Dabas garša pulveros un sukādēs

GalerijaPrint

Dabīgu produktu cienītāji sākuši iepazīt daudzveidīgo “Bērzkalnmuižas gardumu” produkciju, kas top Aiviekstes pagastā. Ilona Višņakova savā mājražošanas uzņēmumā gatavo augļu, ogu, dārzeņu un sēņu pārtikas pulveri, kā arī sukādes. Te viss pašu audzēts, vākts un pārstrādāts.

Pirmais – ķirbis

Pamudinājumu sākt plašāku ražošanu deva Pļaviņu novada domes rīkotais konkurss “Es varu būt uzņēmējs!”, kurā iegūta pirmā vieta un naudas balva. Līdz ar to varēja iegādāties nepieciešamās iekārtas, lai attīstītos. Tas viss iegadījās laikā, kad Ilona beidza Latvijas Lauksaimniecības universitāti un domāja par turpmāko. Viņa gribēja darboties patstāvīgi, un, kā tagad pati atzīst, ja nebijis šī konkursa, iespējams, vēl tikai plānotu darbību.

Viss sākās pērn ar ķirbju pulveri, jo vecāku zemnieku saimniecībā bija padevusies laba šo lielo ogu raža un visu nevarēja realizēt.

– Domājām, ja jau no ķirbjiem tik labi izdevās, kāpēc nemēģināt no kā cita. Pulveriem noder gan ogas, gan augļi, dārzeņi, un tas viss ir pašu izaudzēts. Arī sēnes tepat apkārtnes mežos salasītas, tāpat kā ogas. Vasarā cītīgi vācām ražu, un tajā iesaistījās gan mana, gan drauga ģimene. Iepirkt vajadzēja tikai nedaudz upeņu, – stāsta Ilona.

Konsultējas ar profesionāļiem

Sākumā viss darīts ar rokām – tīrījuši un smalcinājuši produktus. Iegādātās speciālās iekārtas būtiski atvieglo un uzlabo ražošanas procesu, kā arī palīdz panākt augstvērtīgu galarezultātu. Augļu, ogu un citu produktu žāvēšanai ir profesionāla iekārta, kas šo uzdevumu paveic ātrāk un kvalitatīvi. Tā ir ļoti būtiska ražošanas procesa daļa, lai saglabātu augļos, ogās un dārzeņos esošos vitamīnus un minerālvielas. Kad tas paveikts, iegūto smalcina un fasē. No svaigas ogas vai dārzeņa līdz pulverim paciņā paiet apmēram piecas dienas. Ilgāks process nepieciešams sulīgākajiem produktiem.

Sākot ražošanu, mēģinājuši ne tikai paši, bet arī konsultējušies Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas  fakultātē, kā labāk darīt. Par sukāžu gatavošanu interesējušies arī uzņēmumā Dobelē. Patlaban Ilona šo našķi pamatā gatavo no cidonijām un rabarberiem ar dažādām piedevām. Padomā arī citi veidi. Viņa atzīst, ka pārstrādē visdarbietilpīgākās ir tieši cidonijas, jo tās griež un sēkliņas iztīra ar rokām, lai sukāžu gabaliņi vizuāli labi izskatītos.

Lai ziemā lietotu svaigas ogas un, īpaši sēnes, tās jāprot pareizi sasaldēt. Pārtikas pulveris ir unikāls ar to, ka tas nezaudē svaigā produkta garšas un smaržas, kā arī ir viegli uzglabājams. Turklāt tam ir plašs lietojums. Ilona stāsta, ka pulveri labi pievienot glazūrām un krēmiem, jo tas ir sauss. Līdz ar to masa ir viendabīga, jo sasaldētās ogas vai augļi atkūstot veido mitrumu, kas ēdiena dekorācijai var traucēt.

Atklāj jaunas garšas

Ar savu produkciju Ilona piedalījās nesen notikušajā gadatirgū Pļaviņās, un cilvēku interese bija liela. Daudzi pārtikas pulveri vēl nav iepazinuši, tāpēc jautāja, kā un kur to izmantot. Ilona teica, ka pamatā saražoto paredzēts realizēt tirdziņos, bet top arī sava mājaslapa, kur produktus varēs pasūtīt. Tur arī ievietos dažādas receptes ar pārtikas pulvera izmantošanu. Tos var pievienot dažādiem ēdieniem, bet no augļiem veidotos izmanto arī karsto un auksto dzērienu pagatavošanā.

Pašai Ilonai iecienītākais ir ķiploku pulveris, jo tā ir neatņemama daudzu ēdienu sastāvdaļa. Garšo arī upeņu pulveris, tāpat kā svaigas ogas. Tomēr ik pa laikam Ilona un pārējie ģimenē atklāj arvien jaunas garšas.

Ilonas iegūtā profesija ir lauksaimniecības uzņēmumu vadība, un patlaban viņai ir sava mājražošana. Sākot savu darbību, bija nedrošība, vai varēs izpildīt visas prasības, ko pārbauda kontrolējošās iestādes, bet viss ir izpildāms, un speciālisti konsultē, kas nepieciešams. Ar laukiem arī turpmāk paredzēts saistīt nākotni, jo šajā vidē viņa jūtas vislabāk. Ilona atzīst, ka lauku iespējas ir ļoti plašas, turklāt viss ir uz vietas, un vienlaikus dabas ieskautā apkārtne sniedz mieru.

Teksts un foto: Sandra Pumpure, reportiere

Atsauce: http://eavize.staburags.diena.lv/laikraksts/965#/8

Foto galerija: 

Pievienot komentāru