Līvānu novada garša – ozolzīļu ievārījums

GalerijaPrint

Zemnieku saimniecība „Vidussala” atrodas Līvānu novadā, Turku pagastā un nodarbojas ar mājražošanu. Gatavo dažādus latviešiem netipiskus produktus, sākot no pieneņu medus, dažādām dārzeņu (kabaču, gurķu) zaptēm, sukādēm,  piparmētru, priežu čiekuru, plūškoka  ievārījuma līdz pat ozolzīļu ievārījumam.

Šobrīd saimniecības atpazīstamākais produkts ir ozolzīļu ievārījums. Ievārījums, kurš saņēma atzinību “Riga Food 2016” izstādē, un jau 2017. gada sākumā produkts dosies uz starptautisko izstādi „Zaļā nedēļa” Berlīnē. Saimniecības apmeklējuma laikā tika jautāts, kāda bija izstādes dalībnieku reakcija par ozolzīļu ievārījumu? Īpašnieks atbild, ka reakcijas bija dažādas, liela daļa cilvēku bija tādi, kas neko nebija dzirdējuši par ozolzīļu ievārījumu, un viņiem tas šķita kaut kas „dīvains” un neizprotams, – es taču neesmu sivēns, lai ēstu zīles! Savukārt tie, kuri produktu bija jau nogaršojuši, zināja, kas tas ir, un lielu izbrīnu tas viņiem neizraisīja. “Riga Food” izstāde veicināja uzņēmuma popularitāti un atpazīstamību, jo tā ir viena no efektīvākajām mārketinga komunikācijas formām, min saimniecības īpašnieks. Izstādes laikā tika noslēgti jauni sadarbības līgumi un nodibināti kontakti ar potenciālajiem sadarbības partneriem.

Tiekoties ar ozolzīļu ievārījuma meistari, tika jautāts, kā radās ideja par ozolzīļu ievārījumu?

Saimniece teica, ka „dīvainās” idejas rodas pašas no sevis. Viss, kas mums aug apkārt, to visu var salikt burkā un vēl arī pārdot. Zīles pazīst visi, un tās ir visur, bet izmanto tikai retais. Lai tiktu pie ozolzīļu ievārījuma, process nemaz nav tik viegls, kā varētu šķist.  Sākumā ozolzīles tiek salasītas un izžāvētas. Pēc tam tās tiek nomizotas. Saimniece smej, ka zīļu mizošanas process ir visgarākais un apnicīgākais darbs, tāpēc darba veikšanā tiek iesaistīta vecmamma. Nomizotās ozolzīles liek katlā, pielej ūdeni un vāra, kamēr zīles ir mīkstas. Tad mīkstās, vārītās zīles sasmalcina. Sasmalcinātās zīles ber vēlreiz katlā, vāra, pievieno cukuru, citronskābi un pilda burkās! Ievārījuma garša ir līdzīga riekstu garšai. Ievārījumu var nopirkt tirdziņos, vietējos gadatirgos un veikalos Daugavpilī, Rēzeknē un Cēsīs. Jautājot, vai ozolzīļu ievārījums nav veselībai kaitīgs, saimniece nosmej, ja jau zīles ēd meža zvēri, un nekas tiem nenotiek, arī cilvēkam nekas slikts nevar notikt, gluži pretēji – tās ir veselīgas. Galvenais ir pareizi zīles apstrādāt, lai tās nezaudētu kvalitāti un savas labās īpašības.

Vai plānojiet dažādot produktu klāstu, nākotnē?

Īpašnieks atbild, ka jau ir padomā daži produkti, kurus varētu piedāvāt pircējiem. Idejas ir par kastaņiem, sūnām un pat vārpatu saknēm, jo visu var salikt burkā! Bet tās receptes šobrīd netiks atklātas.

Liels paldies z/s “Vidussala” īpašniekam par sirsnīgo uzņemšanu un produktu degustāciju! Prieks par drosmīgiem cilvēkiem, kuri nebaidās uzsākt uzņēmējdarbību un ražot sabiedrībai neierastus produktus.

 Jolanta Augšpūle,

LLKC Preiļu konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru