Kuldīgā top garšvielu maisījumi

2012.g. novembrī Kuldīgas, Skrundas un Alsungas novadu lauku attīstības speciālistiem bija iespēja viesoties jaunā Kuldīgas uzņēmumā SIA „Garšu fabrika”, kur top augstas kvalitātes sausās garšvielas bez sāls un konservantiem. Produktus gatavo no dabiskiem dārzeņiem, garšaugiem un augļiem. Ražotne vēl pavisam jauna. SIA „Garšu fabrika„ dibināta 2012.g. februārī. Biznesa ideja izaugusi no brīvā laika nodarbes. Saimniece, Gunita Šternberga mēģinājusi gatavot ēdiena piedevas no mājās audzētiem augiem. Rezultāti patikuši gan pašai, gan radiem un paziņām. Pakāpeniski nobriedusi doma šo aizraušanos pārvērst biznesā. 

Kurzemes biznesa inkubatora (KBI) Kuldīgas filiāle ideju atzina par dzīvotspējīgu un sniedza pirmo atbalstu tās realizācijai, palīdzēja izvēlēties vajadzīgās iekārtas un izstrādāt uzņēmuma logo. Jaunajiem uzņēmumiem pirmajā gadā tiek segti 85% no izdevumiem par telpu īri, dalību izstādēs un mārketinga pasākumiem. Ar KBI atbalstu izveidota arī interneta mājaslapa www.garsufabrika.lv, kurā interesenti var iepazīties ar uzņēmuma produkciju. Šobrīd tas pircējiem jau piedāvā vairāk nekā 15 veidu garšvielu maisījumus salātiem, gaļai, makaroniem, zivīm, zupām, mērcēm un biezpienam. Produkcija fasēta skaistos un ērti lietojamos iepakojumos gan burciņās, gan maisiņos.

Ieejot ražotnē, patīkama garšaugu smarža jūtama jau gaitenī. Nelielās telpas iekārtotas ļoti racionāli. Lielu telpas daļu aizņem kaltēšanas skapis, gar malām galdi produkcijas sagatavošanai un fasēšanai, plaukti gatavās produkcijas glabāšanai. Dienas laikā iespējams izkaltēt aptuveni 60 kg garšaugu un dārzeņu. Izejvielas uzņēmēja cenšas iepirkt no vietējiem zemniekiem. Arī šī sadarbība veidojas pakāpeniski. Sākumā interesentu esot daudz, bet uzzinot prasības un cenas paliekot tikai nedaudzi sadarbības partneri. Izejvielu piegādātājiem jāreģistrējas PVD (Pārtikas Veterinārajā dienestā), ko mazie ražotāji parasti negrib darīt. Arī iepirkuma cenas liekoties zemas, taču pārstrādes procesā no kilograma izejvielu iespējams iegūt 200-250 gr sauso produktu. Te uzņēmējai atkal jākalkulē, lai galaprodukta cena segtu izmaksas, bet nenobiedētu pircējus. Pagaidām izdodoties.

Produkciju SIA „Garšu fabrika” realizē gan tiešā tirdzniecībā, gan veikalos. Uzņēmuma īsajā darbības laikā izveidojies jau plašs klientu loks. Tie, kuri pagaršojuši šīs garšvielas, grib tās iegādāties atkal. Līdzējuši arī mārketinga pasākumi, produktu reklāma parādījusies ar kulināriju saistītos preses izdevumos, blakus piemērotu ēdienu receptēm. Uzņēmuma īpašniece Gunita Šternberga ir apmierināta ar pirmajā gadā paveikto un domā par uzņēmuma paplašināšanu. Savukārt novadu Lauku attīstības speciālisti, iepazīstot maza uzņēmuma darbību un vajadzības, varēs sniegt kvalitatīvākus padomus citiem drosmīgajiem, kā arī veicināt sadarbību starp izejvielu ražotājiem un pārstrādātājiem.

Inese Blūma

Kuldīgas novada lauku attīstības konsultante

Pievienot komentāru