Ja vēlies liofilizēt, Ivars un Daiga sniegs padomu

GalerijaPrint

Liofilizācijas metode radusies pagājušā gadsimta sākumā, bet tehnikas ierobežojumu dēļ netika pielietota. Pirmais lielākais pielietojums bija 2. pasaules kara laikā frontes vajadzībām, lai pārtiku saglabātu ilgstoši. Nākamais solis bija septiņdesmitajos gados kosmosa vajadzībām, lai nebūtu jāved lieks svars. Tad liofilizāciju sāka izmantot šķīstošās kafijas un zāļu gatavošanā. Deviņdesmitajos gados parādījās lielās, rūpnieciskās liofilizācijas iekārtas pārtikas rūpniecībā. Un tikai pēdējo desmit gadu laikā top iekārtas, kas pieejamas mazajiem ražotājiem un mājražotājiem.

Angliskais “Freeze Dried” ļoti precīzi apraksta izmantoto metodi – žāvēšana saldējot, sarunvalodā gan biežāk tiek izmantots – žāvēšana aukstumā vai liofilizācija, to mēdz saukt arī par sublimāciju. Šī procesa laikā ogas un augļi tiek žāvēti vakuumā lielā aukstumā (līdz -40 °C). Žāvēšanas laikā produktā saglabājas vitamīni un minerālvielas. To zudums ir vien daži %. Ārī dabiskā smarža, garša un izskats turpina priecēt pat pēc apstrādes, savukārt produkta struktūra paliek kraukšķīga. Nodrošinot, lai gatavajam produktam nepiekļūst mitrums (arī gaisā esošais), uzglabāšanas termiņš var būt pat vairāki gadu desmiti.

Ropažu novadā Daiga Zaiceva ar ģimeni liofilizācijas metodi sākusi izmantot 2019. gadā, iegādājoties pirmo iekārtu. Patlaban izveidotais zīmols “Dreiling” ar plašo, dabīgo veselīgo liofilizēto produktu klāstu guvis atpazīstamību un atzinību klientu vidū, piedalījies izstādē “Riga Food”, kā arī “Novada Garšas” pasākumā guvis divus zelta apliecinājumus ar produktiem “Tomātu kraukšķi” un “Rabarberu kraukšķi upeņu sīrupā” un sudraba apliecinājumu produktam “Ābolu kraukšķi (rabarberu sīrupā ar kanēli)”. “Dreiling” ir īstenojis trīs LEADER projektus iekārtu iegādei. Produkcija tiek realizēta tirdziņos, uz vietas ražotnē, kā arī internetveikalā. Pieprasījums pēc produkcija arvien pieaug.

Daiga stāsta: “Viss sākās ar sukādēm, kad nolēmām tās izmēģināt mājas apstākļos saviem bērniem gatavot paši. Tas bija veselīgs gardums bērniem. Gatavojām dzērveņu un rabarberu sukādes, eksperimentējām arī ar cidoniju sukādēm. Tās kļuva tik iecienītas, ka dalījāmies arī ar draugiem. Mūsu tā brīža hobijs kļuva par neatņemamu mūsu ikdienas un svētku galda sastāvdaļu. Draugu iedrošināti, izveidojām “Dreiling” zīmolu. Lai paplašinātu piedāvāto produktu klāstu, iegādājāmies pirmo liofilizācijas iekārtu, lai izmēģinātu aukstumā žāvētus dārzeņus, ogas un augļus.

Sākumā tapa mūsu jau iecienītie produkti – ķirbju, dzērveņu un rabarberu kraukšķi. Neierobežojām sevi eksperimentos, jaunas idejas produktiem nosapņojam un rīkojamies. Tā ir radušies tādi produkti kā aukstumā žāvētas gailenes, pētersīļi, ķirbju milti, siers, liofilizētas upenes, mellenes. Ļoti iecienīti ir augļu, ogu un dārzeņu mix iepakojumi. Tādā veidā pircējam ir iespēja uzreiz nogaršot dažādus kraukšķus. Gatavojam kraukšķus gan ar cukuru, gan sīrupos, gan bez cukura. Visi produkti ir piemēroti veģetāriešu un vegānu ēdienkartēm. Un visi “Dreiling” gardumi patiešām var izraisīt atkarību! Tie pārsteidz jebkuru ēdāju ar garšu un kraukšķīgumu. Pat lielākie skeptiķi ir pārsteigti, ka, piemēram, ķirbis pēkšņi var būt garšīgs.

Izejvielas mēs iepērkam no vietējiem audzētājiem. Paši neko neaudzējam, jo nevar veltīt laiku gan audzēšanai, gan pārstrādei Jā, ja ražotu vienu produktu, nu divus, tad varētu arī paši audzēt, bet, tā kā mums ir plašs sortiments, tad tas nav iespējams. Svarīga ir izejvielu kvalitāte, esam gatavi maksāt, bet kvalitatīvu produktu radīšanai nepieciešamas kvalitatīvas izejvielas.”

Latvijā nav daudz uzņēmumu, mājražotāju, kas ar šo nodarbotos. Šī žāvēšanas metode Latvijā ir pavisam nesen. Esam vieni no “celmlaužiem” šajā jomā. Ja arī esi apņēmības pilns un vēlies liofilizēt, Ivars ar Daigu sniegs  konsultāciju par iekārtām. Ar labu pieredzi un zināšanām ir jādalās. Kontaktinformācija un produktu klāsts pieejams mājaslapā www.dreiling.lv.

Agnese Stivriņa,
LLKC Jelgavas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Daiga Zaiceva,
zīmola “Dreiling” vadītāja

Foto: Daiga Zaiceva

Foto galerija: 

Pievienot komentāru