“Kasparu” vīni iegūst popularitāti

GalerijaPrint

Tukuma novada Tumes pagasta zemnieku saimniecība “Kaspari” saimniecisko darbību uzsāka 2004. gadā, sākot nodarboties ar augļkopību. Laika gaitā stādījumi tika paplašināti. Pašlaik zemnieku saimniecībā audzē ogas un nedaudz dārzeņu, kā arī tai ir sava bišu drava un vīna cehs.  Kopumā saimniecība apsaimnieko ap 23 ha zemes, no tiem 6,5 ha aizņem ogulāji un augļu koku stādījumi. “Kaspari” ir ģimenes saimniecība. Leonīdam Kradevicam līdzdarbojas sieva Vita un dēls Kaspars. Nelielajā pārstrādes cehā Tumes centrā tiek veikta vīna ražošana un medus primārā pārstrāde. Leonīds un Vita vairāk rosās pa dārziem, bet dēls – pārstrādes cehā, darba pietiek visiem.

Vaicājot, kā saimniecība nonākusi līdz vīna darīšanai, Leonīdam ir interesants stāsts. Uz vīna darīšanu pamudinājis sievas onkulis Jānis Kovaļevskis – sākotnēji “Latvijas Balzama” vīndaris un liķiermeistars, bet vēlākos gados vairāku Latvijas kolhozu vīna cehu darbības aizsācējs un vīndaris, cilvēks ar vairāk nekā 50 gadu darba pieredzi vīna ražošanā. Jāņonkulis savu mūža nogali pavadījis Kradevicu ģimenē, sakot – „Jums ir ogas un āboli, kāpēc netaisīt vīnu!” Tā aizsākusies vīna darīšana “Kasparu” vīna darītavā – zinoša, ilggadīgas pieredzes bagāta vīra pavadībā un uzraudzībā, un tā nu ir sanācis, ka šis ir viņa pēdējais izlolotais vīna cehs.

Šodien jautājot, kurš ir galvenais vīndaris saimniecībā – tēvs vai dēls, atbilde ir – abi, bet galvenais vīna degustētājs un kritiķis ir kundze Vita.

“Kasparu” vīnu galvenā iezīme un atšķirīgais plašajā Latvijā ražoto vīnu piedāvājuma klāstā ir piesātinātais vīna aromāts un patīkamā ogu garša. Vīna ražošanas procesā netiek izmantoti pirktie raugi, bet meža jeb savvaļas raugi. Netiek izmantoti arī sulfīti. Vīniem ir izteikta augļu, ogu dabīgā garša un unikālais aromāts, ko īpašu dara katrs auglis. Vīna ražošanā tiek izmantotas saimniecībā izaudzētās, kā arī savvaļā ievāktās ogas un augļi. Saimniecībai ir sava bišu drava un dažiem vīniem pievieno arī medu. Ražots tiek gan sarkanvīns, gan baltvīns. Katra vīna raudzēšanas procesā tiek izmantotas atbilstošas tehnoloģijas. Piemēram, sarkanvīns zināmu laiku tiek raudzēts uz ogām, kas galarezultātā vīnam dod bagātīgāku garšu un krāsu. Latvijas savvaļā vāktās ogas ir bagātas ar dabīgajiem konservantiem, tāpēc to izmantošana vīna ražošanā ir visai delikāts uzdevums. Vīni tiek izturēti un nogatavināti divus līdz trīs gadus, un tikai retos gadījumos ir nepieciešama to filtrēšana vai dzidrināšana. Z/s ”Kaspari” piedāvāto vīnu klāsts ir visai plašs, vairāk nekā 16 veidu dažādi vīni. Pārsvarā tiek ražoti saldie deserta vīni un pussaldie vīni. Populārākie no piedāvājumu klāsta ir ķiršu, upeņu, aveņu un ērkšķogu deserta vīni un rabarberu, cidoniju, smiltsērkšķu un pīlādžu pussaldie vīni. Citi vīni vēl tikai rūgst, citi jau ir beigušies un jāgaida jaunā ogu raža, bet tas nozīmē, ka vīns var nonākt pie patērētājiem tikai pēc 2–3 gadiem.  Tiek ražots arī sidrs, karstvīns un dzirkstošais vīns. Karstvīni un deserta vīni vairāk tiek piedāvāti ap Ziemassvētku laiku. Par labākajām ābolu šķirnēm vīna ražošanai Leonīds atzīst vecās, labās –“Antonovku”, “Sīpoliņu” un  mežābolus, tie ir sulīgi ar bagātīgu aromātu un garšu.

Z/s “Kaspari” savu saražoto realizē tiešās pārdošanas ceļā. Vīnus tirgo dažādos gadatirgus, visbiežāk Rīgā vai Kurzemē. Pastāvīgā tirdzniecībā “Kasparu” vīni nopērkami “Rāmkalnu” veikalā Inčukalnā, kā arī ražotnē Tumē, sazinoties pa tālruni 29494536.

Sadarbojoties trīs Tumes pagasta ražotājiem – Dainim Erbsam ar “Dāru” kazu sieriem, augļu, ogu konfekšu ražotājai Līvijai Paparinskai no IU ”Liepa” un “Kasparu” vīniem, interesentiem tiek piedāvātas degustācijas, daudzveidīgu garšu izbaudīšanai.

Tikko noslēgusies starptautiskā izstāde ”Riga Food 2017”, kurā piedalījās Tukuma novada Tumes pagasta zemnieku saimniecība “Kaspari”, piedāvājot savus vīnus Kurzemes novada stendā. “Tautas garšas” balsojumā alkoholisko dzērienu kategorijā “Kasparu” vīni ieguva pirmo vietu, saņemot visvairāk izstādes apmeklētāju balsojumu par ražotajiem augļu un ogu vīniem, par ko vīndaris un “Kasparu” īpašnieks Leonīds Kradevics  ir īpaši gandarīts un lepns.

Saņemot “Tautas garšas” balvu, novēlam Kasparu vīniem gūt plašāku atpazīstamību un pircēju loku.

Līga Frīdemane,

LLKC Tukuma konsultāciju biroja lauku attīstības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru