizmirstot sentēvu gudrības! Kad lauki bija apskatīti, Laima atbildēja uz mūsu jautājumiem, un viens no tiem bija, kur izaudzētais tiek pārdots? Saimnieces atbilde bija – viņas produkti ir ļoti pieprasīti. Laima ir viena no zemniecēm, kas savu produkciju piegādā eko veikaliņiem, kafejnīcām un divas reizes nedēļā pēc noteikta saraksta un sastādītā grafika – arī rīdziniekiem. Protams, darbs ir liels, bet klienti novērtējuši gan dārzeņu augsto kvalitāti, gan sortimenta daudzveidību. Laiks pagāja nemanāmi ātri un ļoti noderīgi. Viss dzirdētais un redzētais ļaus pārdomāt, vai audzēt pārtikas produktus ar intensīvām audzēšanas metodēm, izmantojot ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus, vai pievērsties bioloģiskām saimniekošanas metodēm. Mēs varējām pārliecināties, ka šāds saimniekošanas veids ir iespējams! Nepieciešamas tikai papildu zināšanas, praktiskas iemaņas un padoms, kā to labāk darīt.

Paldies Laimai Hercbergai par lielisko uzņemšanu savā zemnieku sētā!

Skaidrīte Velberga,

Dobeles PIUAC uzņēmējdarbības konsultante 

Pievienot komentāru