Kārļa diena Smiltiņu saimniecībā Ventspilī

GalerijaPrint

Ventspilī, Kārļa un Sigitas Smiltiņu saimniecībā, 28. janvārī tika atzīmēta Kārļa diena, kura tika organizēta kā klientu diena. Tās laikā tika dota iespēja iepazīties ar Smiltiņu ģimenes saimniekošanu – maizes cepšanu, kaņepju sviesta gatavošanu un pašu audzētu mārrutku sagatavošanu lietošanai.

Smiltiņu saimnieki nepārtraukti eksperimentē un meklē savu nišu lauksaimniecībā un mājražošanā, – paši audzē zemenes, mārrutkus, gatavo kaņepju sviestu, ir pamēģinājuši truškopību un pašreiz aktīvi gatavo rupji maltus dažādu garudu miltus un cep maizīti.

Saimnieki specializējušies tieši rudzu maizes cepšanā, šis process ir diezgan sarežģīts, fiziski smags, laikietilpīgs un nav tik bieži sastopams, tāpēc arī Kārlim un Sigitai tas šķiet interesantāks par saldskābmaizes vai baltmaizes cepšanu. Pēc klientu pieprasījuma un vēlmēm tiek cepta arī saldskābmaize un “karašiņas”.

Skaistajā sestdienas rītā klientu dienas viesi tika sagaidīti saimniecībā, kur mazā Smiltiņu saimniece Luīze laipni viesus cienāja ar uz uguns vārītu karstu tēju un iepazīstināja ar saimniecības dzīvniekiem, saviem mīluļiem – diviem trušiem, kaķiem un sunīti.

Jebkuram interesentam tika dota iespēja iepazīt maizes cepšanu visos tās procesos: paši jauca mīklas sastāvdaļas, mīcīja mīklu, veidoja kukulīšus, ievietoja sagatavoto maizīti krāsnī un pēc tam izceptos kukulīšus sagatavoja lietošanai, smērējot ar eļļu un atdzesējot. Šoreiz tika gatavota “karašiņa”. Tās sastāvdaļas ir gan rupjie, gan smalki malti rudzu, kviešu un miežu milti, auzu pārslas, eļļa, sāls, cukurs, raugs un ūdens. Karašiņas pagatavošana ir vienkāršāka un neprasa tik daudz laika, raudzējot un mīcot mīklu, tā ir vieglāk iepazīstināt viesus ar visu maizes cepšanas procesu no sākuma līdz beigām, rezultātā iegūstot karstus, smaržīgus, pašu rokām izveidotus maizes kukulīšus, kurus saimnieks piedāvāja ņemt līdzi, dodoties mājup.

Saimnieks izstāstīja saimniecības un īpašuma vēsturi, atbildēja uz neskaitāmiem jautājumiem. Klienti uzzināja, ka Smiltiņu saimniecībā maizīte tiek cepta pēc senām senču gudrībām 1936. gadā mūrētā krāsnī. Maizes cepšanas procesu ik pa laikam uzlabo un pilnveido paši saimnieki, izmantojot iegūto pieredzi.

Dabīga uztura cienītāji Smiltiņu cepto maizi un citu produkciju ik sestdienu var iegādāties Ventspils tirgū.

Vislielākais gandarījums saimniekiem ir par to, ja klientam maizīte garšo, un viņš ir apmierināts un paēdis!

Gita Stūre,

LLKC Ventspils nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru