Kāpostu, jaunumu un sasniegumu laiks “Dimdiņos”

GalerijaPrint

SIA “Dimdiņi” Gulbenes novada Lizuma pagastā ir viens no lielākajiem dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs, kas specializējies kāpostu audzēšanā kopš 1992. gada. Lielais kāpostu novākšanas laiks sācies ar 5. septembri, bet ap Miķeļdienu tiks uzsākta arī Ķīnas kāpostu novākšana, kuri šogad izaudzēti 6 ha platībā.

Par jaunumiem stāsta SIA “Dimdiņi” un SIA “Skrīveru saldumi” tirdzniecības direktors Ivo Apenītis: “Šogad esam sākuši audzēt divas jaunas kāpostu šķirnes – Kale kāpostu un Tīteņkāpostus. Mācāmies paši un mācām patērētājus”.

Kale kāposts jeb Lapu kāposts – superdārzenis. Pēdējo gadu zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts ar tik bagātīgu vērtīgo vielu un vitamīnu buķeti, ka atstāj ēnā visus pārējos kāpostu saimes radiniekus. Kale kāpostus veģetārieši pielīdzina liellopa gaļai, jo tie satur pat vairāk dzelzs nekā liellopa gaļa, to lapas satur vairāk kalcija nekā piens, turklāt tie ir bagāti ar proteīnu un Omega taukskābēm, kā arī dažādiem vitamīniem un olbaltumvielām. Savukārt uzturvērtības ziņā Kale kāposti pārspēj pat superveselīgos spinātus.Lapu kāpostus lieto sautējumos, kokteiļos, zupās un salātos, pirms tam noblanšējot.

Savukārt Tīteņkāposti ir speciāli audzēti kāposti, kurus to īso kacenu dēļ ir viegli izmantot kāpostu tīteņu pagatavošanai. Kāpostu tīteņi ir lielisks ēdiens darbdienām. Nedēļas sākumā, pieaicinot talkā ģimeni, pagatavo lielo katlu un vismaz pāris dienas varēsi aizmirst par vakariņu gatavošanu. Turklāt, jo vairāk tos sildīsi, jo tīteņi būs gardāki. Krējums, ķiploks un sasmalcināti zaļumi šo vecmāmiņu šedevru padarīs vēl garšīgāku.

 

Sasniegumi. SIA “Dimdiņi” un otrs Audzišu ģimenes uzņēmums – SIA “Skrīveru saldumi” ar saražoto produkciju šogad piedalījās Baltijā lielākajā starptautiskajā pārtikas izstādē “Rīga Food 2015” un guva augstus rezultātus. SIA “Skrīveru saldumi” par produkta “Saldumu izlase” iepakojumu saņēma zelta medaļu un bronzas medaļu par zemenēm baltajā šokolādē “Berry Princess”. Izstādē “Dimdiņi” piedalījās arī ar tradicionālajiem produktiem. “Vislielāko apmeklētāju piekrišanu izpelnījās tradicionālie “Štovētie kāposti” un skābētu kāpostu sula,” – saka Ivo Apenītis. Viņš arī piebilst, ka SIA “Dimdiņi” ražo apmēram 50 dažādus produkcijas veidus, Latvijā apkalpo ap 2400 klientus, savu produkciju piegādājot visos lielākajos tirdzniecības un ēdināšanas tīklos. Pirmoreiz šogad sākti ražot mazsālītie gurķīši, kas ir pašu audzēti.

Kāpostu audzēšana notiek pēc integrētās audzēšanas metodes, nodrošinot pilnīgu izsekojamību no sēkliņas līdz gataviem pārstrādes produktiem, ko apliecina piešķirtais starptautiskais “GLOBAL G.A.P.” sertifikāts. Uzņēmums nemitīgi attīstās, lai pircēji saņemtu arvien jaunus “Dimdiņu” produktus, bet moto paliek nemainīgs – “Garša, ko neaizmirst”.

Anita Rozenberga,

Gulbenes novada lauku attīstības speciāliste

Foto: Ivo Apenītis

Foto galerija: 

Pievienot komentāru