Senatnīgi, ar skatu nākotnē – “Novada Garša” Latgalē un Zemgalē

GalerijaPrint

Senie Preiļu pils staļļa mūri un Nākotnes parka ābeļdārzs noteikti nebija piedzīvojuši tik krāsainas, smaržpilnas un ļaužu pārpilnas dienas, kādas divās jūlija nedēļas nogalēs sagādāja “Novada Garšas” reģionālie pasākumi Latgalē un Zemgalē, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Saule, vasarīgi kokteiļi un lustīgi danči

Šogad Latgales garšu uznāciens notika Preiļu parka svētku ietvaros. Saulainā diena bija kā radīta nesteidzīgai pastaigai, garšu, mūzikas un svētku noskaņas baudīšanai. To tad arī steidza izmantot kā preilēnieši, tā pilsētas viesi, visas dienas garumā plūstot caur  “Novada Garšas” svētku vārtiem. Un pie mums bija, ko baudīt un redzēt!

Atradis sev tīkamāko produktu ražotāju un nobalsojis par to konkursā “Tautas garša”, ikviens varēja baudīt septiņu ezeru un Daugavas loku līdaku zupu, ko vārīja pasākuma Latgales reģiona atbildīgais un LLKC Krāslavas biroja konsultants Artūrs Pavļukevičs. Zupa bija tik garda, ka lielo katlu nācās vārīt vēlreiz un arī skriet pēc papildu kartupeļiem, jo – to pietrūka. 

Vasarīgu bezalkoholisko kokteiļu meistarklase Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības skolotāju un audzēkņu vadībā izpelnījās tik lielu interesi, ka gribētāji tajā piedalīties stāvēja garum garā rindā. Starp citu, tikpat nebeidzama rinda visas dienas garumā bija vērojama arī pie lieliskā “Dvietes īstais lauku saldējums” stenda – tiešām gards.

Negaidītu pārsteigumu meistarklasē “Omes ievārījumi” sagādāja allaž smaidīgā un dzīvesgudrā Valentīna Bārtule. Kurš no jums zemeņu zaptei iedomātos piešaut šļuku brendija? Valentīna piešāva un sauca vīrus degustēt – vienaldzīgo nebija! Arī “Mazo pavāru skola”, ko vadīja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības skolotāja Ināra Liepiņa, gatavojot vasarīgus bezalkoholiskos kokteiļus, saistīja apmeklētāju garšu kārpiņu interesi.

Par labu noskaņu gādāja arī folkloras kopas “Golūda” un “Jumaleņa”, kā arī Andris Baltačs un grupa “Dabasu Durovys”. 

Par nākotnes ēdājiem, helikopteru un dzeramo ūdeni

Dienā, kad Jelgavas novada Nākotnes parka ābeļdārzā notika “Novada Garšas” Zemgales pasākums, visi meteoroloģiskie dienesti draudēja ar lietu, krusu un pērkonu. Tomēr lietus vien nedaudz norasināja pasākuma ievadā, lai notrauktu putekļus no ābeļu lapām.

Atlikušo dienu laiks bija tieši tik mierīgs, lai ieklausītos izzinošā sarunā par to, kāds būs un ko meklēs nākotnes ēdājs, baudītu gardo un daudzveidīgo mājražotāju produkciju no Jelgavas, Dobeles, Bauskas novadiem, kā arī – no Kurzemes un Latgales. Uzzinātu vērtīgus padomus SIM maizes, MILZU un konditores Ievas Lācares vadītā meistarklasē par un ap ogām. Muzikālo veldzi šai dienā sniedza Ervīns Ramiņš no grupas ''Laime pilnīga'' ar dzīvesbiedri Ievu Reinbergu, Dzintars Lipors un dejotāja Luīze Neila, kā arī Ieva Sutugova un ģitārists Jānis Bērziņš.

Diskusijā “Inovācijas pārtikas ražošanā – visiem vai tikai izredzētajiem?”, ko vadīja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, piedalījās KS “Latvijas Liellops” vadītāja Alma Bērziņa, dārzeņu pastas “Pasta house” radītājs Arno Polītis, AS “Jaunpils pienotava” valdes loceklis Jānis Bērtulsons, kā arī zīmola MILZU radītājs, bet nu biznesa mentors Enno Ence. Sarunas būtiskākie jautājumi – kāds būs nākotnes ēdājs, ko tas izvēlēsies, kā ražotājam spēt piedāvāt to, ko tas vēlēsies, kā Latvijai ar saviem kvalitatīvajiem produktiem iekarot eksporta tirgus?  

“Cilvēki aizvien neizprot pārtikas ietekmi uz viņu veselību, tādēļ daudz vairāk jāinformē, kā tā var palīdzēt būt veselīgākiem,” uzsvēra Arno Polītis, norādot, ka: “Visi ēd makaronus, bet – tā ir tukša enerģija. Pēc šādas maltītes bērniem rodas grūtības koncentrēties, nosēdēt mierā, savukārt pieaugušajiem – pieaug aizkaitināmība. Tomēr cilvēki kļūst apzinātāki savās izvēlēs, kas nozīmē – nākotnē tie aizvien vairāk meklēs funkcionālu, organismam noderīgu pārtiku.”

Neatņemama dabas, līdz ar to arī cilvēka ēdienkartes sastāvdaļa ir liellopu gaļa. Taču Latvijā lielākoties patērē cūkgaļu, liellopu izvēloties maz. “Mūsu ārzemju partnerus šokē tas, ka lielajā zālāju platībā, kāda pieejama Latvijā, tik maz audzē gaļas liellopus. Tādēļ mūsu vēlme ir izaudzēt kvalitatīvu liellopu, no kura radīt vērtīgus, veselībai noderīgus produktus. Liellops ir dabas sastāvdaļa – viņš ēd zāli un ar savu eksistenci vien rada pievienoto vērtību,” uzsver Alma Bērziņa.

“Astoņus miljardus planētas iedzīvotāju, kuru skaits aizvien pieaug, neviens nav atcēlis,” smaidot saka AS “Jaunpils pienotava” valdes loceklis Jānis Bērtulsons. “Ēdiens būs nepieciešams vienmēr. Piena pārstrādē siers pašlaik jau ir blakus produkts, jo no tā, kas siera tapšanā paliek pāri, rada produktus ar augstu pievienoto vērtību. Var jau mēģenē izaudzēt gaļu vai radīt pienu, bet – tikai no īsta piena var iegūt tādu ekskluzīvu produktu kā laktoferīns. Tas ir proteīns, kas palielina imunitāti un tiek izmantots bērnu pārtikā. Gadā to saražo vien – 70 tonnas un cena par vienu kilogramu ir 2000 EUR.”

Tas, cik konkurētspējīga un vērtīga būs pašmāju pārtika, lielā mērā atkarīgs no tā, kādās vērtībās balstīsimies, uzsver Enno Ence: “Valdība ir tā, kas var izvēlēties noteikt, kādā apjomā un kādus produktus nodrošinām tikai no vietējiem ražotājiem, piemēram, skolu ēdnīcās. Pašlaik tur visu izšķir vien cena. Kurp virzīties pārtikas ražotājiem, arī mazajiem, kāds būs nākotnes pieprasījums, labi var redzēt Eiropas Savienības izvirzītajās prioritātēs.”

Diskusijas noslēgumā J. Bērtulsons aicināja apzināties, cik vērtīgs resurss pašlaik pieder Latvijai, pretstatā citām pasaules valstīm: “Pēc 2050. gada liela vērtība, kuru gribēsies laist eksportā, būs – dzeramais ūdens. Mums jābūt gataviem šo vēlmi piebremzēt, lai neizsmeltu šo resursu.”

Diskusijas pilns ieraksts pieejams “Novada Garšas” YouTube kanālā.

Pasākuma kulminācijā – izloze lidojumam ar uzņēmuma “Future wings” helikopteru līdz Rīgas jūras līcim un atpakaļ. Pēc pilota iniciatīvas, izlozi veica kāda maza meitene no apmeklētāju vidus. Laimīgā loze krita “Latvijas Liellops” vadītājai Almai Bērziņai ar kolēģi. Un – asaras no mazā meitēna sejas nožuva vēja ātrumā, kad pilots tieši viņu aicināja lidojumā kā trešo pasažieri.

“Tautas Garšas” uzvarētājus satiksi Āgenskalnā

Ikkatrā “Novada Garša” reģionālajā pasākumā notiek konkurss “Tautas garša”, kura  uzvarētājus nosaka apmeklētāji – trīs pirmo vietu ieguvēji rudenī dosies pārstāvēt savu novadu sezonas noslēguma pasākumā, kas šogad pirmo reizi tas notiks Āgenskalna tirgū 30. septembrī.

Konkursa “Tautas garšas” uzvarētāji Latgalē:

1. vieta – Z/s “Kotiņi”; 2. vieta – Z/s “Pumpuri”; 3. vieta – “Dvietes īstais lauku saldējums”.

Konkursa “Tautas garšas” uzvarētāji Zemgalē:

1. vieta – SIA “Kazanova”; 2. vieta – “Lapsu māju siers”. Divas 3. vietas: Z/s “Vainadziņi” un SIA “MILZU”

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību speciāliste

Foto: Uģis Avots

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru