Pļaujas svētki Ausekļu Dzirnavās-Bārbeles pagastā, Bauskas novadā.

Pieteikties šeit

+371
Datums: 
2. Septembris, 2023
Reģions: 
Vieta: 
Ausekļu dzirnavas
Nozare: 

Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās

Svētku norise plānota Ausekļu dzirnavās, Bārbeles pagastā Bauskas novadā no
2023.gada 2.septembra plkst. 11.00 līdz 2023.gada 2.septembra plkst. 18:00.

Ausekļu dzirnavās vasara pilnā plaukumā ar saulespuķu ziediem un pilnbrieda labības lauku. Līdz ar gājputnu kāšiem dzirnavu muzejā 2. septembrī no plkst. 11 tiks svinēti tradicionālie “Pļaujas svētki”.
Rudens ir gadalaiks, kad dārzā, sētā un mājā darba pietiek visiem. Tāpēc rudens talkās tiek aicināti tuvāki un tālāki ļaudis, lai kopīgi paveiktu lielākus darbus. Ausekļu dzirnavu plašajā teritorijā “Pļaujas svētkos” varēs piedalīties dažādos lauku, mājsaimniecības un amatniecības darbos. Amatu meistari ļaus iepazīt muzejā esošo darbarīku pielietojumu un izzināt senču gudrības un darba tikumus.
“Pļaujas svētku” apmeklētāji varēs iepazīt un iemēģināt roku māla trauku izgatavošanā, linu pārstrādē, aušanā ar stellēm, metāla izstrādājumu un koka apstrādē, putras vārīšanā lielajā 300 L katlā, sviesta gatavošanā, kāpostu šķērēšanā.
Ūdens spēks ūdensdzirnavās iegriezīs putraimu, miltu un grūbu gaņģus. Maizes mājā saimnieces veidos un ceps pīrāgus ar malku kurināmā maizes krāsnī. Saimnieces būs sarūpējušas gardus našķus no ūdensdzirnavās samaltajiem miltiem un putraimiem, turklāt saimnieki - slāpes remdinošus dzērienus. Ausekļu dzirnavas ir vienīgā vieta Latvijā, kur iespēja redzēt kuļmašīnas IMANTA darbināšanu ar unikālā Tvaika dampja Ruston Proctor spēku.
Demonstrējumu laukā un Ausekļu dzirnavu sētā, izzinot un mācoties seno arodu prasmes, vienlaicīgi varēs baudīt kultūras programmu: Bauskas novada Kultūras centra deju kolektīvs “Mēmele”, Vecumnieku TN senioru kopa “Atbalss”. Svētkus kuplinās un koncertu sniegs kapela “Luste” no Durbes un par muzikālo noformējumu visas dienas garumā rūpēsies Albīns Baļčūns un draugi.
Mazākajiem svētku dalībniekiem – atrakcijas, zirgu izjādes. Par skaistu braucienu ar laivu Iecavas upē parūpēsies kanoenoma.lv.
Svētku tirdziņš!
Aicinām ikvienu seno amatu pratēju, amatnieku, mājražotāju un citus interesentus 2. septembrī būt svētku dalībnieku pulkā!
Amatniekiem pieteikties www.ausekludzirnavas.lv (tālr. 29197412).

SVĒTKU PROGRAMMA:
Plkst. 11 – svinīga svētku atklāšana,
No plkst. 11:20 visas dienas garumā – seno lauksaimniecības un mājsaimniecības darbarīku, tehnikas un arodu demonstrējumi, muzikāli priekšnesumi un danči.
Plkst. 11:20 – 12:10 – demonstrējumu lauks (labības pļaušana ar izkaptīm un traktora vilkmes kulīšu pļāvēju, kūlīšu siešana, saulespuķu, biešu un kukurūzas novākšana, kartupeļu rakšana, zemes aršana un citi zemes darbi).
Ausekļu dzirnavu sētā:
Plkst. 12:20 – labības kulšana ar spriguļiem,
12:50 – labības vētīšana, šķirošana
13:00 – labības kulšana - Tvaika dampja spēks darbinās kuļmašīnu “Imanta”,
13:00 – svētku maltīte no lielā putras katla, sviesta ķērnes, krējuma poda, kapela “Luste”,
13:30 – kartupeļu, zirņu un graudu šķirošana,
14:00 – graudu malšana, grūbu un putraimu veidošana ūdens dzirnavās,
14:30 – kukurūzas, saulespuķu, biešu smalcināšana,
14:45 – muzikālu priekšnesumu sniegs kapela “Luste”,
16:35 – graudu malšana ūdens dzirnavās un kultūras programma.

Programmas laiks var tikt mainīts.
Ieejas maksa svētkos: ieejas biļete 6 EUR, senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām 5 EUR, bērni (5 g. – 18 g.) – 3 EUR, Latvijas 3+ karte (2 pieaug. un bērni) – 15 EUR, Latvijas 3+ karte (1 pieaug. un bērni) – 9 EUR.

Svētku tirdziņam - obligāta pieteikšanās (līdz 22. augustam) aizpildot PIETEIKUMA ANKETA!
https://www.ausekludzirnavas.lv/images/ANKETA_Sv%C4%93tku_tirdzi%C5%86am...

Ja nevariet aizpildīt pieteikuma anketu, tad sūtiet pieteikumu ausekludzirnavas@gmail.com

https://www.ausekludzirnavas.lv/images/NOLIKUMS_Sv%C4%93tku_tirdzi%C5%86...

Kontaktinformācija: 
Tālr.: +371 26396878 ; +371 29197412 E pasts: ausekludzirnavas@gmail.com Mājas lapa: www.ausekludzirnavas.lv facebook.com/ausekludzirnavas
Reģions filtram: