Kūku konkurss iedvesmo attīstībai

Gunita Ščegoļeva ar torti “Aijai”
GalerijaPrint

Valkā šogad labākās kūkas cepējas gods tika pieredzes bagātajai cepējai no Beverīnas novada Valdai Rutkai. Lai arī konkursā piedalījās 18 kūku cepējas, tikai divas ir startējušas visos trijos līdzšinējos konkursos – valcēnietes Gunita Ščegoļeva un Anete Zalužinska.

Jāmaina priekšstati

Vēl pavisam nesen priekšstats par to, kādai ir jābūt mājas kūku cepējai, saistījās ar kārtīgu lauku sievu pensijas gados. Dažādi saimnieču konkursi televīzijā tagad pieradina pie tā, ka uzskati jāmaina. Arī Valkas novadā rīkotajā, jau trešajā kūku konkursā dalībnieču vecums par to liecināja. Jaunākajām kūku cepējām bija 10 un 11 gadi, bija arī meitenes, kuras mācās Smiltenes tehnikumā, tad sekoja vidējās paaudzes pārstāves, un, protams, bija arī kundzes ar lielu dzīves un kūku cepšanas pieredzi.

Gunita Ščegoļeva ir viena no labākajām kūku cepējām Valkas novadā un “kūku konkursos” ir saņēmusi visvairāk žūrijas un publikas atzinību par savām kūkām. Jautāju Gunitai, kāpēc viņa, kura apguvusi šuvējas profesiju un nu jau daudzus gadus strādā apdrošināšanā, ir sākusi cept tortes. Viņa saka, ka kūku cepšanu viņa ir pārņēmusi no savas vīramātes, kura savukārt esot mācījusies pie kādas Valkas puses godu saimnieces. “Bet nu jau necepu vairs tā, kā viņa mācīja, esmu atradusi savas receptes,” Gunita saka. Interese par gardu lietu gatavošanu viņai ir kopš bērnības, kura nebūt nav bijusi “saulaina”, un tad ļoti gribējies pašai sev uzcept kādu kārumu.

Valkas novada kūku konkurss, kurš 2014. gadā notika pirmo reizi, radās, pateicoties LLKC Valkas novada lauku attīstības konsultantes Sniedzes Ragžes idejai un izpildījumam. Konkursu, domājot par novada atpazīstamību un mazo uzņēmēju uzmundrināšanu, atbalsta arī novada dome un tās priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Pirmajā konkursā Gunita startēja ar divām kūkām, jo ļoti gribēja parādīt savu prasmju daudzveidību, tāpēc cepa klasisko lauku torti un šokolādes kūku. Konkursa otrajā gadā, kad tika izlemts, ka pasākumam ir jābūt ar uzdevumu, tēma “Kāzu torte” jau atviegloja izvēli.

Meistarklase kā balva

Satieku Gunitu nedēļu pirms pasākuma un jautāju, vai viņa šogad piedalīsies konkursā. Viņa smej un saka, ka gribējusi šo gadu izlaist, bet divi iemesli to neļauj darīt. Viens ir tas, ka konkursa galvenie “žūrētāji” Maija un Jānis Kairi, kuri Latvijā ir pazīstami kā vieni no labākajiem konditoriem, visiem konkursa dalībniekiem sniegs meistarklasi par tēmu “Šokolāde”. Gunita saka, ka meistarklases ir ļoti svarīga šī konkursa pievienotā vērtība un balva par piedalīšanos. Aizbraukt uz tik atzītu konditoru meistarklasi Rīgā ir gana sarežģīti un dārgi, bet te viņi nu jau trešo gadu dalās savās prasmēs. Otrs svarīgais iemesls ir tas, ka konkursa šī gada tēma ir “Kūka Aijai”. Gunitas mamma ir Aija, un to gan viņa nevar palaist garām, jo ar savu torti vēlas pateikt, ka Aijas nav nekādas maigās būtnes, kā izklausās, šo vārdu izrunājot. Saimniecei jau iepriekš bija skaidrs, ka taps kūka ar grauzdētiem rudzu miltiem, tā ir recepte, kuru Gunita pati ir izlolojusi.

Atgriežamies pie sarunas par konkursu, Gunita saka, ka gaida, ka arī citas cepējas pieliktu pūles un radītu jaunas kūku receptes. Spriežam, varbūt tās ir bailes no neizdošanās, bet Gunita teic, ka no tā nevar izbēgt, arī katru reizi cepot vienu un to pašu kūku, jo gala rezultātu ietekmē ne tikai produktu kvalitāte un laika apstākļi, bet reizēm, šķiet, arī mēness fāzes...

“Firmas zīme” – rozītes

Rakstot par Gunitu Ščegoļevu un viņas kūkām, nevar atstāt bez ievērības pašas veidotās dažādu krāsu krēma rozītes, ar kurām viņa dekorē kūkas un pēc kurām nekļūdīgi var atpazīt viņas veikumu. Gribu uzzināt, kurā meistarklasē viņa to ir apguvusi, bet viss izrādās pavisam vienkārši. Gunita saka, ka nu jau visu interesējošo var atrast internetā un iemācīties no video pamācībām, vajag tikai vēlmi un pacietību to darīt.

Gunita šobrīd ir “ceļā”, lai kļūtu par pilntiesīgu mājražotāju, viņai jau ir reģistrēta saimnieciskā darbība. Saimniecei tas ir svarīgi, jo šobrīd viņa piedalās arī Valkas novada biedrības “Ziemeļgarša” darbā, kura pagājušā gada beigās tika izveidota, lai apvienotu novada dažādus mājamatniekus un palīdzētu atrast kopēju noieta tirgu.

Valda Empele, LLKC Valkas konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante

RĀMĪTĪ

Gunitas Rudzu torte

Nepieciešamie produkti

Biskvīts: olas – 14 gab.; grauzdēti pilngraudu rudzu milti – 8 ēd. k.; kviešu milti – 6 ēd. k.; cukurs – 14 ēd. k.; cepamais pulveris – 2 tējk.

Cepuma kārta: sviests – 200 g; ola – 1 gab.; cepamais pulveris – 1 tējk.; grauzdēti pilngraudu rudzu milti – 250 g; kviešu milti – 100 g; majonēze – 50 g; cukurs – 80 g.

Krēms: olas dzeltenumi – 7 gab.; cukurs – 15 ēd. k.; vaniļas cukurs – 1 paciņa; piens – 1 l; sviests – 800 g; milti – 12 ēd. k., brūkleņu ievārījums – apmēram 1,5 l.

Pagatavošana

Biskvīts. Vienai kārtai ņem pusi no biskvītam paredzētajiem produktiem. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumus ar 4 ēd. k. cukura saputo, līdz cukurs ir izkusis. Saputotajā olu dzeltenuma masā iesijā 4 ēd. k. grauzdēto rudzu miltu, 3 ēd. k. kviešu miltu un vienu tējk. cepamā pulvera. Tad saputo olu baltumus ar 3 ēd. k. cukura, stingrās putās. Sakultos olu baltumus iecilā olu dzeltenumu masā. Veidnē ieklāj cepamo papīru, izlīdzina mīklu. Cep 165 0C 19 minūtes, līdz, iespraužot biskvītā koka irbulīti, tas paliek sauss. Otru biskvītu cep identiski.

Cepuma kārta. Mīkstu sviestu ar olu, cukuru un majonēzi saputo, līdz cukurs izkūst. Saputotajā masā iemaisa paredzēto miltu daudzumu ar cepamo pulveri. Mīklu izlīdzina uz cepamā papīra un liek uz pusstundu ledusskapī atpūsties. Tad cep 165 0C 20 min.

Krēms. Dzeltenumus ar cukuru un vaniļas cukuru saputo, tad pakāpeniski pievieno miltus un pienu. Pēc tam visu lej katliņā un karsē uz mērenas uguns, nepārtraukti maisot, līdz masa sabiezē, kļūst spīdīga un sāk burbuļot. Saputotam sviestam piekuļ atdzisušo olu dzeltenumu masu.

Kad biskvīti un cepuma kārta ir atdzisuši, pa kārtām liek kūku. Uz pirmā biskvīta plānā kārtiņā smērē krēmu, tad – brūkleņu ievārījumu. Uzmanīgi – ar paliktni, jo cepuma kārta ir ļoti trausla, uzliek to, smērē ievārījumu, tad liek otru biskvīta kārtu. Visu torti apsmērē ar krēmu un rotā pēc sirds patikas.

FOTO

tortes_1 - Gunita Ščegoļeva, saņemot galveno balvu par klasisko torti 2015. gadā

tortes_1a – Gunita Ščegoļeva ar torti “Aijai”

tortes_2 – Gunitas rudzu torte “Aijai”

tortes_3/3a – Torte Marei

tortes_4 – Gunitas ceptā kāzu torte

tortes_5 – Krēma rozītes no kāzu tortes

Foto galerija: 

Pievienot komentāru