Mājražotāji ir ieinteresēti sadarboties

LLKC Preiļu nodaļā 15. martā notika diskusija, kurā piedalījās Preiļu, Līvānu, Riebiņu un Vārkavas novada mājražotāji. Diskusijā piedalījās mājražotāji, kuri jau ir reģistrējušies un aktīvi darbojas, kā arī tie, kuri vēl tikai plāno uzsākt darbību mājražošanas jomā.

Tikšanās mērķis bija veicināt mājražotāju savstarpējo komunikāciju un noskaidrot problēmjautājumus veiksmīgai mājražotāju attīstībai Preiļu nodaļas teritorijā. Preiļu nodaļas teritorijā ir reģistrējušies 24 mājražotāji un viena amatnieku biedrība. Pamatā mājražotāji specializējušies piena pārstrādē, gatavojot sierus – gan saldos, gan sāļos, gan cietos, gan mīkstos, gan ar tradicionālām garšvielām, gan ar eksotiskām piedevām.

Diskusijā piedalījās LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāja Guna Šulce, kura pastāstīja par izstādes “Rīga Food 2016” norisi un stendu noformējumu, kā arī jau iepazīstināja ar “Rīga Food 2017” norisi.  Guna stāstīja par piedāvātajām LLKC iespējām mājražotāju uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas uzlabošanai. Diskusijā piedalījās Dienvidlatgales Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārvaldes vadītāja vietniece, Diāna Pastare, kura izskaidroja PVD normatīvo aktu prasības, kas skar mājražotājus, uzsverot tās lietas, kas tiek kontrolētas PVD pārbaudēs. Diskusijas noslēgumā par savu pieredzi un mājražošanas uzņēmuma reģistrēšanu stāstīja Ilze Atvara–Briška. Ilze savu mājražošanas uzņēmumu reģistrējusi pavisam nesen, pagājušā gada augustā. Lai veicinātu uzņēmuma atpazīstamību, Ilze izveidoja savu zīmolu – „Ilzes gordumi” un nodarbojas ar konditorejas izstrādājumu gatavošanu. Diskusijas noslēgumā izskanēja mājražotāju vajadzības un ieteikumi turpmākai sadarbībai ar LLKC Preiļu nodaļu. Tika nolemts, ka:

-         turpmākajās tikšanās reizēs tiks aicināti vietējo pašvaldību pārstāvji, pārtikas tehnologi un citi speciālisti;

-         produkcijas noieta veicināšanai aktīvāk tiks izmantoti sociālie mediji;

-         tiks rīkoti pieredzes apmaiņas braucieni.

Daļa mājražotāju apgalvoja, ka aktīvi iesaistīsies “Riga Food 2017” izstādē, nodrošinot un dažādojot Latgales stenda produkcijas klāstu.

Izvēloties vietējo saražoto produkciju, tiek atbalstīta vietējā ekonomika un nodarbinātība laukos.

Elza Spodra Elste,

LLKC Preiļu novada lauku attīstības konsultante

Pievienot komentāru