Meistarklase “Lauku komposta māksla un zinātne” kopā ar Bruno Follador

Datums: 
21. Jūnijs, 2023 līdz 22. Jūnijs, 2023
Vieta: 
Sējas pagasts

No 21. līdz 28. jūnijam Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) organizē Latvijā vēl nebijuša mēroga divu dienu meistarklases “Lauku komposta māksla un zinātne”,  kuras vadīs starptautiski atzīts eksperts Bruno Folladors (Bruno Follador).

Bruno Folladors ir agrārais ģeogrāfs, kompostēšanas praktiķis, kā arī starptautiski atzīts kompostēšanas eksperts, kurš strādā ar lauksaimniekiem Eiropā, konsultējot lauksaimniecības uzņēmumus dažāda mēroga kompostēšanā. Bruno ir “dzīvo augšņu”   (living Soil) idejas pamatlicējs  un dabas institūta ASV (The Nature Institute) vadītājs.

Aicinot interesentus pieteikties semināram, B. Folladors, stāsta, ka senais teiciens par to, ka mēs iepazīstam saimniecības veselību, izmantojot tās komposta kaudzi, iegūst jaunu nozīmi un dziļumu, ja sāk uztvert kompostēšanu vairāk kā ikdienišķu darbību: “Tā ir darbība, kas pārsniedz utilitāros ražas un atkritumu apsaimniekošanas mērķus. Tas ļauj saimniekam uztvert komposta kaudzi kā izpausmi, kas norāda uz domāšanas veidu un attiecībām ar dabu.”

Meistarklasēs interesenti varēs apgūt jaunas zināšanas un iespējas augstvērtīga komposta veidošanā starptautiski atzīta kompostēšanas eksperta vadībā, apgūt kompostēšanas pamatus, kā arī iegūt praktiskas zināšanas, kā veidot savas saimniecības mērogam atbilstošu kompostu un strādāt ar dažāda apjoma materiālu.

Kursa programma ietvers sekojošas tēmas:

  • bioloģiskā komposta kvalitātes novērtēšana, neizmantojot dārgus bioloģiskos testus;
  • dažādu kompostēšanas procesa fāžu atpazīšana;
  • dažādu organisko vielu sakārtošana dzīvā veselumā, radot dzīves apstākļus, kuros dabiski vairojas augsnei vēlamie mikroorganismi;
  • piemērota komposta veidošanas veids katras saimniecības/dārza vajadzībām ar optimālu rezultātu;
  • komposta vietas izveidošana, organizēšana un pārvaldīšana;
  • komposta kaudzes pareiza būvēšana un maisīšana;
  • oglekļa/slāpekļa attiecību izprašana no kvalitatīvā viedokļa;
  • kompostēšanas procesa integrēšana saimniecībā.

Pirmais divu dienu seminārs norisināsies 21. un 22. jūnijā no pulksten 9.30 līdz 16 viesu mājā “Saulītes” Matīšu pagastā. Savukārt otrais – 27. un 28. jūnijā no pulksten 9.30 līdz 16 mājā “Kurzemnieki” Sējas pagastā. 26. jūnijā ir iespējams pieteikties individuālām konsultācijām.

Pieteikt dalību iespējams līdz 20. jūnijam, rakstot vēstuli uz e-pasta adresi dace.zarina@llkc.lv un norādot izvēlēto semināra laiku. Dalības maksa 150 eiro. Cenā iekļautas kafijas un pusdienu pauzes. Vietu skaits ir ierobežots. Pasākums norisināsies angļu valodā un tiks tulkots latviski.

Kontaktinformācija: 
dace.zarina@llkc.lv
Kategorija: 
LLKC
Reģions filtram: