Aizkrauklē mājražotāji mācās par produktu iepakojumu

LLKC Aizkraukles birojā notika seminārs mājražotājiem, kurā piedalījās 12 interesenti. Lektore Sandra Muižniece-Brasava no LLU dalījās ar savām zināšanām par pārtikas iepakojumu. Uz mācībām bija ieradušies gan jau esoši pārtikas pārstrādātāji, gan potenciālie, gan arī viens pārtikas iepakojuma ražotājs.

Tika pārstāvētas sekojošas nozares: vīna ražošana, piena produktu pārstrāde, gaļas kūpināšana, saldējuma, tēju, garšaugu, kosmētikas un ogu pulvera ražošana, pārtikas iepakojuma izgatavošana no auduma. Lektore bija atvedusi dažādus uzskates materiālus, arī jaunākos no tikko notikušās izstādes Diseldorfā. Trīs stundu mācības pagāja nemanot un bija sajūta, ka ir vēl daudz ko runāt par šo tēmu. Lektore centās atbildēt uz visiem interesējošiem jautājumiem, kuru nebija maz.

Nākamā nodarbība plānota oktobrī, kad lielākā daļa interesentu izteica vēlmi doties uz LLU un dzīvē apskatīt iekārtas un procesus, par kuriem runājām mācībās.

Atsauksmes no klausītājiem bija ļoti labas, kā arī mācību dalībnieki apmainījās ar saviem kontaktiem, lai varētu sadarboties.

Galvenās zināšanas, ko ieguva klausītāji: par iepakojuma vizuālo izskatu; par produkta iepakojuma veidiem, kas pagarina uzglabāšanas laiku un iekārtām, kas tam nepieciešams; par iepakojuma materiāliem un tā pielietošanas veidiem; par iepakojumu inovatīvām izmantošanas iespējām; par procesiem, kas notiek augļus un dārzeņus uzglabājot; par interesantām etiķetēm ar specifiskām funkcijām; par plastmasas iepakojumu nekaitīgumu un mītiem; kāda plastmasa kam derīga; par stikla taras dažādību un nekaitīgumu; arī par mītiem par bisfenolu.  Kārtējo reizi ir spēkā teiciens: viss jālieto pareizi, nevis viss jānoliedz, jo bieži cilvēki saklausa tikai kaut ko no zinātnieku teiktā, nesaprotot visu.

Domāju, ka pēc lekcijas ne viens vien kādreiz aizbrauks uz Jelgavu un pārbaudīs, kāds iepakojums konkrētajam produktam ir vispiemērotākais. 

Lekcijas otrajā daļā LLKC darbiniece Guna Šulce pastāstīja par iespējām piedalīties izstādē “Riga Food” un par šī pasākuma organizatoriskajiem jautājumiem. No klausītāju pulciņa divi dalībnieki jau regulāri piedalās “Riga Food” un plāno arī turpmāk piedalīties. Tā ir iespēja sevi parādīt, citus apskatīt un uzzināt par jaunām iespējām – gan par iepakojumu, gan par tehnoloģijām, gan ieraudzīt jaunas idejas.

 Ineta Sproģe,

LLKC Aizkraukles nodaļas lauku attīstības konsultante 

Pievienot komentāru