Tradicionālie “Pļaujas svētki” Ausekļu dzirnavās

Datums: 
3. Septembris, 2022
Reģions: 
Vieta: 
Ausekļu dzirnavas
Nozare: 

Pļaujas svētki

Tuvojas septembris un arī tradicionālie “Pļaujas svētki” Ausekļu dzirnavās. Lai daudzinātu latviešu darba tikumu un nodotu to nākamajām paaudzēm, 3. septembrī no plkst. 11 norisināsies rudens darbi lauku sētā.

Iecavas upes ielokā skanēs, rosīsies un zibēs senie darbarīki, svilps Tvaika mašīna, dunēs ūdensdzirnavas un prasmes rādīs amatnieki. Demonstrējuma laukā zied un sēklas raisa saulespuķes, rudzupuķes un kukurūza. Zeltainās auzu skaras gaida kūlīšu pļāvēju un kūlīšu sējējus.

Svētku apmeklētāji varēs iepazīt rudens lauku darbus gan demonstrējumu laukā, gan muzeja plašajā teritorijā. Dažādu amatu meistari no visas Latvijas, ļaus ielūkoties daudzveidīgajos mājsaimniecības un lauksaimniecības darbos, kā arī piedāvās iespēju izzināt senču gudrības un tikumus, atklājot sava aroda noslēpumus. Varēs iemēģināt roku linu pārstrādē, aušanā pie stellēm, vērpšanā, metāla izstrādājumu, koka priekšmetu un māla podu veidošanā. Prasmes demonstrēs Dobeles amatu mājas amatnieki.

Skārdnieka arodu demonstrēs skārdniekmeistars no Rīgas, bet podnieka arodu demonstrēs podnieki no Latvijas un Lietuvas. Bārbeles amatnieki demonstrēs graudu kulšanu ar kuļmašīnu “IMANTA”, kuru darbinās Tvaika mašīna Ruston.

Pļaujas svētkos būs iespēja aplūkot dažādu kolekciju izstādes no privāto kolekcionāru kolekcijām.

Ūdens spēks ūdensdzirnavās iegriezīs miltu, putraimu un grūbu gaņģus. Maizes mājā saimnieces veidos un ceps pīrāgus. Lielajā katlā uz uguns saimnieces būs sarūpējušas gardus našķus no putraimiem, turklāt atpūtas laukumā saimnieki - slāpes remdinošus dzērienus.

Demonstrējumu laikā Ausekļu dzirnavu sētā, izzinot un mācoties seno arodu prasmes, varēs baudīt arī kultūras programmu, ar Bauskas novada Valles pagasta SDK “Senvalle” un Bārbeles pagasta JDK “Rakari”, kapelas “Augusti” no Līvāniem uzstāšanos, bet par muzikālo noformējumu un labu atmosfēru visas dienas garumā rūpēsies Albīns Baļčūns un draugi.

Mazākajiem svētku dalībniekiem – atrakcijas, zirgu izjādes. Par skaistu braucienu ar laivu Iecavas upē parūpēsies kanoenoma.lv. Amatniecības darinājumu un mājražotāju svētku tirdziņš!

Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku, mājražotāju un citus interesentus 3. septembrī būt svētku dalībnieku pulkā!
Amatniekiem pieteikties pa tālr. 29197412.

Svētku programma:

Plkst. 11 – svinīga svētku atklāšana un karoga pacelšana;
No plkst. 11:30 visas dienas garumā – seno lauksaimniecības un mājsaimniecības darbarīku, tehnikas un arodu demonstrējumi, muzikāli priekšnesumi un danči;
Plkst. 11:30 – 12:30 – demonstrējumu lauks (labības pļaušana ar izkaptīm un traktora vilkmes kulīšu pļāvēju, kūlīšu siešana, saulespuķu un kukurūzas novākšana, kartupeļu rakšana, zemes aršana un citi zemes darbi);
Ausekļu dzirnavu sētā:
Plkst. 12:30 – labības kulšana ar spriguļiem,
12:50 – labības vētīšana, šķirošana
13:00 – labības kulšana - Tvaika dampja spēks darbinās kuļmašīnu “Imanta”,
13:00 – svētku maltīte no lielā putras katla, sviesta ķērnes, krējuma poda,
13:30 –muzikālu sveicienu sniegs kapela “Augusti”,
14:00 – kartupeļu un graudu šķirošana,
14:30 – kukurūzas, saulespuķu smalcināšana,
14:45 – muzikālu priekšnesumu sniegs kapela “Augusti”,
15:00 – graudu malšana, grūbošana un putraimu smalcināšana ūdens dzirnavās,
16:00 – graudu malšana ūdens dzirnavās, dabas baudīšana, iepirkšanās un kopā būšana.

Ieejas maksa svētkos: pieaugušie un jaunieši no 16 g. – 5,00 eiro; pensionāri un cilvēki ar īpašām vajadzībām – 4,00 eiro; bērni (7-16 g.) Latvijas 3+ Goda ģimene (viens pieaugušais un bērni) – 7,00 eiro; Latvijas 3+ Goda ģimene (divi pieaugušie un bērni) – 12,00 eiro, uzrādot derīgu 3+ karti.

Atbalsta: Bauskas novada dome; Kanoenoma.lv, Z/S “Silavēji.

Kontaktinformācija: 
Tālr.: +371 26396878 ; +371 29197412 E pasts: ausekludzirnavas@gmail.com
Reģions filtram: